Καταγραφή αυθεντικών μαρτυριών από περιοχές Προύσας (Bursa στα Τουρκικά)

Ο κατάλογος εμφανίζεται αλφαβητικά ανάλογα με το όνομα της περιοχής της Προύσας καθώς και το όνομα του ατόμου που έκανε την καταχώρηση εκ μέρους της οικογένειας.

Παρακαλούμε τους αναγνώστες να παροτρύνουν κι άλλους συμπολίτες τους πρόσφυγες να καταγράφουν εδώ εμπειρίες και άτομα που γνωρίζουν ή είναι συγγενείς μαζί τους. Κάλλιστα μπορείτε να καταχωρήσετε και φίλες οικογένειες τις οποίες γνωρίζετε, όμως σε τέτοια περίπτωση παρακαλούμε να διασταυρώνετε τις πληροφορίες για να σιγουρευτούμε πως δεν είναι λανθασμένες.

Αν δεν παρουσιάζεται ο κατάλογος πιο κάτω, κάνετε refresh (φρεσκάρισμα) της σελίδας με το να πατήσετε το κουμπί F5 στο πληκτρολόγιό σας.

prous
onoma
patronimo
atoma
onomata_atomon
xronos
perioxi-elladas
diamoni
proelefsi
metanastefsi
ΚΩΣΤΙΚΑ ΑΝΝΑ
ΧΡΗΣΤΟΣ
ΚΑΡΟΛΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ , ΚΑΡΟΛΙΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ του Νικολάου, ΚΑΡΟΛΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Νικολάου, ΤΑΖΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ και ΒΑΡΒΑΡΑ (σύζυγος το Γένος ΚΑΡΟΛΙΔΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ)
1922
ΤΑΖΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ και ΒΑΡΒΑΡΑ .Κατέβηκαν στην Θράκη και από εκεί εγκαταστάθηκαν μόνιμα στο ΑΔΕΛΦΙΚΟ ΣΕΡΡΩΝ. Οι ΚΑΡΟΛΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ π'ηγε στην Νεα Υόρκη ΗΠΑ και ο ΚΑΡΟΛΙΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ πήγε στην Μασσαλία ΓΑΛΛΙΑ.
ΣΕΡΡΕΣ
ΚΟΥΒΟΥΚΛΙΑ Προύσσας Μ.Ασίας
ΕΦΥΓΑΝ ΒΙΑΣΤΙΚΑ για να αποφύγουν τις ΣΦΑΓΕΣ από τους ΤΟΥΡΚΟΥΣ.
Χρήστος Σταματίου
Δημήτριος
7
Παντελής και Σουλτάνα Κενάνογλου ή Κενανίδης, Γιώργος, Κυριάκα, Ευθυμία,
1922
Σέρρες
Θεσσαλονίκη
Ήταν ιδιοκτήτες αλευρόμυλου
Σογιούτ
Θεμελής Καρακάσης
Νικόλαος
ΞΑΝΘΗ
Ευστράτιος Καϊλάρης
Γεώργιος
Καϊλάρης Δημητριος ,τα τέκνα του Αθανάσιος , Ευστράτιος , Παρασκευή , Μιχάλης . Χατζηθεοδώρου Δημητριος τα τεκνα του , Κωνσταντίνος . Χατζησταυριανός Αθανάσιος τα τέκνα του , Παναγιώτα . Ξουβέρογλου Κυριακή , τέκνο του , Πετρινή . ,
1922
Πλατανιά , Δράμας η μία οικογένεια και η άλλη αρχικά Κιβωτό Γραβενών και μετά στο Μεγαπλάτανο Ν. Πέλλης.
Δικιά μου διαμονή στη πόλη της Ξάνθης
Ολοι οι παππούδες μου είχαν κοινή καταγωγή , απο το Ντερέκιοϊ . Δεν γνωρίζω πολλά . Πρέπει να είχαν όλοι τη σειρά τους . Δουλευταράδες και γλεντζέδες .
Έφυγαν όλοι μαζί και στη διαδρομή απο Αλεξανδρούπολη και μετά βρήκα αναφορές για αρκετά σημεία όπου παρέμειναν κι εγκαταστάθηκαν οι κάτοικοι του χωριού
Σάββας χατζηγεωργιου
Εμμανουήλ
5
Σάββας, Δέσποινα, Μανώλης
1922
Ξάνθη
Κομοτηνή
Σουσουρλουκ προυσας
Κυνηγημένοι διασχίζοντας βουνά μετακινήθηκαν στην ΞΑΝΘΗ.
Εγκατέλειψαν περιουσίες και ακίνητα.
Ναλμπάντη Ζωή
Βασίλειος
5
Βασίλειος Πολυξένη Δημήτριος Γιάννης
Σιδηρόκαστρο, Περαία Πέλλης
Νάουσα
στη λίμνη Αππολωνιάδα, ψαράδες
Δέσποινα Μακροπούλου
Νεόφυτος Μακρόπουλος
1) Κωνσταντίνος Αρδαγγέλου ή Κουγκής (1896-1977), παππούς μου από τη μητέρα μου, γιος του Χριστόδουλου Κουγκή και της Αικατερίνης Σταυρακίδου, γεννημένος στο Παλλαδάριον, Πελλαδάρι, μετέπειτα Φιλαντάρ και νυν αγρόκτημα Γκιούντοκτου, 2) η μετέπειτα σύζυγός του και γιαγιά μου Άρτεμις Σχουλίδου (1901-1958), κόρη του Ευγενή Σχουλίδη ή Ματζάνογλη και της Αγαθής Παραδείση, γεννημένη στο Παλλαδάρι, 3-6) οι γονείς τους Χριστόδουλος, Αικατερίνη, Ευγενής και Αγαθή, που πέθαναν λίγο μετά την άφιξή τους στη Θεσσαλονίκη από τύφο. Από τα 6 συνολικά παιδιά του Ευγενή Σχουλίδη και της Αγαθής Παραδείση ήρθαν στην Ελλάδα μαζί τους τα 5, δηλαδή η Άρτεμις και οι: 7) Αθηνά Σχουλίδου, μετέπειτα Βαλαβάνη (1900-?), 8) η Ευφρασία Σχουλίδου, μετέπειτα Παπάζογλου, 9) ο Κώστα Σχουλίδης, 10) η Ευθαλία Σχουλίδου, μετέπειτα Καραδογιάννη. Το 6ο παιδί Σταύρος Σχουλίδης (1892-?), είχε ήδη μεταναστεύσει στις ΗΠΑ το 1912. Από τα 4 παιδιά του Χριστόδουλου και της Αικατερίνης Κουγκή ήρθαν μαζἰ τους στην Ελλάδα εκτός από τον Κωνσταντίνο και οι 11) Δημητρός Κουγκής και μετέπειτα Κογκίδης, 12) Ανδρέας Αρδαγγέλου, 13) Νυμφοδώρα Κουγκή και μετέπειτα Τζαμουτζιάκου. Συνολικά από την οικογένεια Κουγκή ήρθαν στην Ελλάδα οι δύο γονείς και τα 5 από τα 6 παιδιά τους, και από την οικογένεια Σχουλίδου οι δύο γονείς και τα 4 παιδιά τους
1922, Αύγουστος, από το λιμάνι των Μουδανιών μέσα σε άθλιες συνθήκες.
Οι Χριστόδουλος Κουγκής, Αικατερίνη Σταυρακίδου, Κωνσταντίνος Αρδαγγέλου, Δημητρός Κουγκής, Ανδρέας Αρδαγγέλου, Νυμφοδώρα Κουγκή αποβιβάστηκαν στη Θεσσαλονίκη, έμειναν ως το 1924 σε τολ στο Χαρμάνκιοϊ, κατόπιν ο Κωνσταντίνος Αρδαγγέλου και η Άρτεμις Σχουλίδου νοίκιασαν δωμάτιο στην οδό Στρυμώνος 8 στην Άνω Πόλη και παντρεύτηκαν και το 1930 μετακόμισαν στον κλήρο γης που τους δόθηκε στη Φούστανη Αριδαίας, όπου έχτισαν σπίτι και έζησαν ως τον εμφύλιο εκεί με τα παιδιά τους. Οι Δημητρός Κουγκής και Ανδρέας Αρδαγγέλου παρέμειναν στη Φούστανη και η Νυμφοδώρα στη Θεσσαλονίκη. Οι Ευγενής Σχουλίδης, Αγαθή Παραδείση, Άρτεμις Σχουλίδου, Αθηνά Σχουλίδου, Ευφρασία Σχουλίδου, Κώστας Σχουλίδης, Ευθαλία Σχουλίδου αποβιβάστηκαν στη Θεσσαλονίκη, και κατόπιν (πότε?) μοιράστηκαν στη Βέροια και την Έδεσσα.
κανένας τους δεν ζει πλέον. Οι απόγονοί τους παρέμειναν στη Θεσσαλονίκη, Βέροια, Έδεσσα, Αριδαία, Φούστανη
ο παππούς μου ήταν αμπελουργός, καφετ΄ζής και εκτελούσε μεταφορές με κάρο. Η γιαγιά μου ήταν από οικογένεια που ασχολούνταν με την αμπελουργία και τη σηροτροφία. Γνωρίζω πολλά για το Πελλαδάρι, εργάζομαι πάνω στο γλωσσικό του ιδίωμα (περίπου 3.200 λ΄έξεις στη διάθεσή μου και περίπου 2.500 παροιμίες και παροιμιακές εκφράσεις, ιστορίες, τραγούδια, παραμύθια). Για τον προστάτη του χωριού Άγιο Θύρσο πρβλ. Raymond Janin, Les églises et les monasteres des, grands centres byzantins (Βithynie, Ηellespont, Latros, Τrébizonde, Αthenes, Τhessalonique), Έκδ.: Ιnstitut Français d’ Εtudes Βyzantines, Ρaris, 1975.
θα πω μόνο για τον Σταύρο Κουγκή, που δεν είναι πρόσφυγας αλλά μετανάστης, γιατί με εντυπωσίασε η ιστορία του: Αναχώρησε τον Αύγουστο του 1912 σε ηλικία 20 ετών από την Πάτρα με το πλοίο Παννονία για τις Ηνωμένες Πολιτείες και καταγράφηκε με την άφιξή του στα αρχεία του Ellis Island. Έκτοτε αγνοείται η τύχη του. Aναζητήθηκε με τον Διεθνή Eρυθρό Σταυρό, αλλά δεν βρέθηκε. Το 2001 πήρα από τα αρχεία του Ellis Island τις εξής πληροφορίες: Tην 3η Aυγούστου 1912 αποβιβάστηκε στο Ellis Island από το πλοίο "Παννονία", που είχε αναχωρήσει από την Πάτρα, ο Eυγένιος Σκουλίδης (Eugenie Scoulides), που είχε δηλώσει Έλληνας από Tουρκία με κατοικία το Παλαδάρι. Εδήλωσε άγαμος, το όνομα του πατέρα του αντί το δικό του και ότι ήταν 30 ετών (επομένως γεννήθηκε το 1882. Το περίεργο είναι ότι αν είναι έτσι, τότε έχει 11 χρόνια διαφορά από τη μητέρα του Αγαθή, που γεννήθηκε το 1871, κάτι που δεν ευσταθεί). Πιθανόν πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο. Όλες οι συνωνυμίες και τα παρόμοια επίθετα εξετάσθηκαν. Από τους δικούς του θεωρούνταν δολοφονημένος, επειδή από το 1912 ως το 1922 που θα έχανε μοιραία τα ίχνη των δικών του, δεν επικοινώνησε ποτέ μαζί τους.
ΒΑΣΣΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ
6 (ΜΑΛΛΟΝ)
ΑΝΤΩΝΗΣ-ΝΙΚΟΣ-ΦΩΤΕΙΝΗ-ΒΑΣΙΛΗΣ
1922
ΒΕΡΟΙΑ
ΒΕΡΟΙΑ
Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΜΟΥ, Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΗΡΘΑΝ ΜΕ Τ ΑΔΕΛΦΙΑ ΤΟΥ (5) ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΣΟΥΣΟΥΡΛΟΥΚ ΠΡΟΥΣΑΣ. ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΟΝΟΜΑ GURSU. ΕΚΕΙ ΕΙΧΑΝ ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ (ΠΟΥ ΕΧΩ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ) ΤΡΙΟΡΟΦΟ (ΙΣΟΓΕΙΟ+2 ΟΡΟΦΟΙ) ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΣΗΜΕΡΑ ΕΧΕΙ ΓΚΡΕΜΙΣΤΕΙ (ΠΡΙΝ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ)
ΗΡΘΑΝ ΜΑΛΛΟΝ 4 ΑΔΕΛΦΙΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΔΕΛΦΗ. Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΜΟΥ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΕΙΧΕ ΜΙΑ ΚΟΡΗ ΑΠΟ ΤΟΝ 1ο ΤΟΥ ΓΑΜΟ, ΠΟΥ ΗΡΘΑΝ ΜΑΖΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΟΥΣΟΥΡΛΟΥΚ. ΟΤΑΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΚΑΝ ΕΔΩ, ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΑΝ ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΘΕΤΟ ΒΑΣΟΓΛΟΥ (ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ-
ΒΑΣ -ΟΓΛΟΥ) ΕΝΩ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΟΥΣ ΤΟ ΕΠΙΘΕΤΟ ΗΤΑΝ ΧΑΡΙΤΟΥ Ή ΧΑΡΙΤΩΝΟΣ.
ΑΣΧΟΛΙΕΣ(ΜΑΛΛΟΝ) ΜΕ ΜΠΑΧΤΣΕΔΕΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ.
ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΠΟΙΕΣ ΓΕΝΙΕΣ Ή ΓΕΝΙΑ ΠΡΙΝ ΕΙΧΑΝ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΣΟΥΣΟΥΡΛΟΥΚ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ (ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΩΣ ΧΤΙΣΤΑΔΕΣ)


ΒΑΛΣΑΜΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ
ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ
7
ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΑΣ, ΒΑΛΣΑΜΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ, ΔΙΑΜΑΝΤΙΝΑ ΚΟΥΖΗ, ΑΝΔΡΑΣ ΚΟΥΖΗΣ,
1922
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
ΔΕΝ ΖΟΥΝ
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ
5
ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (ΚΟΤΣΟΣ)-ΦΩΤΕΙΝΗ, τέκνα: ΣΤΑΥΡΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΑ (ΜΙΚΡΟΥΛΑ), ΙΩΑΝΝΗΣ
1924
Ν.ΜΑΓΝΗΣΙΑ Θεσσαλονίκης, ΠΟΡΟΪΑ Σερρών (μέχρι τη βουλγαρική κατοχή)
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κατάγονται από το Σούσουρλουκ της Προύσσας
ΠΑΥΛΑΚΟΥΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ
15
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 1922
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΦΑΝΟΣ ΚΙΛΚΙΣ
ΤΖΙΡΟΓΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
7 και 7 ( 2 οικογενειες η μια του παππου μου ΤΖΙΡΟΓΛΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣκαι η αλλη της κατοπιν συζυγου του ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΓΑΙΤΑΝΗ)
ΤΖΙΡΟΓΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ -ΠΡΟΠΑΠΠΟΣ ,και ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ ,ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ (Στρατιωτης στον Σαγγαριο),ΓΕΩΡΓΙΟΣ,ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ .ΚΛΠ
1922
ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗ ΔΡΑΜΑΣ και ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ
ΤΩΝ ΑΠΟΓΟΝΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΔΡΑΜΑ
ΛΑΔΑΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ
ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ
4
ΛΑΔΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΑΔΑ ΦΩΤΕΙΝΗ ,ΚΟΥΒΟΥΚΛΙΑΝΟΥ ΕΥΔΟΞΙΑ............
1922
ΠΡΩΤΑ ΤΟΥς ΑΦΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ -ΜΑΛΛΟΝ- ΟΠΟΥ ΕΙΧΕ ΕΛΟΝΟΣΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΟΥΣ ΜΕΤΕΦΕΡΑΝ ΣΤΟ ΦΑΝΟ ΚΙΛΚΙΣ
ΤΩΝ ΑΠΟΓΟΝΩΝ = ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Φωτογλιδης Θεόδωρος
εμμανουηλ
Αγια κυριακη Κιλκις
ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΝΑΛΙΑ
ΑΛΥΠΙΟΣ
6
ΚΑΛΛΙΟΠΗ (μητέρα), ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΑΛΥΠΙΟΣ, ΦΩΤΕΙΝΗ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ (ΠΑΙΔΙΆ)
1922
ΞΑΝΘΗ
ΒΕΡΟΙΑ
ΕΙΧΑΝ ΚΤΗΜΑΤΑ (ΕΛΑΙΟΔΕΝΤΡΑ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟ ΧΑΛΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΣΙΑ)ΤΑ ΑΓΟΡΙΑ ΗΡΘΑΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ
ΕΡΧΟΤΑΝΕ ΕΝΑΣ ΕΝΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΑΛΛΑΖΑΝ ΤΑ ΕΠΙΘΕΤΑ.Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΛΕΓΟΤΑΝΕ ΝΑΛΙΑΣ.Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΒΕΛΙΚΤΣΟΓΛΟΥ,Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΥΡΟΥΔΗΣ .ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΔΕΝ ΞΕΡΩ.ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΗΡΘΕ Η ΓΙΑΓΙΑ ΚΑΛΛΙΟΠΗ.Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΟΥΣ ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΝΗ.
ALEXANDROS ANGELIDIS
POLYHRONHS
5
ALEXANDROS, PARASKEVH, AGGELOS, PARASKEVAS, POLYHRONHS
DRAMA
DRAMA (APEVIOSAN OLOI)
κορδαμπεης
αντωνιος
2
κορδαμπεης νικος. περσεφωνη
1932
βυρωνας
δαφνη αττικη
Μπασκιοϊ
Γιαννακούδης Θεόδωρος
Κλεάνθης
4
Σουλτανα Αλεξιάδου ή Αλέξογλου
1922
Καβάλα
Καβάλα
Με τα πόδια μέχρι το Τσανάκαλε, όπου αγόρασαν μιά βάρκα δώδεκα μέτρα μαζί με τρείς άλλες οικογένειες και κοπηλατόνταςέφθασαν Αλεξανδρούπολη και μετά στη Καβάλα
ΦΙΛΟΞΕΝΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
8
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΣΟΦΟΚΛΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΑΣΗΜΕΝΙΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΥΦΟΔΩΡΑ
1922
ΔΡΑΜΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ ΕΙΧΕ ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΓΑΛΟ ΗΤΑΝ ΦΙΛΟΞΕΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΞΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΟΝΥΜΟ ΓΙΑΤΙ ΔΙΕΘΕΤΕ ΣΠΙΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΟΥ.
ΑΠΕΒΙΩΣΑΝ ΟΛΟΙ
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΚΥΛΟΔΗΜΟΣ
ΜΙΧΑΗΛ
4
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΝΤΡΕΜΣΙΖΗΣ, ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΝΤΡΕΜΣΙΖΗ, ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΝΤΡΕΜΣΙΖΗ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΤΡΕΜΣΙΖΗΣ
1922
ΔΡΑΜΑ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Η γιαγιά μου Αγγελικη ήρθε με τον πατέρα της Κυριάκο και τα αδέρφια της από το Τεπετζικ της Προύσσας στην Ραββίκα σημερινη Καλλίφητο Δράμας
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΑΣΗΜΟΓΛΟΥ
ΧΑΡΙΛΑΟΣ
5
ΦΩΤΕΙΝΗ, ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ, ΧΑΡΙΛΑΟΣ , ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
1922
ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Σκαμνιές
Κίτσιος Χρήστος
Δημήτριος
2
Καρκάρης Κωσταντίνος και Καρκάρης Χρήστος ( μετέπειτα Κίτσος Χρήστος)
1922
Καρατζόβα
Πατρίκι Σερρών
Οι Σ(υ)καμνιές ήταν παραθαλάσσιο χωριό κοντά στην Πάνορμο καθαρά χριστιανικό. Οι κάτοικοι είχαν ημιαστικές συνήθειες. Χαρακτηριστικό είναι από την τετάρτη δημοτικού στο ελληνικό σχολείο διδασκόταν προαιρετικά την γαλλική Η εικόνα του Αγίου Γεωργίου που αποτελούσε την εκκλησία του χωριού βρίσκεται σήμερα στην εκκλησία του Πατρικίου Σερών.
Οι Καρκάρηδες ( σ.σ πιθανώς εκ του αρχαίου καρκαίρω) καταγόταν σύμφωνα με την αφήγηση του παππού μου από τα Γρεβενά και μετανάστευσαν στην Μικρά Ασία δύο γενιές πριν την καταστροφή. Το αρχικό τους επίθετο ήταν Τάτσης. Η γιαγιά μου Σοφία Κατικάκη ή Καντέκα ήταν Κρητικής καταγωγής όπως και πολλοί στην χερσόνησο της Κυζίκου και στην περιοχή της Πανόρμου.
Φωτογλιδης Ανδρέας
Ευστρατιος
5-10
Βασίλειος , φωτεινή, Φώτης, Χρήστος, Αθανάσιος, Ευστρατιος
1920-1922
Για πολυ λίγο στις Σαπες Κομοτηνής και οριστικά στο μυρκινος Σερρών
Μυρκινος Σερρών
Αθανάσιος Ανδρεόπουλος
Ιωάννης
3
Αναστασιλάκης Αθανάσιος- Ζωίτσα -Κωστάκης
1922-1924
Τερπνή Σερρών
Τερπνή Σερρών
Τσάμλιτσα Μιχαλιτσίου Προύσσης
Κύρια απασχόληση κατοίκων παραγωγή κρεμμυδιών
Λιγουμούς
Euthalia Roussou
panagiotis
7
Kallirroh, georgios, elewnora, maria, aikaterini ,basileios, panagiotis
1922
galakseidi
nea moudiania
twra legetai koursounlou.
oi 6 api tous 7 pigan me ploio ston peiraia kai apo ekei sto galakseidi. Argotera tous brike o pateras tis oikogeneias.
ΤΑΣΟΥ ΕΛΕΝΗ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
6
ΓΙΑΝΝΗΣ, ΕΛΕΝΗ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΑ, ΣΟΥΛΤΑΝΑ, ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ.
1922
ΣΕΡΡΕΣ
ΣΕΡΡΕΣ
ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ ΜΟΥ.ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΧΩΡΙΟ.ΤΟ ΕΛΕΓΕ ΕΙΝΕΣΙ.ΟΠΟΥ ΜΙΛΟΥΣΑΝ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΙ
ΜΕ ΤΟ ΔΙΩΓΜΟ ΤΟ1922 ΗΛΘΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ,
Βαρελά Δήμητρα
Θεόφιλος Βαρελάς
5
Θεσ/νικη & Λαύριο
Ν.Μαγνησία Δ.Δέλτα Θεσ/νικη
ΑΣΗΜΙΝΑ ΚΑΡΥΔΗ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ
1904
ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ξερω οτι ο παππους μου Χ. Αραπογλου εφυγε απο την Προυσα οπου αρχικα πηγε στην Κωνσταντινουπολη και απο εκει στο Μπουενος Αυρες (Αργεντινης) για να αποφυγει να παει στρατιωτης στον Τουρκικο στρατο. Ειχε περιπου 6-7 αδελφια που σκορπισαν στην Ελλαδα.
Μαρία Τριγλιλου
Ιωακειμ
4
Σταυρός Αντιόπη Ιωακείμ Χρηστος
1922
Στο Ν Φάληρο
Αθήνα
Ο παππούς μου Σταυρός Τριγλιλος είχε ρυμουλκες καράβια ή γιαγιά μου ή Αντιόπη Παπακωνσταντίνου ήταν από τα Μουδανιά
Όταν ήλθαν στην Ελλάδα ο παππούς πήρε την α άδεια στον Πειραιά αποθήκης καρβουνου
Έμειναν στις Τζιτζιφιές στα προσφυγικά μετά τον θάνατο του Σταυρού γιατί έχασαν το εμπόρευμα και ένα διόροφο ξύλινο σπίτι στο ΝΦαληρο
ΣΑΡΡΙΔΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΕΥΑΝΘΙΑ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
7
ΣΤΡΑΤΗΣ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ, ΒΑΣΙΛΙΚΗ, ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ
1922
ΚΥΡΓΙΑ, Ν. ΔΡΑΜΑΣ
ΚΥΡΓΙΑ, Ν. ΔΡΑΜΑΣ
ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΑΣΛΑΝΗΣ
ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ
1
ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΑΣΛΑΝΗΣ
1922
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
ΒΕΡΓΕΤΙΔΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ
ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ
ΒΕΡΓΕΤΙΔΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ
ΚΟΜΟΤΗΝΗ
ΜΙΚΡΟΚΑΜΠΟΣ ΚΙΛΚΙΣ
ιωαννησ μαρινοσ
κυριακοσ
4
κωνσταντινοσ μεταξω λιθαρη ελευθερια
1922
μικροκαμποσ
θεσσαλονικη
Ο ΠΑΠΠΟΥΣ Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΛΩΝΙΑΔΑ ΕΙΧΕ ΤΟ ΠΑΡΑΤΣΟΥΚΛΗ ΚΑΣΤΡΙΝΟΣΚΑΙ ΕΙΧΕ ΠΑΝΔΟΧΕΙΟ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΥΣΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΙ ΣΟΦΙΑ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΓΟΥΛΙΟ
Στεργίου Δέσποινα
Αθανασιος
6
ΔΈΣΠΟΙΝΑ, ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΑ, ΒΑΣΙΛΙΚΗ, ΑΣΤΕΡΙΟΣ, ΠΟΛΥΧΡΟΝΗΣ, ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
1922
Μυτιληνη
στρατωνι-θεσσαλονικη-μουδανια-σουηδία
Μπάλια περιοχή Μπελίκεσιρ
έφυγε μόνον η γιαγιά μου η Δέσποινα με τα 5 παιδιά της ο παπούς όνομα Γαβριήλ Στεργίου έμεινε πίσω και δεν γνωρίζουμε τι απέγινε.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ
3
ΑΛΕΞΙΟΣ, ΔΕΣΠΟΙΝΑ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Θεσ/νίκη
ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ
Θωμαή Μαρίνου
Ελευθέριος
Μαρίνος Μαρίνος
Γενισέα-Ξάνθη
papadopoylos ioannis
anestis
4
ioannis, panagiota, anestis, stratis, kai isos giorgos
1920-22
aridaia
aridaia nomou pellas
Κατινα Ζερβογιαννιδη Ευθυμιαδου
Σωτηριος
5
Συρματενια Κορτεση, Στρατης Κορτεσης, Καλλιοπη Θεοδωρος, Φωτης
1922
Φερρες Εβρου
Φερρες
Ζουσαν στην Κιντια ασχολουνταν με την παραγωγη κουκουλιων τα πουλουσαν στην Προυσσα 8 ωρες διαδρομη με το αλογο.Οι γυναικες ασχολουνταν με το ψαρεμα στην λιμνη η στο γιαλο οπως το αποκαλουσαν απο αναφορες της Καλλιοπηςη Καγιαλου(πετρου)οπως την ονομαζαν στην Κιντια της Προυσσας
Εμειναν στις Φερρες του Εβρου .Οι γονεις της Καλλιοπης πεθαναν ,η Συρματενια το 46 .και ο Στρατης το 38
βασιλειου σταυρος
βασιλειος
λαρισα
Ανδρεοπουλος Ιωαννης
Αθανάσιος
4
Χρήστος Ασημένια Ευάγγελος Γεώργιος
1922
Τερπνη Σερρών
Τερπνη Σερρών
ΤΣΑΪΡΟΓΛΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ
4
ΤΣΑΙΡΟΓΛΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΤΣΑΙΡΟΓΛΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΤΣΑΙΡΟΓΛΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, ΤΣΑΙΡΟΓΛΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ
ΔΡΑΜΑ
ΔΡΑΜΑ
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΟΤΛΕΑΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ
3
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΙ ΖΑΦΕΙΡΙΑ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ - ΕΥΣΤΡΑΤΙΑ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ
1922
ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ Πτολεμαΐδας
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΚΟΥΒΟΥΚΛΙΑ ΠΡΟΥΣΑΣ
ΟΔΙΚΩΣ, ΠΕΡΑΣΑΝ ΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΑ ΜΕ ΚΑΡΑΒΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΕΦΘΑΣΑΝ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ
ΣΤΑΜΑΤΙΑΔΟΥ ΖΩΗ
ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ
12
περιπου 12
1922
ΣΕΡΡΕΣ -ΚΑΒΑΛΑ
ΦΛΩΡΙΝΑ
Σογιούτ
Μαρία Χατζηαβραμίδου
Δημήτριος
Σταυρούλα Μπαλτόγλου, Ζαφειρώ, Αθανάσιος
1922
Ξάνθη
Η γιαγιά μου ήταν η Σταυρούλα Μπαλτόγλου, ήρθε 8 χρονών στην Ελλάδα μαζί με την μαμά της την Ζαφειρώ και τον παππού της Αθανάσιο, ο οποίος είχε το καφενείο στο Σογιούτ και ακριβώς από επάνω ήταν το σπίτι τους. Η γιαγιά μου η Σταυρούλα είχε μια αδερφή την Ελένη, η οποία ήταν τότε λογοδοσμένη και ηρθε στην Ελλάδα με τα πεθερικά της.
ΑΜΙΤΖΟΓΛΟΥ Γ. ΛΥΣΑΝΔΡΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ
4
ΕΔΕΣΣΑ ΠΕΛΛΑΣ
ΚΡΥΑ ΒΡΥΣΗ ΠΕΛΛΑΣ
θα ήθελα να επικοινωνήσουμε τηλεφωνικά για περισσότερες διευκρινήσεις. Είμαι δημοσιογράφος και ασχολούμαι με την συγγραφή βιβλίου σχετικά με τα ΚΙΟΥΠΛΙΑ. το κινητό μου είναι 6944 474344 Ευχαριστώ για την επικοινωνία μας
Παναγιώτα Χατζηκωνσταντίνου
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ
4
ΔΕΣΠΟΙΝΑ, ΑΝΤΩΝΗΣ, ΜΙΛΤΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΑ
1922
ΔΡΑΜΑ
ΒΕΡΟΙΑ
ΚΑΤΑΓΟΤΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΟΥΣΟΥΡΛΟΥΚ ΤΗΣ ΠΡΟΥΣΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΘΕΤΟ ΤΟΥ ΠΡΟΠΑΠΠΟΥ ΗΤΑΝ ΓΙΑΖΙΤΖΗΣ
Κων/νος Ρακιτζής
Αχιλλεύς
14
Παναγιώτης, Μάλαμα, Νικόλαος, Θανάσης, Δημήτριος, Λυκούργος, Μεταξία, Κώστας, Σουλτάνα Αχιλλέας
1922
Παγούρια Ξάνθης
Καβάλα, Θεσ/νίκη Νάουσα
Απολλωνιάδα Μ. Ασίας
Ήρθαν με καϊκι στην Ελλάδα.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΙΧΑΗΛ
1
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΡΓΥΡΟΓΛΟΥ
1922
ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟ-ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟ-ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Ο παππούς μου έλεγε ότι ήταν από ένα χωριό κοντά στην Προύσσα, το Μπιλετζίκ(?).
Στο χωριό ήταν φούρναρης.
Έχασε τη γυναίκα του,(ίσως στην εξορία), και επέστρεψε μόνος του στην Ελλάδα. Στο πλοίο της επιστροφής γνώρισε την μετέπειτα σύζυγό του Σοφία με την οποία απέκτησε έναν γιο, τον Μιχάλη. Πέθανε νέος,όταν ο γιός του ήταν 13 χρονών και για το λόγο αυτό δεν υπάρχουν μαρτυρίες για άλλους συγγενείς.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
5
ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΑΣΗΜΕΝΙΑ, ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ, ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
1922
ΣΕΡΡΕΣ
ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΕΡΡΩΝ
Θεολόγος Βουλγαρίδης
Δημοσθένης Βουλγαρίδης
8
Απόστολος, Ελένη, Θεολόγος, Ευλάμπιος, Φωτεινή, Ζωή, Ιωάννης, Αναστασία
1922
Κατερίνη
Κατερίνη
Η οικογενειακή παράδοση λέει οτι όλο το χωριό ήταν Σαρακατσάνοι εκτοπισμένοι από την περιοχή των Αγράφων. Όλο το χωριό ήξερε πολύ καλά ελληνικά και ανεκτά τούρκικα. Το επώνυμο Βουλγαρίδης σύμφωνα με την οικογενειακή παράδοση το πήραν γιατί κάποιος πρόγονος πήγε στην Βουλγαρία και παντρεύτηκε από κει μια Σαρακατσάνα. Το 2008 επιβεβαιωθηκε από τυχαία συνάντηση ότι στην περιοχή της Προύσσας υπήρχαν Σαρακατσανοι. (ενας τουρκος οδηγός νταλίκας φόρτωνε βαμβακι από εκκοκιστήριο της περιοχής Γιαννιτσών. Ακουσε καποιον να τον αποκαλουν Σαρακατσανο, τον πλησίασε και του ειπε οτι είναι από την Προύσσα από μητέρα Σαρακατσανα - εξισλαμισμενη - η οποία του ειπε να μην ξεχασει ποτε ότι ήταν Σαρακατσάνος - μαρτυρία Γιάννη Φλώρου)
Ο ενας από τα αδελφια (Ιωαννης) εφυγε κατευθειαν από την Μ.Ασια στην Αμερική (Ν.Υορκη) - Ηλθε τελευταία φορά περι το 1960 στην Κατερινη να δει τα αδέλφια του - Επιζεί από την β'γενια ο Γεώργιος Βουλγαρίδης γιός του Θεολόγου Βουλγαριδη
Κωνσταντίνος Πολυχρονίου
Ιωάννης
Χατζηπάντου Ευστράτιος
1922
Πέρνη Καβάλας
Κομοτηνή
Ο παππούς μου ήρθε 6 χρονών. Πατέρα δεν γνώρισε, καθώς χάθηκε στα αμελέ ταμπουρού. Ο παππούς του είχε 1 ζευγάρι βόδια και ήταν γενικά ευκατάστατος, αλλά έδωσε ότι είχε για να σώσει τον γιο του από τα αμελέ ταμπουρού, χωρίς αποτέλεσμα όμως.Η γιαγιά του ήταν από την Απολλωνιάδα (το γένος Τολούδη.
Μέχρι να πεθάνει θυμόταν το τσούξιμο στα πόδια όταν προσγειώθηκε στο πλοίο της φυγής. Τον θείο του, αυτόν που τον πέταξε μέσα στο πλοίο, δεν τον ξαναείδε. Το επίθετο του πατέρα του ήταν Τοπαλίδης, αλλά κατά την είσοδο στην χώρα "βαφτίστηκε" Χατζηπάντου, από παρανόηση του καταγραφέα. Η οικογένεια της γυναίκας του, της γιαγιάς μου δηλ, ήταν από το ίδιο χωριό (Αλεξανδρόπουλοι)
ΣΟΥΣΑΜΛΗ
ΜΙΧΑΗΛ
4
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΠΟΡΑ ,ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΟΡΑΣ,ΜΑΡΙΑ ΜΠΟΡΑ,ΜΠΟΡΑΣ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΓΙΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ
1922
ΣΤΟ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟ ΤΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
ΑΓΙΑΣΟ ΛΕΣΒΟΥ / ΜΥΤΙΛΗΝΗ / ΕΛΕΥΣΙΝΑ
Η ΓΝΩΣΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΕ ΘΛΙΒΕΙ ΑΦΑΝΤΑΣΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΑΓΑΘΑ ΠΟΥ ΑΦΗΣΑΝ ΠΙΣΩ TΟΥΣ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΟΥ ΑΛΛΑ Η ΠΡΟΓΙΑΓΙΑ ΜΟΥ ΗΤΑΝ ΘΥΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΔΙΩΓΜΟΥ ΤΟΥ 1914 ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΣΤΗΝ ΟΡΕΙΑ ΕΞΟΝΤΟΣΗΣ ΣΤΑ ΒΑΘΥ ΤΗΣ <<ΑΝΑΤΟΛΙΑΣ>> ΟΠΩΣ ΕΛΕΓΕ ΕΣΕΡΝΕ 9 ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΑΠO ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΕΘΑΝΑΝ ΤΑ 6 ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΚΟΥΧΙΕΣ.ΤΑ 3 ΕΦΕΡΕ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΔΙΩΓΜΟ ΑΛΛΑ ΥΠΟΧΡΕΩΘΗΚΕ ΝΑ ΑΦΗΣΕΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΣΤΟΛΙΣΜΕΝΟ ΣΠΙΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΚΟΙΤΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΔΕΝ ΞΑΝΑΜΑΘΑΜΕ ΤΙΠΟΤΑ. ΠΕΘΑΝΕ ΚΟΙΤΑΖΟΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΑΠ ΤΗΝ ΤΑΡΑΤΣΑ ΤΟΥ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΥ ΤΟ ΑΙΒΑΛΙ
Μπασκιοϊ
Ευστράτιος Σουλίδης
Φώτιος
4
Τριαντάφυλλος, Αρχοντή,
1922
Σταυρωτή Κοζανης
Σταυρωτή Κοζανης
Ευάγγελος Γκουγκουλής
Αναστάσιος
4
Αναστάσιος, Αρχοντούλα
1922
έχουν αποβιώσει
Ηταν σίγουρα απο τη Προύσσα, αγνοώ από πού ακριβώς
Οι αναφερόμενοι ήσαν αδέλφια(πατέρας μου ο Αναστάσιος).ΟΙ γονείς τους(Παναγιώτης και Χάιδω) μάλλον εσφαγιάσθησαν κατα την αποχώρηση του Ελλ. στρατού.Αναζητώ αν υπάρχει οποιαδήποτε καταχώρηση με αυτό το επίθετο από την Προύσσα...


ρενα κισσα
φωτιος
8
πεχλιβανης κυριακος, πεχλιβανη φωτεινη, πεχλιβανης παρασχος, πεχλιβανης παναγιωτης πεχλιβανη λιθαρενια, πεχλιβανη ζαφειρω, πεχλιβανης αντρεας...
1922
ξανθη
ξανθη
ζουσαν στο τεπετζικ.
εφυγαν απο σμυρνη.
Σταμάτιος Κοκόσης (Κουκουσίδης)
Γεώργιος
5
Γεώργιος, Σταμάτιος, Αναστασία
13 Σεπ 1922
Ν. Ηλείας
Καλά Δένδρα Σερρών
Μιχαλίτσι Προύσας αρτοποιός του χωριού του.
Ο Κοκόσης Γεώργιος ήταν αρτοποιός σε δικό του φούρνο. Φόρτωσαν τον υιό τους Κοκόση Σταμάτιο σε καράβι στη Σμύρνη για τον Νομό Ηλείας και τον έχασαν για περίπου μια δεκαετία. Τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας μετανάστευσαν με τα πόδια έως την Αγορά της Δράμας και μετονομάστηκαν Κοκοσίδης. Συνεχίστηκαν τα λάθη στα επίθετα και τώρα υπάρχουμε σαν Κοκοσίδης και Κουκουσίδης αντί για Κοκόσης.
Βασουλα Τερζογλου
γεωργιος
4
Θεοδοσιος, Βασιλειος, Χρηστος Τερζογλου, Βασιλικη Καλαφατη
1922
μικροκαμπος κιλκις, Τσακωνες Αριδαιας
Θεσσαλονικη, Αριδαια
Ο παππους μου Θεοδοσιος , πατερας του πατερα μου ηρθε απο Απολλωνιαδα Προυσσας κι εγκατασταθηκε στο Μικποκαμπο Κιλκις το 1922!
Χρυσή Μουτσογιάννη (Μουτζηγιάννη- Πεκινά)
Παναγιώτης
4
Νικόλαος Χατζησαββαϊδης, ο παππούς μου, Σοφία η γιαγια, ένα αβάστιστο μωράκι, που πέθανε από τις κακουχίες και την πείνα στο καράβι και το έθαψαν στην Καβάλα και ο Θρασής, αδελφός του παππού από άλλη μητέρα , αγοράκι 4 χρόνων τότε.
1922
Ζυγός Καβάλας
Βατερό - Κοζήνης
Ο παππούς και η οικογένειά του ήταν εγκαταστημένοι στο Κελεσέν, Καλασάνι. Ήταν τουρκόφωνοι. Είχαν εκεί κτήματα. Η γιαγιά μου η καλλίτερη μαγείρισα και μία αληθινά ηρωϊκή γυναίκα.
Δε ξεχνώ που μας έλεγε ότι το μωρό της πέθανε στο πλοίο που τους έφερνε στην Ελλάδα και το κρατουσε 2 ημέρες πεθαμένο στην αγκαλιά της κάνοντας ότι το θήλαζε για να μη το πετάξουν στην θάλασσα. Το έθαψε στην Καβάλα. Ήταν τότε 17 χρόνων.
Χρυσή Μουτσογιάννη (Μουτζηγιάννη- Πεκινά)
Παναγιώτης
3
Ευστράτιος, Θεοπούλα, Παναγής
1922
Θεσσαλονίκη
Βατερό- Κοζάνης
Οπαππούς Ευστράτιος Μουτζηγιάννης- Πεκινάς, η γιαγιά μου Θεοπούλα το γένος Καρακατσάνη από τα Θεραπειά της Πόλης και ο Πατέρας μου Παναγής 2 χρόνων τότε ήρθαν στην Ελλάδα από το Πελαδάρι.
Ο παππούς είχε 2 αδερφές παντρεμένες στην Πόλη, υπάρχει φωτογραφία τους οι οποίες δεν βρέθηκαν. Χάθηκε η επαφή τους με την καταστροφή. Το Πελαδάρι ζωντανό στις διηγήσεις τους μεγάλωσε μαζί μας.
Τούση Αλεξία
Παναγιωτης
9
οικογένεια Γρίβα Δημήτρη (Θεοπούλα-μητέρα, Χρυσαυγή, Παναγιώτα, Σμαρώ
1922
Νάουσα Ημαθίας
Θεσσαλονίκη
ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΚΟΝΤΑΡΑΚΗΣ
ΓΡΗΓΟΡΗΣ
3
ΘΕΟ ΦΑΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑ ΧΡΥΣΗ
1964 1979 1996
Αλεξ/πολη
Αλεξανδρούπολη
Φωτεινη Παπαπαναγιωτου
Αστεριος
3
Αθανασιος Γεωργιαδης-Παρασκευη Γεωργιαδου-Φωτεινη Γεωργιαδου
1921 η 1922
Βολος
Λαρισα
Φωτεινη Παπαπαναγιωτου
Αστεριος
3
Αθανασιος Γεωργιαδης-Παρασκευη Γεωργιαδου-Φωτεινη Γεωργιαδου
1921 η 1922
Βολος
Λαρισα
Θεοδοσης Καδογλου
Αποστολος
9
Θεοδοσης Πηνελόπη Αποστολος Παναγιωτης Κωστας Γιωργος Νικος Στρατης Ελενη
1922
Πτολεμαιδα
Πτολεμαιδα
To 1922, ο Θεοδόσιος Καδόγλου η σύζηγος και εφτά παιδία (6 αγόρια και 1 κορίτσι), ξεκίνησαν για την Ελλάδα και κληρονομία την ιστορική εικόνα του Άγιου Ιωάννη. Πρώτη στάση η Θεσσαλονίκη και στην συνέχεια μεταβίκαν στην Πτολεμαίδα όπου και εγκαταστάθηκαν.
Μια εικόνα με διαστάσεις (περίπου) 60 επί 80 και αναπαράσταση τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομμο. Σαν πρώτη Εκκλησία η εικόνα φιλοξενήθηκε πρώτα σε μια παλία αποθήκη, στην πλατεία Χ΄΄ευστρατίου. Το 1960 χτίστηκε ο Ιερός Ναός Αγ. Ιωάννη του Προδόμμου επί της οδού Μικράς Ασίας όπου η θαυματουργή εικόνα υπάρχει ακόμη και σήμερα και εορτάζεται ως πολυούχος της πόλης στις 29 Αυγούστου.
Kirmpitsas Panagiotis
Kirmpitsas Georgios
3
Βενετία, Αναστασία, Σουλτάνα, Καραντζά
kasandra
pethelinos serron
Σουγιούτ
Κυριακή Αβραμίδου
Συμεών
Σοφία Τυπίρογλου, Κυριακούλα, Αθανασία
Ξάνθη
Νέα Σμύρνη Αττική
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΚΕΧΑΓΙΑΣ
ΑΝΤΩΝΙΟΣ
5
1925
ΖΥΓΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ
Μιλτιάδης Κεχαγιάς Κωνσταντινίδης
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
5
1925
ΖΥΓΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
ΘΕΣ/ΝΙΚΗ
Αθανασιαδης Αλεξανδρος
Παναγιωτης
6
Ελενη παναγιωτης Αναστασιος Ιωαννης Νικολαος
1922
ραφηνα
Βαθυλακκος κοζανης
Ζουσαν στην Σιγη.ηταν εμπορος και γεννηθηκε το 1864
ΜΑΚΡΙΔΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ
ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ & ΣΜΑΡΑΓΔΑ ΜΑΚΡΙΔΗ
1922
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Ν.ΜΟΥΔΑΝΙΑ
Στεφανιδου αναστασια
Ευθυμης Ηλιουδης
8
ηλιουδης νικολαος ηλιουδη βασιλικη ηλιουδη φωτεινη ηλιουδης χριστοδουλος
1922
κατερινη
ψυχικο σερρων
πηγανε πρωτα στη κατερινη και μετα ηρθανε στις σερρες στο ψυχικο παλια βερτζανι γιατι ειχε παλια λιμνη οπως παλια στη τουρκια
Μαρία Ιατροπούλου
Κωνσταντίνος
3
Ιατρόπουλος Ιωάννης, Βαίβαη Μαρία ( σύζυγος ) και Ιατρόπουλος Πολυχρόνης ( τέκνο, νήπιο)
1922
δεν το γνωρίζω, όμως μετά ήρθαν με τους πρόσφυγες στο Αίγιο Αχαίας
Αίγιο δήμου Αιγιαλείας νομού Αχαίας
Από το Μιχαλίτσι της Μικράς Ασίας, έλεγαν ότι ήταν κοντά στην Νικομήδεια, ήταν αγρότες, έφυγαν μαζί με το πρώτο παιδί τους, νήπιο, είναι οι παππούς και γιαγιά μου από την μεριά του πατέρα μου, ο πατέρας μου ήταν το τελευταίο παιδί τους, γεννημένο στο Αίγιο το 1931
Υπάρχουν συγγενείς, κατά πληροφορίες, στην Θεσσαλονίκη, Ιατρίδης κ.τ.λ και στο Φωτολίβος της Δράμας, δεν έχω άλλα στοιχεία, αν μπορώ και μου επιτρέπει το σύστημα, θα αναρτήσω δύο μικρές φωτογραφίες του παππού και της γιαγιάς μου αργότερα.
Σουγιούτ
Νικολέτα Νικολαίδου
Θεόδωρος
4
Ν. Όλβιο - Ξάνθης
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΑΚΙΑΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Θεσ/νίκη
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
O παππούς μου Χριστόδουλος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το χωριό του Κατάτοπος (χερσόνησος Κυζίκου) σε μικρή ηλικία.
χατζηπαντελης χρυσοστομος
δημητριος
7
παντελης χρυσος θεοδωρα,φωτης σωκρατης, θωδωρης, σταυρος
1922
πτολεμαιδα
ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ
μεσοπολη
Πέτρος Χατζηασημιάδης
ΣΤΑΥΡΟΣ
3
ΣΤΑΥΡΟΣ-ΣΟΦΙΑ-ΠΕΤΡΟΣ-
ΞΑΝΘΗ
Σαρίκιοϊ
χαριτων χρυσαφιδης
εμμανουηλ
ναουσα ημαθιας
Γεώργιος Γιολτζόγλου
Γεώργιος
6
Νικόλαος,Μαρία ( γονείς ), καί παιδιά: Άννα, Γεώργιος, Αγγελική, Γαρυφαλιά
πρίν το 1922, μάλλον τό 1915 -19
Πάτρα
Πατρα
Γεννήθηκαν στό Μιχαλίτσι, καί είχαν πολλά κτήματα, άλογα, κλπ, καθώς καί το μπακάλικο τού χωριού...

Στήν φωτογραφία ο πατέρας μου με την αδελφή του, καί μόνος του ώς στρατιώτης
Αγνοώ λεπτομέρειες, πάντως φύγανε νωρίτερα από την καταστροφή του ΄22
Αθανάσιος Γαβριήλ
Παναγιώτης
4
Περσεφόνη Γαβριήλ, Παναγιωτούλα Γαβριήλ, Αναστάσιος Γαβριήλ, Παναγιώτης Γαβριήλ
Το 1922 ή 1923
Καλαμαριά Θεσσαλονίκη
Χωριό Τσάκονη - Ν.Καστοριάς
Βουλγαράτκιοϊ
Σουλιδης Στρατος
Φωτης
4
triantafullos stratos arxonth
1922
kozanh
kozanh
Βασιλική Τσακιρίδου
Ιωάννης
10+
από τη γιαγιά μου: Θωμάς, Μαριόρα, Κώστας, Φωφώ, Αθηνά (Δημητρίου) και από τον παππού μου: Οδυσσέας, Θεοπούλα, Ιωάννης, Στυλιανή (Τσακιρίδου αν και δεν είμαι σίγουρη αν ήταν διαφορετικό εκεί. (από τη γιαγιά μου πέντε και από τον παππού μου τέσσερα. Μαζί με θείους και ξαδέρφια δεν ξέρω πόσοι ήταν.)
Φανός Κιλκίς
Φανός Κιλκίς
Η γιαγιά μου μου λέει για το πατρικό της, πως ήταν διώροφο καινούριο σπίτι. Είχανε αμπέλια και ελιές. Το πατρικό της όνομα εκεί ήταν Δημητρίου και μετά που ήρθαν εδώ έγινε Βοριάς.
Στην ουσία είναι δύο οι οικογένειες που έρχονται από την Μεσόπολη, γιατί ο παππούς μου ήταν παιδί όταν ήρθαν και η γιαγιά μου γεννήθηκε στο βαπόρι που τους μετέφεραν. Εκεί ήταν γειτονάκια.
ΤΖΙΝΚΩΣΤΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
ΠΑΝΑΓΗΣ
4
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ, ΔΗΜΗΤΡΟΣ, ΖΑΦΕΙΡΙΤΣΑ, ΠΑΝΑΗΣ
1922
ΦΟΥΣΤΑΝΗ ΠΕΛΛΑΣ
ΑΠΕΒΙΩΣΑΝ
Στρατος Βαλαβανης
Γεωργιος
ΙΟΡΔΑΝΗΣ, ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΠΕΤΡΙΝΗ, ΦΩΤΕΙΝΗ, ΝΙΚΟΣ
1922
Καστορια-Κοζανη
Πλατανια Δραμας
ΕΛΕΝΗ ΔΟΥΜΠΛΗ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
7
ΦΡΑΓΚΟΥΔΗΣ ΣΩΦΡΟΝΟΣ ΦΡΑΓΚΟΥΔΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΝΙΚΗ ΑΝΘΟΥΛΑ ΒΑΣΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
1922
Θεσσαλονίκη Πτολεμαΐδα
Θεσσαλονίκη
ΜΙΣΟΠΟΛΗ ΠΡΟΥΣΑΣ
ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΟΣ ΛΟΥΣΠΑΣ
Πετρος
8
Καδογλου Θεοδοσιος, Καδογλου Καλλιόπη, Καδογλου Ελένη, Καδογλου Απόστολος, Καδογλου Παναγιώτης, Καδογλου Κωνσταντίνος, Καδογλου Γεώργιος, Καδογλου Ευστρατιος
1922
Πτολεμαιδα
Θεσσαλονικη
Απο εξιστόρηση του παππού μου Καδογλου Ευστρατιου γνωρίζω ότι ζούσαν σε τριώροφο αρχοντικό της Μισοπολης,το οποίο είχε κατασκευαστεί πλήρως ένα χρόνο πριν το διωγμό. Ο προκαλούσε Καδογλου Θεοδοσης κατείχε εκτασεις με ελαιόδεντρα και είχε ελαιοτριβειο.
ΕΥΤΑΞΙΑΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΣΤΑΜΑΤΗΣ
ΕΥΤΑΞΙΑΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
ΠΥΡΓΟΙ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Θεσσαλονίκη
Συμεών Σταματιάδης
Σταμάτης
20
καλταπανιδαιοι φουρλακιδες καλπακιδαιοι
1922
νικοκλεια σερρων
Θεσσαλονίκη
ο καλταπανιδης γιαννης και η βασιλικη φουρλακη παπουδες μου ηρθαν απ την τσαμτζα το 1922
ηρθαν ελλαδα αραβωνιασμενοι και αφου χαθηκαν για λιγο η γιαγια νικοκλεια καιο παππουσ ξανθη βρεθηκαν και παντρευτηκαν στη νικοκλεια κανοντας 4 παιδια
Ανστασία Σαπουντζή
Ηλίας
2
Σωτήριος Σαπουντζής, Αναστασία (τασούλα) Σαπουντζή (σαρρή)
Περιθώριο δράμας
Θεσσαλονίκη
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΡΟΥΖΙΩΤΗΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΑΜΙΑΤΖΗΣ
5
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
1910
ΛΑΡΙΣΑ
ΑΜΥΓΔΑΛΕΑ
Γνωριζω οτι ο παππους ηρθε απο την Προυσα και εγκατασταθηκε στην Αμυγδαλεα Λαρισας.
Τον ελεγαν Θαναση Μπαμιατζη και απο οτι ελεγαν εφυγε απο εκει λογο διογμου.Εκει αφησε αδερφια και γονεις τον ενα τον αδερφο απο οτι ξερουμε τον ελεγαν Γιωργο
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΧΑΤΖΗΜΟΣΧΟΥ
ΑΣΗΜΑΚΗΣ
6
Παναγιωτης- Διαλεχτη -Ελενη-Μαρια- Ασημακης-Αθανασιος
1922
Μυρκινος Σερρων
Νεαπολη Λακωνιας
Χωριο Καλασανιο (Κελεσεν) .Το σπιτι τους ηταν διπλα στην εκκλησια των Ταξιαρχων
Ηρθαν στις 15-8-1922,κυνηγημενοι,απο τις τσετες στα Μουδανια απο οπου περασαν με το καραβι στη Ραιδεστο και απο εκει Αλεξανδρουπολη Πλατανια και Νικηφορο Δραμας Ευκαρπια Σερρων εγκατασταθηκαν στο Μυρκινο Σερρων
βασω τερζογλου
γεωργιος
3
τερζογλου θεοδοσιος ,βασιλειος ,καλαφατη βασιλικη
1922
μικροκαμπος κιλκις,
μικροκαμπος κιλκις
kostas kapis
stavros
4
Σταύρος Κώστας Χρυσή Κατίνα
1922
thesaloniki
serres
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΔΕΛΑΒΕΡΙΔΟΥ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ
7
ΠΕΤΡΟΣ, ΒΑΣΙΛΙΚΗ, ΚΡΥΣΤΑΛΕΝΙΑ, ΖΩΗ, ΜΟΣΧΟΥ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ, ΝΙΚΟΛΑΣ
1922
ΓΑΛΑΤΕΙΑ Πτολεμαΐδος
ΠΕΡΙΟΧΗ ΝΟΜΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ ΑΥΣΤΑΛΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΩΤΗΡΙΑΔΟΥ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
12
Αναστάσιος Σωτηριάδης, Κωνσταντινιά Δαγνάκη, Στρατούλα Δαγνάκη, Κώστας Δαγνάκης, αυτούς γνωρίζω
1922
Ξάνθη, Θεσσαλονίκη, Βέροια, Καβάλα
Θεσσαλονίκη
Ο προπάππους μου, Τάσος Σωτηριάδης, καταγόταν από την Προύσα αλλά δούλευε στην Κωσταντινούπολη, όπου είχε εταιρεία φωταερίων. Η γιαγιά μου, Κωνσταντινιά Δαγνάκη, ήταν από το Κελεσέν Προύσας, το οποίο ήταν τουρκόφωνο.
Aπό την οικογένεια του πατέρα μου ήταν ο παππούς του ο Αναστάσης και τα τρία του αδέρφια και από την πλευρά της μητέρας μου ήταν η γιαγιά της, Κωνσταντινιά Δαγνάκη με τα 6 της αδέρφια. Μετά την αφιξή της στην Ελλάδα, η προγιαγιά μου εγκαταστάθηκε στην Ξάνθη ενώ τα αδέρφια της διασκορπίστηκαν σε Βέροια και Καβάλα. Ο παππούς μου, μετά την καταστροφή ήρθε στην Θεσσαλονίκη και κατοίκησε στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης.
Ιωάννης Βασιλειάδης
Ανδρέας Βασιλειάδης
6
Παράσχος, Ελένη, Φώτιος, Βασίλειος, Πηνελόπη, Ανδρέας.
1922
Στην Βάρνα της Βουλγαρίας και στην συνέχεια το 1924 στην Θεσσαλονίκη.
Αθήνα, Θεσσαλονίκη
Η οικογένεια του πατέρα μου προέρχονταν απο την πόλη της Προύσας. Ο πατέρας του Παράσχος Βασιλειάδης διατηρούσε χαλκουργείο ( μπακιρτζίδικο) στην αγορά της Προύσας, πιθανολογώ στην κλειστή αγορά, η πλευρά της μητέρας του, (γιαγιάς Ελένης) ήταν εκτροφείς μεταξοσκολήκων, το όνομα του πατέρα της και της μητέρας της ήταν Νικολάκης και Αμαλία Καλλιπολίτης.
Η οικογένεια αρχικά αποβιβάστηκε στην Βάρνα της Βουλγαρίας όπου βρήκαν εργασία και έμειναν δυο χρόνια. Το 1924 οι γονείς και τα δύο νεώτερα παιδιά έφυγαν και εγκαταστάθηκαν στην Θεσσαλονίκη. Αργότερα ακολούθησε την οικογένεια και ο Βασίλειος (ο δεύτερος στην σειρά ηλικίας) ο μεγαλύτερος υιός ο Φώτιος έμεινε στην Βάρνα και δημιούργησε εκεί οικογένεια .
Χατζαγα Δεσποινα
Κωνσταντινος
?
Γεωργιος (παπους), Δεσποινα (προγιαγια)
Ευβοια (πιθανον και Κερκυρα) και μετα Θεσσαλονικη
Θεσσαλονικη
Η οικογενεια του πατερα μου κατειχε για γενιες τον τιτλο του Αγα στην περιοχη της Προυσας, με ιδιοκτησια χιλιαδες στρεμματα γης. Η αρχικη καταγωγη ειναι ομως απο την Θεσσαλια με επιθετο το "Καρακασσης". Το τελικο επιθετο "Χατζαγας" προερχεται απο τον τιτλο Αγας, εγινε Χατζη-Αγας και τελικα "Χατζαγας" κατα τη Μικρασιατικη Καταστροφη. Ο παπους μου σπουδαζε στη Χαλκη και ειχε αλλα 10 αδερφια. Δυστυχως δεν γνωριζουμε πόσα άτομα έφυγαν. Η οικογενεια ειχε 11 παιδια ενω γνωρισα στην Θεσσαλονικη μονο την προγιαγια μου και τον παπου μου.
Η προγιαγια μου και ο παπους μου (απο την πλευρα του πατερα μου) μεταναστευσαν με την Μικρασιατικη Καταστροφη στην Ευβοια (δεν γνωριζουμε ποσοι ακομα απο την 13μελη οικογενεια εζησαν και περασαν στην Ελλαδα) και κατοπιν ηρθαν στην Θεσσαλονικη. Ο παπους μου πεθανε σε ηλικα 72 ετων (το 1977), ενω η προγιαγια μου Δεσποινα την οποια προλαβα να γνωρισω, πεθανε 99 ετων.
Βαρβάρα Σεργιάδη-Βορεάκου
Συμεών Σεργιάδης
9
Ευστράτιος, Δόμνα, Χαρίκλεια, Χρυσαφένια, Αγλαΐα, Νικολής, Αλέξανδρος, Συμεών Σεργιάδης
1922
Λέσβος
Μικρολίμανο Πειραιάς
Η οικογενεια καταγεται απο το χωριο Κατάτοπος έξω απο την