Κασταμονή

Περιοχή Κασταμονής (στη σημερινή Τουρκία Kastamonu) βόρεια της περιοχής Γαλάτειας και Άγκυρας, Ανατολικά της Νικομήδειας και δυτικά του Πόντου.

Μπορείτε εδώ να συμπληρώσετε τα στοιχεία σας ανάλογα με την περιοχή Κασταμονής, με σκοπό να καταγραφεί στη βάση των πληροφοριών. Αν θέλετε να δείτε πώς ονομάζεται η περιοχή σας σήμερα (στην ελληνική) πατήστε στο χάρτη πιο πάνω για ν’ ανοίξει σε μεγαλύτερο μέγεθος.

  Παρακαλούμε συμπληρώστε τις κατάλληλες πληροφορίες σχετικά με το χώρο προέλευσης της οικογένειάς σας. Και αν θυμάστε ή έχετε οι ίδιοι τύχει γεγονότων εξιστορήστε τα όπως μπορείτε. Mε την ίδια αυτή διαδικασία μπορείτε να συμπεριλάβετε (κάθε φορά από έναν) τον εαυτό αας ή κάποιο άλλο άτομο ή οικογένεια πρόσφυγα, επαναλαμβάνοντας την ίδια διαδικασία με το νέο όνομα.


  ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΣΤΑΜΟΝΗΣ  Συμπληρώστε τουλάχιστον τα απαραίτητα πεδία.

  Μόνον την περιοχή Κασταμονής εδώ καταγράφουμε.
  Χώρος στην περιοχή Κασταμονής (απαραίτητο)
  To όνομα και επώνυμό σας (απαραίτητο)
  Όνομα Πατρός (απαραίτητο)
  Εmail (απαραίτητο)
  Πόσα άτομα ήταν στην οικογένεια όταν έφυγαν
  Αν έχετε τα ονόματα των ατόμων που έφυγαν γράψτε τα εδώ (δεν δημοσιεύονται)
  Χρονολογία που έφυγαν
  Σε ποια περιοχή της Ελλάδας πρωτοεγκαταστάθηκαν (μετά την άφιξή τους στα λιμάνια)
  Σημερινός τόπος διαμονής (απαραίτητο)
  Πρόσφυγας Α', Β', Γ' ή Δ' γενιάς
  Αν έχετε κάποιο φωτογραφικό ή άλλο αρχειακό υλικό να μας στείλετε αναρτήστε το εδώ (όριο μέχρι 1ΜΒ)


  Γράψτε δυο λόγια για το χώρο προέλευσης των δικών σας


  Γράψτε λίγα περισσότερα (προαιρετικά) για το ιστορικό της μετανάστευσης (των δικών σας ανθρώπων)
  Παρακαλούμε βάλτε στο τετράγωνο δίπλα τον αριθμό που είναι με γράμματα εδώ. (απαραίτητο)  Καταγραφη τελευταιων καταχωρησεων απο την περιοχη της Κασταμονης.

  Ο κατάλογος εμφανίζεται αλφαβητικά ανάλογα με το όνομα της περιοχής της Κασταμονής καθώς και το όνομα του ατόμου που έκανε την καταχώρηση εκ μέρους της οικογένειας. Κάλλιστα μπορείτε να καταχωρήσετε και φίλες οικογένειες τις οποίες γνωρίζετε, όμως σε τέτοια περίπτωση παρακαλούμε να διασταυρώνετε τις πληροφορίες για να σιγουρευτούμε πως δεν είναι λανθασμένες.

  ΠΕΡΙΟΧΗ
  ΟΝΟΜΑ
  ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ
  ATOMA
  ONOMATA ΑΤΟΜΩΝ
  ΧΡΟΝΟΣ
  ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ
  ΔΙΑΜΟΝΗ
  ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ
  IΣΤΟΡΙΚΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ
  eleni stamatiou
  konstantinos
  4
  konstantinos ploiarhopoulos,nazi ploiarhopoulou leonidas ploiarhopoulos savas ploiarhopoulos ioannis ploiarhopoulos
  1922
  mintilogly, patra
  mintilogly patra
  i giagiamou nazi me tous gioustis,leonida sava k ioanni emenan stin inepoli....o pappousmou konstantinos anagastike na katatagei ston tourkiko strato k ytan ehmalotos gia 4 hronia,,,
  yrhe stin patra to 1926.....
  Ευρυμαχος Κουρφαιδης
  Αναστασιος
  7
  πατερ Αναστασιος πρεσβυτερα Χριστινα, τα τεκνα Ευρυμαχος, Τηλεμαχος, Ελευθερια, Αναστασια, Ελενη
  1922
  Γαλαξιδι
  Καβαλαρι Θεσσαλονικης
  Απο οσα εχω ακουσει ο προπαπος μου πατερ Αναστασιος ηταν και δασκαλος σε δημοτικο σχολειο στην ευρυτερη περιοχη της Κασταμονης
  Κατα την μεταναστευση καποια απο τα αδελφια του πατερ χωριστηκαν και πηγαν στην ανατολικη περιοχη της Βουλγαριας οπου και παρεμειναν.
  ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ
  ΜΙΧΑΗΛ
  3
  ΠΑΡΘΕΝΑ ΜΙΧΑΗΛ.ΙΩΣΗΦ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
  1922
  ΛΑΚΚΩΜΑ ΧΑΛ/ΚΗΣ
  ΛΑΚΚΩΜΑ
  ΣΥΓΓΕΝΗΣ¨¨ΚΑΤΕΡΙΝΗ -ΝΙΨΑ-ΕΥΒΟΙΑ ΑΓ,ΑΝΤΩΝΙΟΣ
  ΚΑΙ ΤΣΙΤΣΕΚΙΔΗΣ ΑΠΟΜΑΝΑ
  Ζαφράμπολις
  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
  ΙΩΑΝΝΗΣ
  7
  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, ΕΛΙΣΑΒΕΤ, ΒΑΡΒΑΡΑ, ΕΛΕΝΗ, ΟΛΓΑ, ΣΟΥΛΤΑΝΑ, ΙΩΑΝΝΗΣ
  1922
  ΛΕΥΚΑΔΑ
  ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ 14233 ΑΘΗΝΑ
  Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΕΝΝΗΜΕΝΟΣ ΤΟ 1912, ΗΤΑΝ Ο ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΕΝΤΕ αδελφια, που προανεφερα στην επταμελη οικογενεια, η οποια ειχε γονεις τον ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΙΣΑΒΕΤ.
  ΜΕΡΙΚΑ ΜΕΛΗ. οπως ο πατερας μου , ΙΩΑΝΝΗΣ, Η ΑΝΥΠΑΝΔΡΗ ΑΔΕΛΦΗ ΤΟΥ ΕΛΕΝΗ εγκατασταθηκαν στον ΠΕΙΡΑΙΑ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ 118 , ΕΝΩ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΑΔΕΛΦΕΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ , Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΔΕΛΦΗ ΒΑΡΒΑΡΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΖΥΓΟ ΤΗΣ ΣΤΟ ΜΠΟΛΑΤΙ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ.
  Αντωνιάδου Κλεονίκη
  Χρήστος
  7
  Βασίλειος Τσοπουρίδης, Φιλοξένη Φιντανόγλου, Αλέξανδρος, Σωκράτης και Δέσποινα Τσοπουρίδη
  1923
  Θεσσαλονίκη, Βόλο, Κοζάνη
  Θεσσαλονίκη, Βόλος, Κοζάνη
  τα περισσότερα που γνωρίζω για τη Θεοδοσιά (Τόσια) τα διάβασα στον Α΄ τόμο από τα απομνημονεύματα του Μάρκου Βαφειάδη
  Βασίλειος Τσοπουρίδης είναι ο προπάππος μου μου κατέληξε στο Βόλο με τη σύζηγό του, ενώ ο παππούς μου Σωκράτης έμεινε στην Κοζάνη και η μητέρα μου έζησε αργότερα στη Θεσσαλονίκη.
  ΠΟΥΡΓΟΥΤΖΙΔΟΥ ΠΑΡΘΕΝΑ
  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
  ΓΑΡΓΟΥΤΖΟΓΛΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. ΜΠΟΥΡΓΟΥΤΖΟΓΛΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗΣ
  1923
  ΘΕΣ/ΝΙΚΗ (ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ)
  (ΑΓΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ) ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
  Κατερίνα Ινεπολόγλου
  Χαράλαμπος
  1922
  Ν.Ιωνία Βόλος
  Ν.Ιωνία Βόλος
  Ιωνόπολις
  Νίκος Γραμματόπουλος
  Γρηγόριος
  5
  Παύλος, Βασιλική, Α λέξανδρος, Γρηγόρης και Σταύρος
  1922
  Πλαταμων, Πιερίας
  Λάρισα
  Οι Τούρκοι τους πήραν από τα σπίτια τους στη Ινέπολη και τους πήγαν σε ένα φαράγγι με στόχο να τους εκτελέσουν εν ψυχρώ, τότε επενέβει ο Ρψσικός στόλος και αντί για εκτέλεση τους πήγαν οδικώς στη Κασταμονή.
  Από την Κασταμονή πήγαν στη Κωνσταντινούπολη, όπου ο πατέρας μου αρχικά έγινε λούστρος και πωλούσε εφημερίδες και μετα βοηθούσε έναν χειρούργο, ρίχνοντας σταγόνα σταγόνα τον αιθερα στη μάσκα για να κοιμάτε ο ασθενής. κατόπιν πήγαν στη Θεσσαλονίκη και ο παππούς μου πήρε μια ομάδα συμπατριωτών του και την οικογένεια του στον Πλαταμώνα, όπου πέθανε η γυναίκα του και παντρεύτηκε τη δασκάλα του χωριού. Τα δε παιδιά του πήγαν στη Λάρισα και όταν πέθανε ο πατέρας τους χάσανε και τη περιουσία τους (τον κλήρο).
  Σπύρος Κασταμονίτης
  ΜΑΡΙΝΟΣ
  ΚΕΡΚΥΡΑ
  ΚΕΡΚΥΡΑ
  ΔΕΝ ΕΧΩ ΣΤΟΙΧΕΙΑ. ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΘΥΜΑΜΑΙ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΤΑΝ ΗΜΟΥΝ ΜΙΚΡΟΣ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΕΛΕΓΕ ΟΤΙ ΚΑΤΑΓΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΣΤΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΕΥΞΕΙΝΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΠΟ ΚΕΙ ΕΙΧΑΝ ΕΛΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΡΙΑ ΑΔΕΛΦΙΑ ΠΟΥ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΣΕ ΤΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΜΕΡΗ(ΜΑΝΤΟΥΚΙ , ΠΟΤΑΜΟΣ , ???)
  ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ
  ΜΙΧΑΗΛ
  ΜΙΧΑΗΛ, ΜΑΡΙΑ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, ΟΔΥΣΣΕΑΣ, ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ, ΣΟΥΛΤΑΝΑ
  1923
  ΙΩΑΝΝΙΝΑ
  ΚΑΛΟΓΡΕΖΑ - Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ
  κρικελη καλλιοπη
  φωτιος
  6
  χιντιπατογλου γεωργιος-τζιβντενερογλου καλλιοπη-μερωπη-κατινα-χιντιπατογλου βηθλεεμ
  1922
  βολος
  βολος
  λιγα γνωριζω.ηρθαν το 1922.εγκατασταθηκαν στο βολο.περασαν πολλα και ο παππους πεθανε λιγο πριν τη κατοχη.η γιαγια χιντιπατογλου ηταν παπαδοκορη το γενος παπαζογλου.εχω παει στη κασταμονη 2 φορες και βρηκα και το σπιτι τους.ειναι στην οδο dut-dibi ενα σπιτι τριωροφο και τωρα μενουν τουρκοι οι οποιοι μας υποδεχτηκαν καλα κια ειδαμε και το σπιτι μεσα.η μητερα μου γνωριζει τουρκικα παρα πολυ καλα
  ΑΘΑΝΑΣΟΓΛΟΥ ΑΛΕΚΑ
  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
  5
  ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΕΛΕΝΗ ΝΑΘΑΛΙΑ ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΛΑΖΑΡΟΣ
  1922
  Θεσσαλονίκη
  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΠΟΛΛΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΟΥ ΑΦΗΣΑΝ ΕΓΙΝΕ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
  ΖΗΝΟΒΙΟΥ ΕΥΘΑΛΙΑ
  ΒΑΣΙΛΗΣ
  3
  ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΒΑΣΙΛΗΣ ΕΥΘΑΛΙΑ
  1922
  Ορφανοτροφείο Σύρου
  ΝΙΚΑΙΑ
  ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ
  ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΣΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΚΑΙ Η ΓΙΑΓΙΑ ΕΥΘΑΛΙΑ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΜΕ ΤΑ 2 ΠΑΙΔΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΕ. ΕΚΑΝΕ 2ο ΓΑΜΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  Παπάζογλου Βασιλική
  Ελευθέριος
  3
  Καλλιόπη, Σουλτάνα, Ελευθέριος (Βενιζέλος)
  1921 (?)
  Αθήνα
  Αθήνα
  Ο πατέρας μου Ελευθέριος (Βενιζέλος το αρχικό όνομα), μαζί με την αδελφή του Σουλτάνα και τη μητέρα τους Καλλιόπη, έφυγαν από τη Κασταμονή μετά τον απαγχονισμό από τους Τούρκους του παππού μου Γεώργιου Παπάζογλου. Ο παππούς Γεώργιος είχε καταδικαστεί από περιοδεύον δικαστήριο των Νεότουρκων επειδή εκδηλωνόταν με περιφρονητικό τρόπο για τους Τούρκους και περηφανευόταν ότι οι δύο μεγαλύτεροι γιοι του, Κωνσταντίνος και Μιχαήλ, που τους είχε στείλει στην Ελλάδα και είχαν καταταγεί στον Ελληνικό στρατό, έρχονταν να τους ελευθερώσουν. Ο Γεώργιος είχε φοιτήσει στη Μεγάλη του Γένους Σχολή στην Κωνσταντινούπολη, όπου κάποιοι συγγενείς του τον φιλοξενούσαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Κασταμονή ήταν δικηγόρος και έκανε εμπόριο.
  Ο πρό-πάππους Γιοβανάκης Παπάζογλου, ο οποίος έκανε εμπόριο τιφτικιού (είδος μαλλιού) με την Αγγλία, έκανε δωρεά μεγάλο σχολείο στην Κασταμονή που ονομαζόταν "Παπαζόγλειος Σχολή" και το οποίο, μέχρι πριν μερικά χρόνια, λειτουργούσε ως τεχνική σχολή.
  Δεν έχουμε καθόλου στοιχεία για τους αδελφούς του παππού μου Γεώργιου Παπάζογλου, οι οποίοι, σύμφωνα με ανεξακρίβωτες πληροφορίες, ίσως εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλονίκη και την Αλεξανδρούπολη.
  Βογιατζοπούλου Ευαγγελία
  Κωνσταντίνος
  4
  Σαμουήλ Χιντιπάτογλου Μαρία Χιντιπάτογλου το γένος Γκλαβάνογλου και οι γιοι τους Αλέξανδρος ο παππούς μου και Σταύρος
  Σεπτέμβριος του 1923
  πρώτα για λιγο στη Λήμνο σε γκέτο και μετά στην Θεσσαλονίκη στο γκέτο της Κασσανδρου
  θεσσαλονίκη
  Ο πρόππους μου Σαμουήλ ήταν παππουτσης είχε λιποτακτήσει από τον κεμαλικό στρατό.Κρυβόταν μήνες πολλούς σε σκεπες σπιτιών στο κούφιο μέρος από τα κεραμμύδια.Η γυναίκα του Μαρία τον είχε δηλώσει αγνοούμενο,Ο γιος του Σταύρος μου είπε πως ένα βράδυ έκλαιγε γιατί τα αλλα παιδιά τον κορόιδευαν πως δεν εχει μπαμπα . Τότε εμφανήστηκε ένας άνδρας με μια κάπα τον παρηγόρησε,Αυτός έκλαιγε και έλεγε δεν έχω μπαμπά ο μπαμπας μου πέθανε .Τότε ο ανδρας που ήταν ο πατερας του του είπε μια μέρα θα έρθει ο μπαμπάς σου.Η προγιαγιά μου Μαρία η γιαγια η κουζουμ όπως την ελεγαν ειχε μαγαζι με μαλλια για πλέξιμο.
  Όταν φύγανε οι τσέτες κάνανε επίθεση στο χωρίοΚάψανε 300 ή 400 άτομα στην εκκλησία τον Αγ. Ιωάννη τον Πρόδρομο.Ο παππούς έλεγε ότι καιρό πριν η εικόνα δάκρυζε.Η οικογένεια σώθηκε από ένα ζευγάρι κρυπτοχριστιανών τον Μουράτ και τη Σεφίκα.Τους έκρυψαν για λίγο καιρό σ έναν εγκαταλελημένο αχυρώνα όπου κατω είχαν την μυστική εκκλησία τους.Μετά ο Μουράτ βρήκε τρόπο για βάρκα,Τον παππού τον Σαμουήλ που ήταν πολύ κοντός τον έτυσαν γυναίκα με φερετζε.Τον παππού μου ενώ ήταν 15 τον ντύσαν ετσι ώστε να μοιάζει πιο μικρός.Μεσα στα παπούτσια τους που ο παππούς Σαμουήλ είχε κανει διπλες σόλες εβαλαν τις λίρες τους.Η γιαγια η κουτζουμ πηρε μαζι κατσαρόλες και ένα γκοιυμι με ξιγκι όπου γυρω γύρω ειχε βαλει λιρες,Στο παλτο της στην πλάτη εραψε 2 εικονίσματα.Στο ζωναρι από το εσωρουχο της επίσης εβαλε λίρες.ηταν πλουσια οικογενεια τον μπαμπα τη ς τον έλεγαν αλτιν τοπ.την ιστορια αυτή μου την είπε ο παππούς μου Αλέξανδρος χιντιπάτογλου ο οποιος κοιμήθηκε το 1985.ηταν τουρκόφωνοι αλλά με μια βαθιά πίστη στο Χριστό
  Κασταμονίτη Ελενα
  Αρσενιος
  Κεκρυρα
  Κερκυρα
  ηρθαν από την Κασταμονη της Μ. Ασίας στην Κερκυρα περίπου τον 19ο αιώνα .Οι Ενετοι που κυριαρχούσαν στην Κερκυρα εδωσαν το επίθτο Κασταμονίτη σύμφωνα με την περιοχή καταγωγής του.
  ΧΑΤΖΗΑΝΕΣΤΗΣ Αναστασιος
  Αντωνιος
  3
  ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ, ΑΧΙΛΛΕΑΣ, ΜΑΡΙΚΑ
  1922
  ΑΘΗΝΑ
  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  Ο παππους(Aναστασης) απο την Ποντοηρακλεια,σπουδσε φαρμακoποιος στην Κων/λη & η γιαγια(Σουλτανα) απο το ADA ΒΑΖΑR, μεγαλωμένη στην Κων/πολη, κορη σαραφη.
  εφτασαν με τα ποδια σε καποιο λiμανι & περασαν στην Λήμνο απο κει Αθήνα.Εμειναν εκει ο Αχιλλεας & η Μαρίκα.Ο Αναστασης σαν βενιζελικος αλλαξε επιθετο(Χατζηανέστης) & εγκατασταθηκε: 1.Κ.Νευροκόπι 2.Δράμα και 3. Θεσ/νίκη όπου έφτιαξε 4 φαρμακεια.Πεθανε πλήρης ημερων στα 96 του προ 20ετιας.
  Σινώπη
  Στέλιος Κατρανιδης
  Δημητρης
  Πολλά
  Με το επώνυμο Κατρανίδης:Ιωάννης, Μιχάλης, Πέτρος, Κλεάνθης, Θεόδωρος, Βασιλική, Ευδοκίας, Αθηνά, Ανέστης
  1895, 1915, 1920,1924
  Πειραιας
  Ευρύτερη περιφέρεια Αθήνας-Πειραις
  Ήταν όλοι από την πόλη της Σινώπης.
  Κάποιοι έφυγαν πριν την καταστροφή. Όπως ο Ιωάννης που ήρθε στην Αθήνα, ο Ανέστης που πήγε στην Κωσταντινούπολη και μετά στον Πειραιά. Ο Μιχάλης που μπάρκαρε και μετανάστευσε στην Αμερική. Οι περισσότεροι ήρθαν με την Ανταλλαγή.