Μαλακοπή

Οικισμός της Καππαδοκίας, χτισμένος σε οροπέδιο και σε ύψος 1.280 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας. Το έδαφος είναι αμμώδες, και επομένως όχι ιδιαίτερα εύφορο, ενώ το κλίμα ψυχρό, με βαρείς χειμώνες που διαρκούν μέχρι και 8 μήνες. Ο οικισμός ήταν χτισμένος πάνω στο δρόμο Μερσίνα – Άδανα – Νίγδη – Μαλακοπή – Νέβσεχίρ – Άγκυρα, ο οποίος περνούσε μέσα από την αγορά της Μαλακοπής. Επίσης συνδεόταν οδικώς μέσω μικρότερων δρόμων με αρκετούς οικισμούς της ευρύτερης περιοχής, όπως τα Φλογητά, το Μιστί, η Ανακού κ.ά.

Σε σχέση με το όνομα του οικισμού αναφέρονται επίσης οι ακόλουθες εκδοχές: Μαλακοπί, Μελεκοπί και Μάλα Καπιά. Έχει επίσης διατυπωθεί και η άποψη ότι πρόκειται για τη Μαλακοπία του Στράβωνος ή για το βυζαντινό οικισμό Μελάγκια.1

Ο πληθυσμός της Μαλακοπής ήταν μεικτός και περιλάμβανε ορθόδοξους χριστιανούς και μουσουλμάνους. Οι χριστιανοί της Μαλακοπής μιλούσαν ένα ελληνικό ιδίωμα που έμοιαζε με εκείνο της Ανακούς. Γνώριζαν επίσης και τουρκικά, με αποτέλεσμα να έχουν παρεισφρήσει στη διάλεκτό τους αρκετά στοιχεία από αυτή τη γλώσσα.

Η παλαιότερη εκτίμηση σχετικά με το ύψος του πληθυσμού προέρχεται από το 1815, κατά την οποία στη Μαλακοπή κατοικούσαν 250 οικογένειες.2 Σύμφωνα με τη στατιστική της επαρχίας Ικονίου, που δημοσιεύτηκε το 1905 στο περιοδικό Ξενοφάνης, οι χριστιανοί της Μαλακοπής ανέρχονταν σε 1700 και οι μουσουλμάνοι σε 800.3 Την ίδια περίπου εποχή ο Αντωνόπουλος κάνει λόγο για 380 χριστιανικές οικογένειες.4 Διαφορετική άποψη διατυπώνει ο Κοντογιάννης, που ανεβάζει το συνολικό πληθυσμό σε 4.000, από τους οποίους χριστιανοί ήταν οι μισοί, εκτίμηση που αλλάζει και την αναλογία μεταξύ των εθνοθρησκευτικών ομάδων.5 Το 1924, τέλος, ο αριθμός των χριστιανών κατοίκων της Μαλακοπής ήταν 765 άτομα, κατανεμημένα σε 220 οικογένειες.6 Οι χριστιανοί και οι μουσουλμάνοι του χωριού κατοικούσαν σε χωριστές συνοικίες.

Πηγή: Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού

« Back to Glossary Index

Author: Μνήμες

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *