Κερμαστή

Οικισμός στην κοιλάδα του Ρυνδάκου ποταμού (Kocaçay), ο οποίος τον χώριζε στα δύο. Τις δύο όχθες του Ρυνδάκου τις ένωνε στην Κερμαστή μία γέφυρα «155 βημάτων».1 Η Κερμαστή βρίσκεται πάνω στο δημόσιο δρόμο ΠανόρμουΜπαλούκεσερΣμύρνης, 62 χλμ. βορειοανατολικά του Μπαλούκεσερ, 58 χλμ. νοτιοδυτικά της Προύσας, 20 χλμ. νότια-νοτιοανατολικά του Μιχαλητσίου και 120 χλμ. νοτιοδυτικά της Νίκαιας. Η ελληνική ονομασία του οικισμού ήταν Κερμαστή και έτσι ήταν καταχωρημένη στα επίσημα εκκλησιαστικά έγγραφα. Αντίθετα, οι μουσουλμάνοι την αποκαλούσαν Κασαμπά (Kasaba = κωμόπολη, πόλη), στα επίσημα όμως οθωμανικά κρατικά έγγραφα αναφερόταν ως Kırmastı Kasabası. Στα 1925 ο οικισμός μετονομάστηκε σε Mustafekemalpaşa, το όνομα Kırmastı όμως επιζεί ακόμη. Βορειοδυτικά της Κερμαστής βρισκόταν η αρχαία Μιλητόπολις.

Ο συνολικός πληθυσμός της Κερμαστής στις αρχές του 20ού αιώνα δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί. Σύμφωνα με κάποιες πηγές, πρέπει να έφθανε ή και να ξεπερνούσε τους 5.000 κατοίκους. Ο υπολογισμός του Κοντογιάννη, σύμφωνα με τον οποίο οι 2.000 κάτοικοι ήταν ελληνορθόδοξοι (περί τις 150-180 οικογένειες), οι 2.500 μουσουλμάνοι και από τους υπόλοιπους αρκετοί ήταν Αρμένιοι και λίγοι Εβραίοι, μάλλον υποβαθμίζει τον αριθμό των μουσουλμάνων, όπως φαίνεται και από τις εκτιμήσεις των ελληνορθόδοξων προσφύγων από τον οικισμό.2Κατά άλλες πηγές, ο πληθυσμός ήταν μεγαλύτερος και το ποσοστό των ελληνορθοδόξων μικρότερο.3 Πολλοί από τους ελληνορθοδόξους του πληθυσμού θεωρούνταν ντόπιοι, υπήρχαν όμως και έποικοι από την Πάνορμο, την Αρτάκη, την Απολλωνιάδα και τα Πιστικοχώρια, ενώ ανάμεσά τους περιλαμβάνονταν αρκετοί Ηπειρώτες. Στην πλειονότητά τους ήταν τουρκόφωνοι, εκτός από λίγες οικογένειες ελληνοφώνων, οι οποίες άρχισαν να έρχονται στην Κερμαστή μετά το 1876. Στο σχολείο οι μαθητές διδάσκονταν τα ελληνικά, ενώ και τα τραγούδια των κατοίκων ήταν ως επί το πλείστον ελληνικά.

Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή οικογένειες από την Κερμαστή εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. – Πηγή: Foundation of Hellenic World

« Back to Glossary Index

Author: Μνήμες

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *