Αλησμόνητες Πατρίδες

Αδριανούπολη

Καταγραφή Αδριανούπολης – Κεσσάνης

  Παρακαλούμε συμπληρώστε τις κατάλληλες πληροφορίες σχετικά με το χώρο προέλευσης της οικογένειάς σας. Και αν θυμάστε ή έχετε οι ίδιοι τύχει γεγονότων εξιστορήστε τα όπως μπορείτε. Mε την ίδια αυτή διαδικασία μπορείτε να συμπεριλάβετε (κάθε φορά από έναν) τον εαυτό αας ή κάποιο άλλο άτομο ή οικογένεια πρόσφυγα, επαναλαμβάνοντας την ίδια διαδικασία με το νέο όνομα.

  ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗΣ-ΚΕΣΣΑΝΗΣ  Συμπληρώστε τουλάχιστον τα απαραίτητα πεδία.

  Μόνον την περιοχή Αδριανούπολης - Κεσσάνης εδώ καταγράφουμε.
  Χώρος στην περιοχή Αδριανούπολης-Κεσσάνης (απαραίτητο)
  To όνομα και επώνυμό σας (απαραίτητο)
  Όνομα Πατρός (απαραίτητο)
  Εmail (απαραίτητο)
  Πόσα άτομα ήταν στην οικογένεια όταν έφυγαν
  Αν έχετε τα ονόματα των ατόμων που έφυγαν γράψτε τα εδώ (δεν δημοσιεύονται)
  Χρονολογία που έφυγαν
  Σε ποια περιοχή της Ελλάδας πρωτοεγκαταστάθηκαν (μετά την άφιξή τους στα λιμάνια)
  Σημερινός τόπος διαμονής (απαραίτητο)
  Πρόσφυγας Α', Β', Γ' ή Δ' γενιάς
  Αν έχετε κάποιο φωτογραφικό ή άλλο αρχειακό υλικό να μας στείλετε αναρτήστε το εδώ (όριο μέχρι 1ΜΒ)


  Γράψτε δυο λόγια για το χώρο προέλευσης των δικών σας


  Γράψτε λίγα περισσότερα (προαιρετικά) για το ιστορικό της μετανάστευσης (των δικών σας ανθρώπων)
  Παρακαλούμε βάλτε στο τετράγωνο δίπλα τον αριθμό που είναι με γράμματα εδώ. (απαραίτητο)  Αποτελέσματα απογραφής Αδριανούπολης μέχρι σήμερα

  Αυθεντική φωτογραφία από την Δ. Παλακίδου-Κουγιουμτζή. Οι ΜΝΗΜΕΣ την ευχαριστούν πολύ.

  Στη φωτογραφία που παραθέτω ο παπούς Μπάτης με το καπέλο το μουστάκι και την αλυσίδα του ρολογιού στην πόρτα της ατμομηχανής στο σταθμό του Κάραγατς. Ο παππούς Σταύρος Μπάτης σιδηροδρομικός στο επάγγελμα, καταγόταν από το Καραγατς Αδριανούπολης. Παντρεύτηκε την Αθηνά Δημησκίδου και απέκτησαν 4 αγόρια, τον Θεόδωρο, το Δημοσθένη, το Χρήστο, το Γεώργιο και μία κόρη την Ελένη τη μητέρα μου.
  Στη φωτογραφία που παραθέτω ο παππούς Μπάτης με το καπέλο το μουστάκι και την αλυσίδα του ρολογιού στην πόρτα της ατμομηχανής στο σταθμό του Κάραγατς.
  Ο παπούς Σταύρος Μπάτης σιδηροδρομικός στο επάγγελμα, καταγόταν από το Καραγατς Αδριανούπολης. Παντρεύτηκε την Αθηνά Δημησκίδου και απέκτησαν 4 αγόρια, τον Θεόδωρο, το Δημοσθένη, το Χρήστο, το Γεώργιο και μία κόρη την Ελένη τη μητέρα μου.

  ΠΕΡΙΟΧΗ
  ΟΝΟΜΑ
  ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ
  ATOMA
  ONOMATA ΑΤΟΜΩΝ
  ΧΡΟΝΟΣ
  ΔΙΑΜΟΝΗ
  ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ
  IΣΤΟΡΙΚΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ
  Αγίασμα
  ΣΗΦΑΚΗ ΜΑΓΔΑ
  ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
  1
  ΤΣΙΑΦΑΚΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΠΑΣΧΑΛΗ
  ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΟ 1919
  ΣΕΡΡΕΣ
  ΚΑΤΑΓΩΤΑΝΕ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΚΡΑΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑΛΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ,ΕΛΕΝΗ Η ΑΔΕΛΦΗ ΤΟΥ.
  ΗΡΘΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΕΝΑΝ ΘΕΙΟ ΤΟΥ 6 ΧΡΟΝΩΝ.ΧΑΘΗΚΑΝ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΜΕΙΝΑΝΕ ΠΙΣΩ ΘΥΜΟΤΑΝΕ ΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΦΡΟΥΤΑ[[ΚΑΡΠΟΥΖΙΑ]] ΣΤΑ ΕΦΟΡΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΤΟΥΣ.
  ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΠΟΛΥ ΝΕΟΣ 45 ΕΤΩΝ ΕΙΜΑΙ Η ΕΓΓΟΝΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΨΑΧΝΩ ΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΜΟΥ.
  Αδριανούπολη
  Παύλος Ντελής
  Σταύρος
  5
  Δημήτριος, Αναστάσιος, Ιωάννης, Χρήστος, Στογιάννης
  1922
  Κόμαρα Έβρου
  Το χωριό που φύγανε λεγόταν Δεμιρχανλί (Σιδηρόκαστρο) και βρίσκεται 15 χλμ. Ανατολικά της Αδριανούπολης.
  Ο Δημήτριος Σταυρίδης σκοτώθηκε λίγο πριν περάσει τον Έβρο ποταμό (Αδριανούπολη) από Βούλγαρους όπως μου είπανε, όπου τους πήραν και τις αγελάδες. Η γυναίκα του Δημήτριου Σταυρίδη παντρεύτηκε στα Κόμαρα έναν Ντελή και ο Στογιάννης Σταυρίδης, όπου ήταν γιος του Δημήτρη, άλλαξε σε Στογιάννης Ντελής.
  Αδριανούπολη
  Ελισάβετ Παπατσαρούχα
  Γεώργιος
  4
  Ελένη Γκεντσίδη, Χρυσή, Γιώργος, Σμαρώ
  1922
  Αθήνα
  Ζούσαν στο Ιλντριρίμ, προάστιο στα Δ της Αδριανούπολης, στην οδό Κιζίλ Μεμέτ που πρέπει να είναι η τωρινή Kizil Mescit.
  Η Ελένη ήταν χήρα κι έφυγε με τα τρία της παιδιά. Πήγε στην Ξάνθη και δούλεψε καπνεργάτρια. Ήταν απόγονος της οικογένειας Ζαχαρίογλου.
  Αδριανούπολη
  Αννα Αγγελιδου
  Παντελης
  5
  Χρηστιδου Κατίνα, Δόμνα. Χρηστιδης Νικος. Χρηστιδου Σουλτάνα
  1923
  Αθήνα
  Αδριανούπολη
  ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΝΑΛΙΑ
  ΑΛΥΠΙΟΣ
  ΜΑΡΙΓΩ (ΜΗΤΕΡΑ). ΕΛΕΝΗ, ΚΑΤΙΝΑ ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΚΙΡΟΓΛΟΥ
  1922
  ΒΕΡΟΙΑ
  Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΕΙΧΕ ΕΝΑ ΦΟΥΡΝΟ ΠΟΥ ΕΦΤΙΑΧΝΕ ΑΡΤΟΠΟΙΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΠΑΝΩ.ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΤΖΑΜΙ
  Αδριανούπολη
  ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΜΠΑΞΕΒΑΝΙΔΟΥ
  ΙΩΑΝΝΗΣ
  13
  ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΡΥΣΗ
  1920
  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
  Ο ΜΠΑΜΠΑΣ ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ ΜΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΕΙΧΕ ΜΠΑΞΕΔΕΣ ΣΤΗΝ ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ. Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΜΟΥ ΗΤΑΝ 13 ΑΔΕΡΦΙΑ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΧΑΘΗΚΑΝ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ.
  Αδριανούπολη
  ΜΑΡΙΑ ΡΩΡΡΑ
  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
  7
  ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΡΓΕΜΕΤΖΙΔΗΣ, ΣΟΦΙΑ ΒΑΡΓΕΜΕΤΖΙΔΟΥ, ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΒΑΡΓΕΜΕΤΖΙΔΟΥ
  1922
  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  ΖΟΥΣΑΝ ΣΤΗΝ ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ, ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΓΙΛΔΙΡΙΜ, ΟΔΟΣ ΦΑΡΔΥ ΣΟΚΑΚΙ (GENIS SOKAK).
  ΕΦΥΓΑΝ ΤΟ 1922, ΕΜΕΙΝΑΝ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ, ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.
  Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΕΙΧΕ ΑΛΛΟΥΣ ΔΥΟ ΑΔΕΛΦΟΥΣ ΚΑΙ Η ΓΙΑΓΙΑ ΜΟΥ (ΤΟ ΓΕΝΟΣ ΣΤΑΥΡΙΔΟΥ ΕΙΧΕ ΤΡΕΙΣ ΑΔΕΛΦΕΣ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΑΔΕΛΦΟ. ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΑΝ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.
  ΕΧΟΥΝ ΠΕΘΑΝΕΙ ΟΛΟΙ.
  Αζατλί
  Χρήστος Ζηλιασκόπουλος
  Δημήτριος
  20-25
  Άγγελος, Ευαγγελία, Χρήστος
  1924
  Θούριο Ορεστιάδος (τότε Ουγουρλού)
  Ήλθαν από το Αζατλί Αδριανουπόλεως (θεωρώ λανθασμένο το Αχατλί που αναφέρεται στη λίστα, αλλά επέλεξα αυτό γιατί έλλειπε το Αζατλί, ενώ υπάρχει άλλο Αζατλί στην κατηγορία Προύσσα). Τουρκόφωνοι γκαγκαβούζηδες ρωμιοί.
  Το 1914-15 εκδιώχθηκαν από τους Νεότουρκους και εγκαταστάθηκαν στη Βουλγαρία. Το 1918-19 επέστρεψαν στο καμμένο χωριό τους. Έμειναν ένα διάστημα στο Ζαλουφάκι και το 1924 με την ανταλλαγή εγκαταστάθηκαν στο Θούριο Ορεστιάδος.
  Αμυγδαλιά
  βασιλακακη γραμματουλα
  κωσταντινος
  7
  βασιλακακης αντωνης βασιλακακης ανεστης βασιλακακης δημητρης βασιλακακης σταυρος βασιλακακη χρυσαυγη βασιλακακης μανους βασιλακακη μαρια
  1922
  καμποχωρι ημαθιας
  αμυγδαλια ανδριανουπολης
  Εσκίκιοϊ
  Χρυσή
  Κεμαλάκη
  2
  Kiss;ario
  Εσκίκιοϊ
  ΤΟΥΦΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ
  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
  ?
  ΤΟΥΦΑΚΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
  1929
  ΣΑΠΕΣ
  δεν γνωρίζω κάτι και προσπαθώ να βρω τις ρίζες μου .Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων .
  Κάραγατς
  ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΑΛΑΚΙΔΟΥ-ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΗ
  ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΛΑΚΙΔΗΣ
  8
  ΣΤΑΥΡΟΣ, ΑΘΗΝΑ, ΕΛΕΝΗ, ΘΕΟΔΩΡΟΣ, ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΜΠΑΤΗ
  1922
  Αλεξανδρούπολη
  Στη φωτογραφία που παραθέτω ο παπούς Μπάτης με το καπέλο το μουστάκι και την αλυσίδα του ρολογιού στην πόρτα της ατμομηχανής στο σταθμό του Κάραγατς.
  Ο παπούς Σταύρος Μπάτης σιδηροδρομικός στο επάγγελμα, καταγόταν από το Καραγατς Αδριανούπολης. Παντρεύτηκε την Αθηνά Δημησκίδου και απέκτησαν 4 αγόρια, τον Θεόδωρο, το Δημοσθένη, το Χρήστο, το Γεώργιο και μία κόρη την Ελένη τη μητέρα μου.
  Με την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1922 μαζί με άλλους σιδηδρομικούς ήρθαν και κατοίκησαν στην Αλεξανδρούπολη. Επί 7 συνεχή χρόνια έμεναν στο σιδηροδρομικό σταθμό (το Γαλλικό) μέσα στα βαγόνια. Το Ελληνικό κράτος χορήγησε στους τότε πρόσφυγες οικόπεδα με την προυπόθεση της αποπληρωμής των. Η ελπίδα τους για τον επαναπατρισμό τους στο Κάραγατς τους έκανε να εγκατασταθούν κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό ώστε να επιβιβαστούν πρώτοι στις αμαξοστοιχίες για την επιστροφή στην πατρίδα. Έτσι ιδρύθηκε η περιοχή "ΚΑΡΑΓΑΤΣΙΑΝΑ" στην Αλεξανδρούπολη.
  Κάραγατς
  Μελπομένη Τσάγκου
  Δημήτριος
  9
  Ο Κωστας Καπνάς ηρθε με το δεύτερη σύζυγό του την Αννίκα, την κόρη του Χρυσοθέα , τον γυιο του Παναγιώτη, τον γυιο του Γιώργο και την κόρη του Αννα. Η κόρη του Ζωή ήρθε παντρεμένη με τον Αγγελο Μποικλίδη και με την κόρη τους Μαριάνθη, γεννημμένη στη Αδριανούπολη το 1922. Αυτή η Μαριάνθη παντρεύτηκε το 1952 τον Δημήτριο Παλακίδη, της οικογενείας Παλακίδη, ο οποίος δούλευε, επισης, στον ΟΣΕ, τέως ΣΕΚ. - αγγελος και Ζωή Μποικλίδης, Κωστας Καπνάς
  1922
  όλοι πεθαμένοι, εγώ ζώ στη Γαλλία
  Κώστας Καπνας , γεννηθείς το 1863 στο Σκούταρι, πέθανε στο Καλοχώρι το 1941. Από την μεριά του πατέρα μου, κατάγομαι επισης , εν μερε,ι από την Αδριανούπολη. Η προγιαγιά μου, Ελένη γεννήθηκε στην Αδριανούπολη το 1861 και πέθανε στο διδυμότειχο το 1936, Κόρη του Βασιλείου και της Ζωής Βούλη. Παντρεύτηκε σε πρώτο γάμο τον Παύλο Γιοβάντσιο και σε δεύτερο γάμο τον Δηήτριο Ψαλτόπουλο, στο Διδυμοτειχο.
  - Κωστας Καπνας από το Σκούταρι, Αγγελος Μποικλιδης από το Ιλντιρίμ
  Εφυγαν απο το Κάραγατς το 1922 και εγκαταστάθηκαν στην Αλεξανδρούπολη. Η Αννα Καπνά , γεννημένη το 1922 στην Αδριανούπολη, έγινε μοδίστρα και παντρεύτηκε τον Γρηγόριο Λύρο, καταγωγής από την Αίνο.
  Κάραγατς
  ΣΑΡΑΝΤΙΝΗ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ
  ΝΙΚΟΛΑΟΣ
  4
  ΜΟΔΕΣΤΟΣ ΛΥΡΑΤΖΗΣ, ΣΑΡΑΝΤΙΝΗ ΛΥΡΑΤΖΗ, ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΠΕΤΡΕΛΗΣ (ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΣΥΖΥΓΟΣ ΣΑΡΑΝΤΙΝΗΣ) - ΤΕΣΣΕΡΑ ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ ΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ
  ΠΕΡΙΠΟΥ 1918
  ΔΡΑΜΑ,ΣΕΡΡΕΣ,ΑΘΗΝΑ
  ΜΕ ΑΡΑΜΠΑΔΕΣ ΕΦΤΑΣΑΝ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΟΠΟΥ ΤΟ ΖΕΥΓΟΣ ΥΩΝ ΠΡΟΠΠΑΠΩΝ ΜΟΥ ΠΕΘΑΝΕ ΑΠΟ ΛΟΙΜΟ. Η ΓΙΑΓΙΑ ΟΡΦΑΝΗ 7ΕΤΗΣ ΚΑΤΕΦΥΓΕ ΜΕ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΞΑΝΗΘΗ, ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΚΑΙ ΚΑΤΕΛΗΞΕ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ.
  Κατήχαλα
  Γεώργιος Ψεμματάκης
  Χρυσόστομος
  1922
  Κοζάνη
  Από αφηγήσεις των παππούδων μου άκουσα ότι το χωριό μου αποτελείται από δυο οικισμούς (μαχαλάδες) . Τα παρακάτω αναφέρονται στο site που έγραψα στο επόμενο τετραγωνάκι.
  "Οι κάτοικοι του Μυρωδάτου, είναι πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη και συγκεκριμένα από την περιοχή της Ανδριανούπολης. Προέρχονται από τις περιοχές Τυρολόη, Μάλγαρα, Κατίχαλα και Σεϊνγκιο. Με τον ξεριζωμό και την ανταλλαγή των πληθυσμών, οι πρόσφυγες εγκατέλειψαν τα χωριά τους και κατευθύνθηκαν προς την ενδότερη χώρα της Θράκης. Πολλοί απ' αυτούς εγκαταστάθηκαν στην νότια πλευρά της Ξάνθης και γύρω από τα Αβδηρα. Ένα μέρος από αυτούς εγκαταστάθηκαν στο παλιό τσιφλίκι " Μεγάλο Κάλφαλαρ" , που είναι η σημερινή τοποθεσία του χωριού, ένα άλλο μέρος στο στιφλίκι "Μικρό Κάλφαλαρ" και κάποιες οικογένειες εγκαταστάθηκαν στην περιοχή "Κοσιάμπαλι". Αυτοί αποτελούσαν τους πρώτους πυρήνες του χωριού. Το 1924 εγκαταστάθηκαν άλλες τριάντα οικογένειες, οι οποίες είχαν μείνει προσωρινά στην Κομοτηνή. Η εγκατάσταση των προσφύγων συνεχίστηκε μέχρι το 1929 όπότε και ιδρύθηκε νέα συνοικία με την ονομασία "Δάφνη". Τα παραπάνω τουρκικά τσιφλίκια απαλλοτριώθηκαν από το Ελληνικό κράτος, μέσα στα πλαίσια των μέτρων που πάρθηκαν για την αποκατάσταση των προσφύγων, και παραχωρήθηκαν σ' αυτούς για να χτίσουν σπίτια. Αργότερα όλοι οι γύρω οικισμοί συνενώθηκαν και ιδρύθηκε το μικρό χωριό Μυρωδάτο, που πήρε το όνομα του από τα μυρωδάτα καπνά που καλλιεργούνταν. Το 1930 έγινε οριστική διανομή των εκτάσεων γεωργικής καλλιέργειας από το κράτος και έτσι κάθε οικογένεια απέκτησε γεωργικό κλήρο. Μέχρι τον Ιούνιο του 1948 το χωριό υπαγόταν ως συνοικισμός στην διπλανή κοινότητα των Αβδήρων. Το ίδιο έτος αποσπάστηκε από αυτήν και αποτέλεσε αυτόνομη κοινότητα."
  http://www.gtp.gr/LocPage.asp?id=11225&lng=1
  Κατήχαλα
  Ανεστης Τερζιδης
  Ιωαννης
  Μυρωδατο - Ξανθης
  Κεμερλή
  Αγγελίδη Ιωαννα
  Αθανασιος
  6
  Άγγελος, Αγλαΐα, Αθανάσιος, Γεώργιος, Κωνσταντία, Κλεάνθη, Ιωαννης
  1922
  Αλεξανδρουπολη
  Χωριό Κεμερλη,υπηρχε επικοινωνία με άλογα με την Κεσσανη,ο παππούς Άγγελος είχε παντοπωλειο-πανδοχείο.
  Έφυγαν με την ελπίδα ότι πολύ γρήγορα θα ξαναγυριζαν
  Κεσσάνη
  ΜΑΚΡΙΔΗΣ
  ΝΙΚΟΛΑΟΣ
  ΜΗΝΑΣ ΜΑΚΡΗΣ
  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  Κιουπλιά
  ΚΑΝΑΚΑΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
  ΧΡΗΣΤΟΣ
  3
  Αικατερίνη Βασίλειος Νικόλαος
  1918 - 1920
  Θήβα
  ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΜΗΤΕΡΑ ΜΕ 2 ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΚΙΟΥΠΛΙΑ ΠΡΟΥΣΑΣ
  ΠΡΩΤΑ ΕΦΥΓΑΝ ΤΑ 2 ΠΑΙΔΙΑ ΕΝΑ ΕΚ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ (Ο ΒΑΣΙΛΗΣ) ΧΑΘΗΚΕ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΒΑΣΗ ΣΤΟ ΚΑΡΑΒΙ.
  Κιουπλιά
  ΜΠΟΥΓΙΟΥΚΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
  ΚΥΡΙΑΚΟΣ
  3
  ΜΠΟΥΓΙΟΥΚΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΜΠΟΥΓΙΟΥΚΛΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ, ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ
  ΠΕΠΛΟΣ ΕΒΡΟΥ
  Κουρουτσήκιοϊ
  Τσατσαριδη ευθυμια
  Ευάγγελος διδωνης
  3
  Ευθυμία, Παναγιώτης, βασιλειος
  1922
  Αλεξανδρουπολη
  Κουρουτσηκιοι
  Το πατρικό της γιαγιάς μου ήταν τσατσαριδη
  Μακρά Γέφυρα
  ΜΑΓΔΑ ΣΗΦΑΚΗ
  ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
  1
  Τσιφάκης Χριστόδουλος
  1918 -20
  ΝΙΓΡΙΤΑ ΣΕΡΡΩΝ
  Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΜΟΥ ΛΕΓΟΤΑΝ ΤΣΙΦΑΚΗΣ Η΄ΤΣΙΑΦΑΚΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑΛΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΤΗΝ ΑΔΕΡΦΗ ΤΟΥ ΤΗ ΛΕΓΑΝΕ ΕΛΕΝΗ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΟΤΕ ΑΚΡΙΒΩΣ ΗΡΘΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  ΗΡΘΕ ΜΕ ΕΝΑΝ ΘΕΙΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΧΑΘΗΚΑΝΕ ΣΕ ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΕΜΕΙΝΕ ΠΙΣΩ ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΩΝ ΣΦΑΓΙΑΣΘΗΚΑΝ
  Μακρά Γέφυρα
  Εδίρνελης Σωκράτης
  Στέφανος
  5
  1922
  Ανθόφυτο Κιλκίς
  Μαλκότση
  αναστασια σισμανη
  ευσταθιος
  9
  ναζαρακης κωσταντινος γαιντατζη αναστασια
  προβατωνας
  Μαύρες
  ΓΚΙΝΟΓΛΟΥ ΠΕΤΡΟΣ
  ΘΕΟΦΙΛΟΣ
  ΜΟΥΣΘΕΝΗ ΚΑΒΑΛΑ
  Μπεγεντίκ
  ΕΛΕΝΗ ΠΕΤΑΛΑ
  ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
  3
  Βλασιώ (γιαγιά) Παναγιώτης (παππούς) και Αγγελικη (κόρη)
  1922
  Μικρόπολις
  Το χωριό λέγεται Beyendik,ανήκει στην Κεσσάνη,δεξιά η Κεσσάνη και αριστερά στον κάμπο το χωριό μας.Το επισκεφθήκαμε τον Αύγουστο 2015 (ένα λεωφορείο).Οργανωμένο προσκύνημα,μας περίμενε ο Δήμαρχος και το Δ.Σ, ένας δημοσιογράφος από την Κωνσταντινούπολη.Ηλικίες συγχωριανών μου στην επίσκεψη μέχρι 90 ετών κ.λ.π περισσότερα στο gmail τηλέφωνο στο 25220-31144
  Μποσνοχώρι
  ΣΑΡΑΝΤΙΔΗΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ
  ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ
  ΣΑΡΑΝΤΙΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ - ΣΑΡΑΝΤΙΔΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΛΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΟΙ ΠΡΟΠΑΠΠΟΥΔΕΣ ΜΟΥ ΑΠΟ ΒΟΣΝΟΧΩΡΙ
  1923
  ΝΕΑ ΒΥΣΣΑ ΕΒΡΟΥ
  https://www.facebook.com/%CE%A0%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%B5%CF%82-%CE%A6%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B9%CE%B5%CF%82-%CE%92%CF%85%CF%83%CF%83%CE%B1%CF%82-1040030016011357/photos_stream?tab=photos
  Όλπασα
  Σιδηράς Παναγιώτης
  Σιδηράς Δημήτριος
  4
  Του πατέρα μου ο παππούς
  1922
  Νέα Ορεστιάδα
  Ο παππούςτου Αλεξάνδρου ήταν έμπορος τροφίμων .Λεγόταν στο επίθετο Κότσϊογλου Κωνσταντίνος ο Γιός του Χρήστος Κότσϊογλου στο επάγγελμα Σιδεράς από τους καλύτερους Τεχνίτες στην περιοχή της Αδριανούπολης και μετέπειτα στο χωριό Δiλοφον ο οποίος ανακάλυψε τον λιγνίτη για την δουλειά του και μετά κατασκευάστηκαν τα ορυχεία λιγνίτη ποθ δούλεψαν για λίγα Χρόνια.Ο Γιός του ο Αλέξανδρος ο οποίος είναι παπους μου ήρθε στην Ορεστιάδα μετά ρον εμφύλιο προσλήφθηκε στο Δήμο σαν εργάτης στην καθαριότητα οταν εκανε τα χαρτιά του ο μόνιμος υπάλληλος του Δήμου τον άλλαξε το επίθετο Του γιατί ηταν κατά την γνώμη του τουρκοφώνο και τον έγραψε Σιδεράς η Σιδηράς λόγω επαγγέλματος του πατέρα του.
  Ορτακτσί
  Παπαδόπουλος Φωτιος
  Ιωάννης
  Παπαδόπουλος Σταυρός, Παπαδοπούλου Λαμπρινη, Παπαδόπουλος Ιωάννης
  1922
  Αθήνα
  Ορτακτσί
  Αρβανίτου Μαρία
  Γεώργιος
  6
  Αρβανίτης Βασίλειος με την γυναίκα του Βασιλική το γένος Λαγυνά.Αναστάσιος Αρβανίτης, Δημήτριος Αρβανίτης, Σταύρος Αρβανίτης, Χρήστος Αρβανίτης και Νικόλαος Αρβανίτης.
  1922
  Βάλτος Ορεστιάδος
  Όλοι οι προγονοί μου ήρθαν απ΄το Ορτακτσί Ανδριανούπολης.
  Εγκατέλειψαν την πατρίδα τους με ένα κοπάδι πρόβατα.
  Χατζηγύρι
  Ελευθεράκης Στέφανος
  Σταύρος
  1922
  Πόρπη Κομοτηνής
  Χατζηγύρι
  ΤΣΟΛΑΚΙΔΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
  ΑΝΤΩΝΙΟΣ
  6
  ΕΙΡΗΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ-ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ-ΦΡΑΝΤΖΗΣ-ΣΤΑΥΡΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
  1922
  ΠΗΓΑΔΙΑ ΞΑΝΘΗΣ
  Το Χατζηγύρι απέχει απο τα σύνορα (τελωνείο Κήπων) περίπου 30ΧΛΜ -στο χωριό κατοικούσαν περίπου 2000 κάτοικοι, σταματήσανε στις Φέρρες και μετά σκορπίσανε Πηγάδια ,Εράσμιο,Αγιο Αθανάσιο Δράμας, Ερατεινώ Χρυσούπολης, Παραλίμνη Σερρών , Πέπλο,Κάβυσσος, Γιαννιτσά,Θεσσαλονίκη,κλπ
  Τον μπαμπά του παππού μου τον έσφαξαν οι Τούρκοι και τον πέταξαν σε ένα πηγάδι η μητέρα του δικάστηκε στην Κεσσάνη γιατί έκοψε το χέρι του Τούρκου που προσπαθούσε να μπεί στο σπίτι τους και να τον συλλάβει, έμεινε χήρα με τέσσερα παιδιά και πήρε το δρόμο της προσφυγιάς.