Μπίγα – Μυσία

Περιοχή Βίγας ή Πηγές ή Μπίγα, αρχαία Μυσία (στη σημερινή Τουρκία Biga) που βρίσκεται στο βορειοδυτικό μέρος της Τουρκίας.

Μπορείτε εδώ να συμπληρώσετε τα στοιχεία σας ανάλογα με την περιοχή Βίγας, με σκοπό να καταγραφεί στη βάση των πληροφοριών. Αν θέλετε να δείτε πώς ονομάζεται η περιοχή σας σήμερα (στην ελληνική) πατήστε στο χάρτη πιο πάνω για ν’ ανοίξει σε μεγαλύτερο μέγεθος.

Παρακαλούμε συμπληρώστε τις κατάλληλες πληροφορίες σχετικά με το χώρο προέλευσης της οικογένειάς σας. Και αν θυμάστε ή έχετε οι ίδιοι τύχει γεγονότων εξιστορήστε τα όπως μπορείτε. Mε την ίδια αυτή διαδικασία μπορείτε να συμπεριλάβετε (κάθε φορά από έναν) τον εαυτό αας ή κάποιο άλλο άτομο ή οικογένεια πρόσφυγα, επαναλαμβάνοντας την ίδια διαδικασία με το νέο όνομα.


ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΠΙΓΑΣ

Γράψτε δυο λόγια για το χώρο προέλευσης των δικών σας


Συμπληρώστε τουλάχιστον τα απαραίτητα πεδία.

Μόνον την περιοχή Μπίγα εδώ καταγράφουμε.
Χώρος στην περιοχή αρχαίας Μυσίας(απαραίτητο)
To όνομα και επώνυμό σας (απαραίτητο)
Όνομα Πατρός (απαραίτητο)
Εmail (απαραίτητο)
Πόσα άτομα ήταν στην οικογένεια όταν έφυγαν
Αν έχετε τα ονόματα των ατόμων που έφυγαν γράψτε τα εδώ (δεν δημοσιεύονται)
Χρονολογία που έφυγαν
Σε ποια περιοχή της Ελλάδας πρωτοεγκαταστάθηκαν (μετά την άφιξή τους στα λιμάνια)
Σημερινός τόπος διαμονής (απαραίτητο)
Πρόσφυγας Α', Β', Γ' ή Δ' γενιάς
Αν έχετε κάποιο φωτογραφικό ή άλλο αρχειακό υλικό να μας στείλετε αναρτήστε το εδώ (όριο μέχρι 1ΜΒ)Γράψτε λίγα περισσότερα (προαιρετικά) για το ιστορικό της μετανάστευσης (των δικών σας ανθρώπων)
Παρακαλούμε βάλτε στο τετράγωνο δίπλα τον αριθμό που είναι με γράμματα εδώ. (απαραίτητο)


Αποτελέσματα καταγραφής Μπίγας μέχρι τώρα –

ΠΕΡΙΟΧΗ
ΟΝΟΜΑ
ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ
ATOMA
ONOMATA ΑΤΟΜΩΝ
ΧΡΟΝΟΣ
ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ
ΔΙΑΜΟΝΗ
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ
IΣΤΟΡΙΚΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ
Άβυδος
κογια φωτεινή
Μιχαήλ
5
Μάλαμα Ελευθεριάδου, Ελένη Ελευθεριάδου. Δημήτρης Ελευθεριάδης, Κων/νος Ελευθεριάδης
1922
Δύσβατο =Καβάλα, Κάτω Θεοδωράκη Κιλκίς
Καβάλα
Η οικογένεια του παππού μου Δημητρίου Ελευθεριάδη,έμενε στην Μπύγα και ασχολιόταν με την αγγειοπλαστική.Ο παππούς μου ήταν ο μικρότερος από 4 αδέφια.Οι Τούρκοι αποκεφάλισαν τον πατέρα του Ελευθέριο στην πόρτα του σπιτιού τους,το επιθετό τους ήταν Δροσίδης,η μητέρα τους όμως έχοντας υποστεί σοκ όταν ρωτήθηκε στα Ελληνικά σύνορα δε θυμόταν το επιθετό τους θυμόταν μόνο το όνομα του άντρα της Ελευθέριος και έτσι τους έδωσαν το επώνυμο Ελευθεριάδης.
Άβυδος
Ταμτελεν ανεστης
Αλεξανδρος
5
Δαμδαλενη βασιλικη με τα παιδια της αλεξανδρος ιωαννης κωνσταντινος ανεστης
1923
Θεσσαλονικη
Θεσσαλονικη
Βιγα
Ο δημητριος δαμδαλενης συζυγος βασιλικης και πατερας των υπολοιπων φονευθηκε .η βασιλικη μετα τεσσερα παιδια απο 12 το μεγαλυτερο βγηκαν αρχικα στην αλεξανδρουπολη και μετα ηρθαν στην θασσαλονικη οπου και εγκατασταθηκαν
Γενίσεχιρ
ΚΟΥΡΟΥΠΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Κωνσταντίνος
4
ΚΟΥΡΟΥΠΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ - ΚΟΥΡΟΥΠΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ -ΚΟΥΡΟΥΠΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ -ΚΟΥΡΟΥΠΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
08 Σεπτ. 1922
ΤΡΙΚΑΛΑ
ΑΔΕΝΔΡΟ-Θεσσαλονίκης
Το Γενη -Σαρ ηταν παραθαλάσσιο χωριό στην είσοδο των στενών του Ελλησπόντου (κα'ι'μακαμλίκι Εζίνε - μουντεσαριφλίκι Τσανακ-Καλε).Οι πρώτοι κάτοικοι (40) ήταν χτίστες από το Αϊβαλί (Κυδωνιές)που πήγαν εκεί για να χτίσουν στο στόμιο των Δαρδανελίων το φρούριο Κουλι-Καλέ. Ήταν αγρότες και κτηνοτρόφοι (50-200 πρόβατα, 2 αγελάδες,1-3 ζευγάρια βόδια και 1-2 άλογα κάθε οικογένεια). Είχαν 2 εκκλησίες και διώροφο λιθόκτιστο εξατάξιο σχολείο με 600 μαθητές
ΤΡΙΚΑΛΑ (1922-23)- Κότσιανα Αρνισσας (1924-25) - Αδενδρο -Θεσ/νικης (1926 -....)
Εζινέ-Ερένκιοϊ
ΣΙΩΡΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ
4
ΒΟΓΙΑΤΖΗ
1914
ΚΑΛΑΜΑΤΑ
ΑΘΗΝΑ
Εζινέ-Ερένκιοϊ
ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΚΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
6
Ευστράτιος Κούκος, Αρτεμισία Κούκου, Νικόλαος Κούκος, Αντώνιος Κούκος, Γεώργιος Κούκος
1922
Νίκαια, Πειραιάς
Έχουν πεθάνει όλοι
Η οικογένειά μου κατάγεται από το Ερένκιοι. Προσπαθώ να βρω ανθρώπους που ίσως τους γνώριζαν. Ήταν έμποροι.
Εζινέ-Ερένκιοϊ
ΛΑΜΠΟΥΡΑ-ΠΕΤΡΑΚΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
6-7
1922
AΘΗΝΑ
ΑΣΠΡΟΒΑΛΤΑ -ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΕΝΚΙΟΙ ΦΥΓΑΝΕ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 1922.Η ΑΣΠΡΟΒΑΛΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΟΦΡΥΝΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΙΑ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΡΕΝΚΙΩΤΕΣ.ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΨΑΧΝΟΥΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΧΑΡΙΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΕΔΩ.
ΟΙ ΡΕΝΚΙΩΤΕΣ ΠΗΓΑΝ ΑΛΛΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΑΛΛΟΙ ΑΘΗΝΑ ΑΛΛΑ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΗΡΘΑΝ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.
Εζινέ-Ερένκιοϊ
ΦΩΤΗΣ ΚΑΝΕΛΛΟΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΝΕΛΛΟΣ
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΧΑΡΙΤΟΥ. ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΝΕΛΛΟΥ
1920
ΝΙΚΑΙΑ, ΠΕΙΡΑΙΑ
ΧΑΙΔΑΡΙ
Οι οικογενειες και του πατερα μου Παναγιωτη Κανέλλου και της μητέρας μου, Σωτηρίας, το γένος Χαρίτου, ήταν απο το Ρένκιοι και βρέθηκαν στη Νίκαια (Νέα Κοκκινιά). Οι γονεις μου δεν ζουν πια. Ο πατέρας είχε γεννηθεί εκεί το 1910, η μητέρα μου στην Ιμβρο όπου είχαν κάνει σταση, το 1920
Ιντζέκιοϊ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ
ΗΛΙΑΣ,ΣΥΡΜΑΤΕΝΙΑ,ΕΙΡΗΝΗ,ΜΑΡΙΑ
1914
ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μπίγα
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΑΜΙΑΚΟΥ-ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ
Ασημάκης Χατζηγιάννης
6
ΑΝΕΣΤΑΣΗΣ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ
1914
ΑΓΙΑΣΟΣ-ΛΕΣΒΟ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ
ΗΡΘΕ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑΣΟ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
ΗΤΑΝ ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΕΦΕΡΑΝ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΠΟΥ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΑΝ
Μπίγα
Καναβετσάδος Μενέλαος
Τηλέμαχος
5
Γεώργιος (πατέρας), Μαρία (μητέρα), Καλλιόπη (θυγατέρα 10ετών) Βασιλική θυγατέρα, Τηλέμαχος υιός (1 έτους)
1917-1918
Πειραιάς
Θέρμη Θεσσαλονίκης
Ο Πατέρας μου (Τηλέμαχος) το τρίτο παιδί του Γεωργίου Καναβιτσάδου και της Μαρίας Χατζηπαναγώτου γεννήθηκε επιβεβαιωμένα το 1916 στην Μπίγα Δαρδανελίων. Από εξιστόρηση συγγενών σε ηλικία ενός έτους που βρισκόταν περίπου το 1916-1917 μετακινήθηκαν στον Πειραιά.
Η Πρώτη Κόρη Καλλιόπη που ήταν 10 ετών κατά την μετακίνηση τους και απεβίωσε σε πολύ μεγάλη ηλικία , από τις αναμνήσεις που μπορούσε να έχει , εξιστόρησε σε διαφόρους της οικογένειας για την καλή οικονομική κατάσταση τους , για την εκμάθηση των γαλλικών και Τουρκικών από την ιδίαν καθώς και το ανώτερο επίπεδο συμπεριφοράς και επικοινωνίας μέσα και έξω από την οικογένεια. Ή αιτία μετακίνηση του Γεωργίου Καναβιτσάδου έγινε τμηματικά 1917-1918 κάτω από τον φόβο της μυστικής πληροφορίας για την εξολόθρευση της οικογένειας , από έναν Τούρκο παιδικό φίλο του Γεωργίου Καναβιτσάδου που τον ενημέρωσε ότι ήταν καταγεγραμμένος από τους Τούρκους που σε περίπτωση αλλαγών καταστάσεων στην περιοχή θα ήταν από τους πρώτους που θα σκότωναν , διότι ο Γεώργιος λόγω επαγγελματικής και οικονομικής δραστηριότητας (έμπορος) χρηματοδοτούσε και πιθανώς να ηγούνταν σε κάποια κρυφή ελληνική ομάδα για την απελευθέρωση της περιοχής. Η αλλαγή του επωνύμου του Τηλέμαχου (πατέρα μου)κατά αποκλειστικής περίπτωσης από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας από Καναβιτσάδος σε Καναβετσάδος οφείλετε σε καλλιγραφικό γραμματικό λάθος υπαλλήλου πιθανών κατά την εγγραφή τους στα μητρώα Πειραιά και κατά επέκταση λόγω γραφειοκρατίας. Επίσης από την πλευρά της Μητέρας μου προέρχομαι από την Παλαιά Καλλικράτεια και επειδή πρόσφατα έχω αρχίσει την αναζήτηση Φωτογραφιών σε δημιουργία οικογενειακού δένδρου που μάλλον υπάρχουν ,επικοινωνήστε μαζί μου και τηλεφωνικά για οποιαδήποτε συνεργασία. Είμαι απόστρατος Πολεμικής Αεροπορίας και θα χαρώ να συνεισφέρω σε ότι μπορώ.
Μενέλαος Καναβετσάδος 2310467413 ΚΙΝ. 6983517466.
Μπίγα
ΓΚΕΝΟΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ
4
νικολαος , Μαλανατελια,
1914
θεσσαλονιμη
πανοραμα , Θεσσαλονικης
Μπίγα
Μαρία Χανλίδου
Σταύρος
Μαργίτσα Αγανίδου ή Ακανίδου ή Αγκανίδου
1922
Έδεσσα
Έδεσσα
Η οικογένεια της μητέρας μου έμενε στο κέντρο της πόλης. Οι διηγήσεις λένε ότι είχαν κτίσει ολοκαίνουργιο σπίτι με πολλούς χώρους για ζώα και ξενώνα, γιατί είχαν επισκέπτες συγγενείς από τα γύρω χωριά (;) για το μεγάλο εβδομαδιαίο παζάρι.
Η οικογένεια έφυγε σε συνθήκες σφαγής. Η γιαγιά μου είχε ντυθεί αγόρι για να αποφύγει τη σφαγή. Ο αδελφός της χάθηκε. Άκουγε κάθε μεσημέρι τις εκπομπές του Ερυθρού Σταυρού με την ελπίδα να μάθει κα΄τι γι αυτόν.
Ρέγκιοϊ
Παναγιώτης Παπάζογλου
Κωνσταντίνος
Δημήτρης Παπάζογλου Ευανθία Παπάζογλου
1922
Πειραιάς Νίκαια
απο οτι ξέρω απο το Ρενγκιόι
Ρένκιοϊ
Κανελλοπούλου Ρούλα
ΓΙΩΡΓΟΣ
10
ΧΑΡΙΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΑΡΙΤΟΥ ΖΑΦΕΙΡΙΑ ΧΑΡΙΤΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΡΙΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΧΑΡΙΤΟΥ ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΡΔΑΚΛΗ ΖΩΓΡΑΦΙΑ ΤΣΑΡΔΑΚΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΣΑΡΔΑΚΛΗΣ ΦΩΤΙΟΣ ΤΣΑΡΔΑΚΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΑΡΙΤΟΣ ΜΑΝΩΛΗΣ ΧΑΡΙΤΟΥ ΔΟΜΝΑ
1914
ΚΑΛΑΜΑΤΑ
ΑΘΗΝΑ
ΟΙ ΠΡΟΠΡΟΠΑΠΟΥΔΕΣ ΟΙ ΠΡΟΠΑΠΟΥΔΕΣ ΚΑΙ Η ΓΙΑΓΙΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΑΔΕΛΦΙΑ ΤΗΣ ΕΦΥΓΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΡΕΝΚΙΟΙ ΤΟ 1914.ΟΤΑΝ ΕΦΤΑΣΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΜΕΣΣΗΜΙΑ. ΤΩΡΑ ΟΛΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ. ΕΜΕΙΣ ΜΕΝΟΥΜΕ ΑΘΗΝΑ.1