Πυργος και Παραλια

Πύργος 1

1 – 16 Λευκός Πύργος ή πύργος του Kanli Kule – αίματος, ή των Λεόντων

Είναι εξαώροφος με συνολικό ύψος 30 μ. και περίμετρο 70 μ. Σύμφωνα με μια εκδοχή κτίστηκε μεταξύ των ετών 1423-1430 από Ενετούς ενώ κατά μια άλλη και ίσως η πιθανότερη, το 1536… Το προτείχισμα του περιβάλλοντος χώρου κατεδαφίστηκε το 1911.

 17

17 Παραλιακό μέτωπο β

Η περιοχή αντιστοιχεί στη σημερινή περιοχή των δικαστηρίων. Πρόκειται για σπανιότατο φωτογραφικό ντοκουμέντο που απαθανατίζει την ακτή  στα τέλη του 19ου αιώνα. Διακρίνονται: ο πυργίσκος και το τείχος του Τοπ χανέ, προ της διαμόρφωσης του παραλιακού μετώπου, το δυτικό τείχος και οι αποθήκες των δημητριακών του Ιστηρά… και στο κάτω μέρος το Ταμπάγχανε τζαμί- βυρσοδεψών.

 

18-26 Παραλιακή… μέτωπο

Πανοραμικές φωτογραφίες των αρχών του 20ου αιώνα με τη λήψη τους να έχουν γίνει από την πλευρά της θάλασσας… με κτήρια ακαθόριστου αρχιτεκτονικού ρυθμού, το χαρακτηριστικό χρώμα της πόλης και ένα δάσος από μιναρέδες των τζαμιών… Σε κάποιες από αυτές στο βάθος ψηλά διακρίνεται το βόρειο τείχος, το Επταπύργιο και ο Πύργος Τριγωνίου.

 

Πύργος 3

27-54 Παραλιακή λεωφόρος

Επιχρωματισμένα φωτογραφικά ντοκουμέντα των αρχών του 20ου αιώνα που απαθανατίζουν την παραλία της πόλης. Το 1866 επί της εποχής του βαλή Σαμπρή Πασά κατεδαφίζεται το παραλιακό τείχος για τη διάνοιξη της παραλιακής λεωφόρου… Το 1902 επί της εποχής του βαλή Γκαλήπ κατασκευάστηκε το κρηπίδωμα και

 lp1

Πλατεία του Λ. Πύργου

Θαυμάσιο ντοκουμέντο με μια περίεργη χαμηλή λήψη στην οποία απαθανατίζονται τα νέα κτήρια της παραλιακής οδού, τα έργα για τον καλλωπισμό της μετά τις επιχωματώσεις, η γωνίωση της προκυμαίας μπροστά στον Λ. Πύργο,  και στο βάθος το  καφενείο- εστιατόριο Ερμείο…

lp2lp79

 Αρχείο Κωνσταντίνου Νίγδελη για τις ΜΝΗΜΕΣ

Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού “Οδυσσεύς

 

 

Author: Μνήμες