Τασλίκ

Το χωριό Τασλίκ “Πετρώδες”δημιουργήθηκε από κατοίκους που του Άγ τάγ Ματέν που επέστρεψαν από τα ποντιακά χωριά των Φαράσσων.

Το 1850 οι Σουλτάνοι που ήταν υπεύθυνοι στα χωριά των Φαράσσων κατέβασαν μεταλλωρύχους με της οικογένειές τους και έκαναν περίπου 28 χωριά ποντιόφωνα από το Άγ τάγ Ματέν για να δουλέψουν τα μεταλλεία των Φαράσσων.Οι κάτοικοι αυτοί με της οικογένειές τους περίπου το 1900 επέστρεψαν πίσω στο Άγ τάγ ματέν και κατοίκησαν το Τασλίκ, τα τελευταία χρόνια άλλαξαν την γλώσσα και μιλούσαν στην καθημερινή τους επικοινωνία Καραμαλίδικα μετά από λίγα χρόνια εγκαταστάθηκαν και άλλοι από τα γύρο χωριά όπως το Άγ Τάγ Ματέν και άλλοι από την περιοχή του Μιστί, το χωριό ήταν μικτό Έλληνες Αρμένιοι και Τούρκοι.

Υπήρχαν περίπου 150 οικογένειες Ελλήνων, στο σχολείο πήγαιναν μόνο το χειμώνα τον υπόλοιπο καιρό δούλευαν στα χωράφια. Είχε την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και υπαγόταν στην Μητρόπολη Καισαρείας. Το 1924 οι χριστιανοί κάτοικοι έγιναν ανταλλάξιμοι και ήρθαν στην Ελλάδα στα χωριά Σταυρό Φαρσάλων, Χαλκιάδες Λάρισας, στην Μπάφρα Ιωαννίνων.
Πηγή: farassiotis.gr

« Back to Glossary Index

Author: Μνήμες

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *