Στη σελίδα αυτή οι ΜΝΗΜΕΣ επιχειρούν να συλλέξουν ιστορικό υλικό με μαρτυρίες  Ελλήνων που έφυγαν ή ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες και  εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα, είτε οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, κατά τον 19ο και τον 20ο αιώνα. Έχουν ήδη καταγραφεί οι ιστορίες πέραν των 2 χιλιάδων ατόμων στις σελίδες αυτές και μελλοντικά ελπίζουμε να βρεθούν οι πόροι να δημοσιευτούν αυτές οι πληροφορίες σε βιβλίο.

Τούτη η εργώδης και σημαντική, κατά την άποψή μας προσπάθεια, τελεί υπό την υψηλή Αιγίδα και στήριξη των εξής –
 • Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως
 • Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού
 • Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος
 • Πανελλήνια Ένωση Καππαδοκικών Σωματείων

Τα στοιχεία αυτά θα είναι στη διάθεση των ερευνητών και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων του παρόντος και του μέλλοντος, οπότε και είναι σημαντικό να καταγράψουμε αυθεντικά γεγονότα από μαρτυρίες και υλικό προτού αυτά χαθούν στο διάβα του χρόνου.

Διαβεβαιώνουμε και δεσμευόμαστε στους συμμετέχοντες ότι δεν πρόκειται να δημοσιεύσουμε τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις τους.

Ενδιαφερόμαστε μόνον για ιστορικά/στατιστικά στοιχεία του ξεριζωμού από την πατρική γη. Η διεύθυνση email που ζητάμε σκοπό έχει την μελλοντική επαφή μαζί σας μόνον από τις ΜΝΗΜΕΣ και σε περίπτωση αναζήτησης διευκρινήσεων. Δεν ζητάμε ούτε τηλέφωνα, ούτε διευθύνσεις. Η πόλη διαμονής μας αρκεί.

Σημαντικότατη θα θεωρηθεί η συμμετοχή των Ελλήνων της διασποράς, μιας και ως τώρα η οποιαδήποτε αξιέπαινη προσπάθεια καταγραφής έχει περιοριστεί στον Ελλαδικό χώρο.

 Η προσπάθεια των σελίδων ΜΝΗΜΕΣ είναι μια καινοτομία που ως κύριο σκοπό έχει να καταστήσει τις πληροφορίες αυτές προσβάσιμες στο ευρύτερο κοινό δίχως δεσμεύσεις. Η κάθε βοήθειά σας θεωρείται ανεκτίμητη και παρακαλούμε να δίνετε πιο κάτω μόνον εκείνες τις πληροφορίες οι οποίες δεν θα σας προβληματίσει αν δημοσιευτούν μελλοντικά.Καταγραφή όσων δέν διαθέτουν email θα μπορεί να γίνεται χρησιμοποιώντας κάποιου οικίου του.«…με το ίδιο email μπορούμε να καταγράψουμε (κάθε φορά από έναν) τον εαυτό μας ή κάποιο άλλο άτομο επαναλαμβάνοντας την ίδια διαδικασία».Μηνύματα στήριξης

Σύλλογοι και Φορείς στήριξης της Καταγραφής

 • Σύλλογος Καππαδοκών Μαυρολόφου ”Ο Άγιος Γεώργιος – Τσαρικλί”
 • Λαογραφικός Σύλλογος Θηριόπετρας”Ο Μέγας Βασίλειος”
 • Πολιτιστικός Σύλλογος Ν.Φλογητών
 • Σύλλογος Αξενών Θεσσαλονίκης
 • Αδελφότητα Προκοπιέων Μακεδονίας Θράκης “Όσιος Ιωάννης ο Ρώσσος”

 

Πατήστε λοιπόν επάνω στη σύνδεση ή στο κουμπί της περιοχής για την καταγραφή

ΑΓΚΥΡΑ

ΑΔΑΝΑ

ΑΪΔΙΝΙΟ

ΒΙΓΑ

ΙΚΟΝΙΟ

ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ

ΚΑΣΤΑΜΟΝΗ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

ΝΙΚΟΜΗΔΕΙΑ

ΠΡΟΥΣΑ

ΣΕΒΑΣΤΕΙΑ

ΣΜΥΡΝΗ

ΧΑΛΕΠΙ

—–

Παρακαλούμε όσα άτομα έχουν ήδη παραχωρήσει πληροφορίες σ’ αυτή την καταγραφή να εξετάσουν τις ηλεκτρονικές τους διευθύνσεις γιατί έχουμε στείλει επιστολή ενημερώνοντάς τους πού μπορούν να αποταθούν για περισσότερες πληροφορίες. Όσοι δεν έχουν πάρει το μήνυμα να μας πληροφορίσουν αφού ψάξουν στο φάκελλο  των απορρήτων (junk), μήπως η επιστολή κατέληξε εκεί. Επίσης αν κανείς έχει βρει φίλους / συγγενείς εντός των αποτελεσμάτων καταγραφής παρακαλούμε θερμά να μας ειδοποιήσει.

Καταγραφή Ανατολικής Θράκης

Καταγραφή Επαρχιών της Κύπρου

Αν έχετε κάποιο πρόβλημα με την καταγραφή παρακαλούμε γράψτε μας με
τα απαραίτητα στοιχεία και θα κάνουμε εμείς την καταγραφή εκ μέρους σας…


[vsw id=”FanRfce6zoM” source=”youtube” width=”750″ height=”460″ autoplay=”no”]

Download (PDF, 1.2MB)

12 thoughts on “Καταγραφή Μ. Ασίας”

 1. Παρακαλώ να δημοσιεύσετε στα απότελέσματα καταγραφής και τα δικά μου στοιχεία και,αν είναι δυνατόν ,να με βοηθήσετε να βρω το χωριό Χατζή Παγώνι ,που εναγωνίως θέλει να βρει και να επισκεφθεί μία γνωστή μου κα.από τον Πέπλο Δράμας.
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

 2. ΣΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΡΩ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΣΤΡΑΝΤΖΑ. ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΒΕΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΟΝΟΜΑ, ΓΙΑ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΧΑΤΖΗΔΡΟΥΣΗ Η ΑΧΙΛΛΕΩΣ, ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΔΕΛΦΟ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟ (ΑΠΕΒΙΩΣΕ) ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΔΕΛΦΗ ΤΟΥ ΕΥΘΑΛΙΑ (ΑΠΕΒΙΩΣΕ). ΓΟΝΕΙΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΑΤΖΗΔΡΟΥΣΗ.
  “Σερέντιον ή Στράντζα: (τουρκ. Binkılıç). Πολίχνη της Ανατολικής Θράκης στην Επαρχία Çatalca (Μετρών). Οι Έλληνες κάτοικοι της Στράντζας υπολογίζονταν πριν από τους διωγμούς του 1914 σε 7.000 (περίπου 1500 οικογένειες). Υπήρχαν επίσης και 15 οικογένειες Τούρκων. Οι κάτοικοι ασχολούνταν κυρίως με την υλοτομία, την κτηνοτροφία, και τη γεωργία. Στις 14 Απριλίου του 1914 οι κάτοικοι εκδιώχθηκαν και υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν κινητή και ακίνητη περιουσία και με ατμόπλοια να μεταφερθούν στη Θεσσαλονίκη και στην Καβάλα, απ’ όπου διασκορπίσθηκαν στην Κεντρική και την Ανατολική Μακεδονία. Στη Νάουσα σχημάτισαν την Νέα Στράντζα.¨”

 3. ΕΙΜΑΙ ΑΝΕΡΓΟΣ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΕΓΩ ΚΑΙ Η ΣΥΖΗΓΟΣ ΜΟΥ. ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΩ ΣΟΒΑΡΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΜΟΥ ΤΟ ΠΟΥΛΗΣΑ ΠΡΙΝ 1 ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΩ ΤΡΟΦΙΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΡΟΥΧΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ.ΕΧΩ 1 ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ 4 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΩ ΟΥΤΕ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ.Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΕΧΕΙ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΑ 900 ΕΥΡΩ, ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΗΡΩΤΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 6 ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ ΔΕΝ ΕΧΩ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΩ ΟΥΤΕ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΜΟΥ. ΖΗΤΩ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ, ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΠΟΣΟ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΟ.ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΛΙΓΝΟΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ.
  ΑΡΙΘΜΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ
  IBAN GR31 0120 1220 0000 0006 9952 488
  SWIFT EMPOGRAA

 4. Εχει λίγα χρόνια που εμαθα για την καταγωγή μου, καταγωμαι απο την Νιγδη και ο παππούς σπουδασε Κων/πολη , μοναχογιός με πέντε αδελφές. Το όνομα του το τιμησαν και το έδωσαν σε μένα, όσο για το επίθετο μου είπαν ότι το άλλαξε μετα το 1922 και λεγοταν μάλλον Παπαβασιλείου ή Παπαβασίλη και ο πατέρας του ήταν ιερεας. Κατοίκησε στα Κύρια Δράμας όπου έκανε εκει οικογένεια, περισσότερα δεν γνωρίζω, πάντως χαίρομαι που ειμαι Καππαδόκης αν και δεν ξέρω πολλά. Επίσης εχω και ενα βιβλίο του 1900 κατήχησης γραμμένο στην Καππαδοκική γλώσσα και δύο φώτο του παππού αφότου ήρθε στη Ελλάδα και τα φυλώ όπως τα μάτια μου, ειναι τα μόνα που έχω. Χωρίς να ΄ξέρω πολλές φορες ταξιδεύω νοερα στα μέρη εκείνα και μαλιστα όταν μπήκα στο google maps και πήγα στην Nίγδη ήταν σαν να εζησα εκει, παραξενο αφου κανεις δεν μου εχει μιλήσει. Σας παρακολουθώ συνέχεια και τα αισθήματά μου ειναι απερίγραπτα. Σημ. : βρήκα κάποια ξαδέλφια του πατερα μου στον Αβαντα Αλεξανδρουπόλεως αλλά οι πληροφορίες ελαχιστότατες. Αν γνωρίζει καποιος κατι θα περιμένω εγκαρδια τις πληροφορίες.
  Φιλικά
  Ισαάκ Παπαδόπουλος

 5. Κύριε Παπαδόπουλε,

  Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια. Ευχόμαστε να είστε πιο τυχεροί στην αναζήτηση φιλικών σας προσώπων το 2013 το οποίο να σας φέρει μόνον υγεία και ευτυχία. Αν θέλετε να μοιραστείτε μαζί με το κοινό των ΜΝΗΜΩΝ το βιβλίο του 1900 που έχετε στην Καππαδοκική (εφόσον το έχετε σε ψηφιακή μορφή) ή άλλο οτιδήποτε θα είναι χαρά μας να σας βοηθήσουμε.

 6. ΧΡΟΝΙΑ ΣΑΣ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΘΕ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΕΠΙΘΥΜΗΤΟ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΜΑΣ. ΤΟ ΕΙΧΑ ΥΠΟ ΣΚΕΨΗ ΝΑ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΩ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ, ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΤΟ ΤΕΛΕΙΩΣΩ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΑΝΑΡΤΗΣΩ Ή ΣΕ ΑΛΛΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΘΑ ΠΕΡΑΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΟΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΣΤΙΣ ΣΥΚΙΕΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ. ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

 7. Παρακαλω συμπληρωστε στον καταλογο σας το χωριο Σαρακινα [sergen] το οποιο βρισκεται στην Αν. Θρακη -καζα Σαραντα Εκκλησιων και αναμεσα στο Σαμακοβι και την Βιζω. Απο την Σαρακινα εφυγαν το 1922 ο συνονοματος παππους μου με τα αδελφια του Δημητριο, Κωνσταντινια,Ειρηνη και Θεοφορια. Ολοι εγκατασταθηκαν στην Ξανθη πλην της Θεοφοριας που πηγε στην Θεσ/νικη. Αναζητω πιθανον κατοικους της Σαρακινας με το επιθετο Μαλαματιδης η Μαλαματιαδης διοτι το επιθετο μου προηλθε απο το παρατσουκλι Κοτσανης-Κοτσανατος.

 8. Παρακαλώ μπορείτε να μου υποδείξετε που βρίσκεται ή βρισκόταν το Κιουλούκι? Ειστε οι μόνοι που το αναφέρεται έτσι όπως το ξέρω απο την οικογένεια μου. Είχα αρχίσει να πιστευω ότι το θυμόμαστε λάθος.

 9. Αγαπητή κυρία Εύα Κάππα,
  Το Κιουλούκι ( ή Κιουλούκ ή Κουλούκ) βρίσκεται νότια της Σμύρνης στην περιοχή Καρίας. Σήμερα ονομάζεται Gulluk στην Τουρκική.
  Είναι κοντά στην τότε Αλικαρνασσό (σήμερα Μποτρούμ).
  Εύχομαι να σας βοήθησα. Ευχαριστούμε θερμά για την καταχώρηση.

  Ιάκωβος
  ΜΝΗΜΕΣ – Αλησμόνητες Πατρίδες

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.