Καταγραφή Α. Θράκης

Στη σελίδα αυτή οι ΜΝΗΜΕΣ επιχειρούν να συλλέξουν ιστορικό υλικό με μαρτυρίες Ελλήνων που έφυγαν ή ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες και εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα, είτε οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, κατά τον 19ο και τον 20ο αιώνα.

Τούτη η εργώδης και σημαντική, κατά την άποψή μας προσπάθεια, τελεί υπό την υψηλή Αιγίδα και στήριξη των εξής –
 • Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως
 • Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού
 • Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος
 • Πανελλήνια Ένωση Καππαδοκικών Σωματείων

Τα στοιχεία αυτά θα είναι στη διάθεση των ερευνητών και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων του παρόντος και του μέλλοντος, οπότε και είναι σημαντικό να καταγράψουμε αυθεντικά γεγονότα από μαρτυρίες και υλικό προτού αυτά χαθούν στο διάβα του χρόνου.

Διαβεβαιώνουμε και δεσμευόμαστε στους συμμετέχοντες ότι δεν πρόκειται να δημοσιεύσουμε τα εξής στοιχεία τους:

 1. Τις διευθύνσεις email και
 2. Τα ονόματά τους

Ενδιαφερόμαστε μόνον για ιστορικά/στατιστικά στοιχεία του ξεριζωμού από την πατρική γη. Η διεύθυνση email που ζητάμε σκοπό έχει την μελλοντική επαφή μαζί σας μόνον από τις ΜΝΗΜΕΣ και σε περίπτωση αναζήτησης διευκρινήσεων. Δεν ζητάμε ούτε τηλέφωνα, ούτε διευθύνσεις. Η πόλη διαμονής μας αρκεί.

Σημαντικότατη θα θεωρηθεί η συμμετοχή των Ελλήνων της διασποράς, μιας και ως τώρα η οποιαδήποτε αξιέπαινη προσπάθεια καταγραφής έχει περιοριστεί στον Ελλαδικό χώρο.Η προσπάθεια των σελίδων ΜΝΗΜΕΣ είναι μια καινοτομία που ως κύριο σκοπό έχει να καταστήσει τις πληροφορίες αυτές προσβάσιμες στο ευρύτερο κοινό δίχως δεσμεύσεις. Η κάθε βοήθειά σας θεωρείται ανεκτίμητη και παρακαλούμε να δίνετε πιο κάτω μόνον εκείνες τις πληροφορίες οι οποίες δεν θα σας προβληματίσει αν δημοσιευτούν μελλοντικά.Καταγραφή όσων δέν διαθέτουν email θα μπορεί να γίνεται χρησιμοποιώντας κάποιου οικίου του.«…με το ίδιο email μπορούμε να καταγράψουμε (κάθε φορά από έναν) τον εαυτό μας ή κάποιο άλλο άτομο επαναλαμβάνοντας την ίδια διαδικασία».Μηνύματα στήριξης

Σύλλογοι και Φορείς στήριξης της Καταγραφής

 • Σύλλογος Καππαδοκών Μαυρολόφου ”Ο Άγιος Γεώργιος – Τσαρικλί”
 • Λαογραφικός Σύλλογος Θηριόπετρας”Ο Μέγας Βασίλειος”
 • Πολιτιστικός Σύλλογος Ν.Φλογητών
 • Σύλλογο Αξενών Θεσσαλονίκης
 • Αδελφότητα Προκοπιέων Μακεδονίας Θράκης “Όσιος Ιωάννης ο Ρώσσος”

 

Πατήστε λοιπόν επάνω στη σύνδεση της περιοχής για την καταγραφή – Αν υπάρχει κάποιο χωριό που δεν το βλέπετε στον κατάλογο, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.


Αδριανούπολη

Καλλίπολη

Κωνσταντινούπολη

Ραιδεστός


[vsw id=”oE33SNfGoHI” source=”youtube” width=”620″ height=”480″ autoplay=”no”]


Download (PDF, 1.2MB)