Ποντοηράκλεια

Ποντοηράκλεια ή Ηράκλεια η Ποντική. Η Ηράκλεια η Ποντική ήταν αρχαία ελληνική πόλη της Παφλαγονίας, χτισμένη στις ακτές της Βιθυνίας στη Μικρά Ασία, στις εκβολές του ποταμού Λύκου. Αντιστοιχεί στη σημερινή πόλη Karadeniz Ereğli της Τουρκίας, το όνομα της οποίας είναι πιστή μεταγραφή του αρχαιοελληνικού (“Karadeniz”: Μαύρη Θάλασσα, “Ereğli”: Ηράκλεια).

Η Ηράκλεια ιδρύθηκε στις ακτές του Ευξείνου Πόντου στα 560-558 π.Χ. ως αποικία των Μεγάρων. Της έδωσαν το όνομα αυτό προς τιμήν του μυθικού ήρωα Ηρακλή, επειδή πίστευαν ότι από ένα σπήλαιο που βρισκόταν στην περιοχή εισήλθε στον Άδη. Οι άποικοι υπέταξαν τους αυτόχθονες κατοίκους αλλά συμφώνησαν μαζί τους να μην τους πουλήσουν ως σκλάβους έξω από την πόλη. Σύντομα οι κάτοικοι της Ηράκλειας απέκτησαν πλούτο από την καλλιέργεια της εύφορης γης και από την αλιεία, με αποτέλεσμα να θέσουν υπό τον έλεγχό τους μια ευρύτερη παράλια περιοχή που έφθανε στα ανατολικά ως τα Κοτύωρα. Μάλιστα, ίδρυσαν νέες αποικίες: τα Κοτύωρα, την Καλλάτη και τη Χερσόνησο.

Η ανεξαρτησία της πόλης απειλήθηκε συχνά από τους Γαλάτες και του κατοίκους της Βιθυνίας. Τελικά, καταστράφηκε στους Μιθριδατικούς πολέμους. – Πηγή: Βικιπαιδεία

« Back to Glossary Index

Author: Μνήμες

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *