Σίλη Ικονίου

Σίλη ή Σύλλη Ικονίου. Επιστρέφοντας προς το Ικόνιο, σε κοντινή απόσταση (μία ώρα) από την πόλη βρισκόταν η Σύλλη που είχε 7.500 κατοίκους, με ελληνορθόδοξους (ελληνόφωνους), που, σύμφωνα με την κατά πάσα πιθανότητα ανυπόστατη παράδοση, κατάγονταν από επτά οικογένειες από τη Λακωνία.

Στη Σύλλη, οι ελληνορθόδοξοι κάτοικοι μετανάστευαν προς την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη με σκοπό το εμπόριο, μια απασχόληση που ασκούσαν και στον τόπο τους μαζί με την ταπητουργία· αναφέρεται ότι το 1905 λειτουργούσαν 60 αργαλειοί που απασχολούσαν μεγάλο αριθμό αγοριών και κοριτσιών (προτιμόνταν από τους εργοδότες για τις χαμηλές αμοιβές τους).34 Λίγα χρόνια αργότερα υπήρχαν 80 αργαλειοί που απασχολούσαν 350 εργάτριες, από τις οποίες σχεδόν οι μισές ήταν ελληνορθόδοξες.35 Ταπητουργία και κατεργασία δερμάτων γινόταν και στην πόλη του Άκσεχιρ. Σύμφωνα με στοιχεία της περιόδου 1908-1914 (όταν η Σύλλη είχε 80 αργαλειούς), στην πόλη λειτουργούσαν 170 αργαλειοί με 700 εργάτριες, κατά το ένα τέταρτο ελληνορθόδοξες.

Προφορικές μαρτυρίες για τη ζωή στη Σύλλη του Ικονίου περιλαμβάνει το  βιβλίο της Νέλλυ Μελλίδου-Κεφαλά, Πρόσφυγες από τη Σύλλη Ικονίου, προσαρμογή ενός πληθυσμού εμπόρων στην Ελλάδα.

Πηγή: Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού

« Back to Glossary Index

Author: Μνήμες

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *