Κασταμονή

Η Κασταμονή ή Κασταμών ή Κασταμόνα και τουρκικά Καστάμονου (Kastamonu), είναι ιστορική πόλη του βορειοδυτικού Πόντου γενέτειρα βυζαντινών Αυτοκρατόρων. Βρίσκεται στη περιοχή της αρχαίας Παφλαγονίας επί της πλαγιάς όρους σε υψόμετρο 900 περίπου μέτρων. Οι Ρωμαίοι την ονόμαζαν Casta Commeni, σήμερα οι Τούρκοι την ονομάζουν Καστάμονου και αποτελεί πρωτεύουσα ομώνυμου νομού (Βιλαέτι). Καταλαμβάνει έκταση περίπου 1,85 τετ. χλμ. και έχει πληθυσμό περίπου 65.000 κατοίκους.

Παλαιότερα διάφοροι ιστορικοί γεωγράφοι πίστευαν ότι η πόλη ιδρύθηκε περί τον 13ο αιώνα στη διάρκεια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, αυτό δεν είναι σωστό καθόσον απαντάται η πόλη με το ίδιο όνομα από τον 11ο αιώνα και ακόμα αρχαιότερα.
Από την Κασταμονή κατάγονταν η μεγάλη αυτοκρατορική οικογένεια των Κομνηνών οι οποίοι από εκεί μετακινήθηκαν αρχικά και εγκαταστάθηκαν στη Κόμνη της Θράκης εξ ου και το προσωνύμιο Κομνηνοί. Μάλιστα στη Κασταμονή υπήρχε και το μεγάλο πατρογονικό κτήμα των Κομνηνών.
Επί βασιλείας της δυναστείας των Κομνηνών, την Κασταμονή επισκέφτηκε ο Αλέξιος Α’ Κομνηνός και μάλιστα τον πύργο των προγόνων του. Ο δε Ιωάννης Γ’ Μέγας Κομνηνός (ο Καλοϊωάννης) το 1330 επεχείρησε την πρώτη του εκστρατεία εναντίον των Σελτζούκων που είχαν καταλάβει την Κασταμονή κατά την οποία η πόλη ανακαταλήφθηκε από τους Βυζαντινούς. Τότε (1331) στην πόλη τελέστηκαν μεγάλες θριαμβικές εορτές για το επιτυχές αποτέλεσμα.

Πηγή: Βικιπαιδεία

« Back to Glossary Index

Author: Μνήμες

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *