Αλησμόνητες Πατρίδες

Περιοχή Αϊδινίου

Καταγραφή περιοχών Αϊδινίου

pateras_sto_ktima_tou_sto_Aidini_katw_apo_ti_leksi_iroas
O Φιλοκτήτης Αργυράκης (κάτω από τη γραφή ¨ήρωας”) στο κτήμα του το 1911 στο Αϊδίνι. Ευχαριστούμε την κυρία Μαρία Αργυράκη για την υπέροχη φωτογραφία.

“Όλος ο πόνος αλλά και όλη η εθνική υπερηφάνεια των ηρωικών κατοίκων του Αϊδινίου εκδηλώνεται εις την βραχείαν αλλά περιεκτικήν προσφώνησιν της διδασαλίσσης Δος Πέρρου προς τον κ. Μαρκαντωνάκην, ήν αλλαχού δημοσιεύομεν. Μία πράγματα από τα ενδοξοτέρας σελίδας τηε ιστορίας μας είναι και ο καρτερικός θάνατος του Ελληνικωτάτου Αϊδινίου. Χωρίς δάκρυα, χωρίς τρόμον και επικλήσεις οι ηρωϊκοί του κάτοικοι εβάδισαν προς τον θάνατος άδοντες τον ύμνον της ελευθερίας που εβγήκε από τα κόκκαλα των Ελλήνων. Το Αϊδίνιον, όπως το ετόνισε πράγματι και ο αρχίατρος κ. Τσουνούκας είναι το Αρκάδι της Μ. Ασίας…”
Καθημερινή Πρωϊνή Εφημερίδα “Κόσμος”, Σμύρνη, 14 Αυγούστου 1919

ΠΕΡΙΟΧΗ
ΟΝΟΜΑ
ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ
ATOMA
ONOMATA ΑΤΟΜΩΝ
ΧΡΟΝΟΣ
ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ
ΔΙΑΜΟΝΗ
prosfygas
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ
IΣΤΟΡΙΚΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ
Δημοσθένης Παπαδόπουλος
Μιχαήλ
Κυριακή, Ιορδάνης, Γρηγόρης, Παρασκευή. Γιάννης
1922
Πειραιάς
Θεσσαλονίκη
Β' Γενιάς
Από τον Πειραιά ο πατέρας μου η μητέρα του και ένας αδελφός του μετακόμισαν στον Άψαλο Νομού Πέλλας. Μετά από εκεί πήγαν στα Διαβατά Θεσσαλονίκης
Μανώλης Ζαχαρόπουλος
ΜΙΧΑΛΗΣ
4
Πανανής, Αναστασία, Μιχάλης, Ελένη
1922
Πυθαγόρειο Σάμου
Θεσσαλονίκη
Β' Γενιάς
Καρά-μπινάρ, σήμερα Ιντσιρλίοβα στα τουρκικά, που σημαίνει: η κοιλάδα των σύκων.
βγήκαν τον Σεπτέμβριο του 1922 στο Πυθαγόρειο της Σάμου και ήλθαν στους συγγενείς τους στην Θεσσαλονίκη τον Μάϊο του 1923
ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΝΤΑΞΗΣ
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ
2
ΧΡΗΣΤΟΣ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ. ΚΟΝΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΧΡΥΣΑΝΘΗ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΡΑΔΟΥΚΑ ΚΟΝΤΑΞΗ ΣΥΖΥΓΟΣ
1922
ΟΔΟΣ ΑΓΙΟΥ ΜΑΡΚΟΥ ΑΘΗΝΑ
Ν. ΙΩΝΕΙΑ
A' Γενιάς
Κατερίνα Τριανταφυλλίδου
Κωνσταντίνος
3
Σοφία,Καλλιόπη,Ευθυμία Ιωαννίδου
1922
Φανό περιοχή Σκρά Ν,Κιλκίς
Θεσσαλονίκη, Αριδαία
Γ' Γενιάς
το μόνο που γνωρίζω είναι ότι είχαν αλευρόμυλο στην περιοχή εκεί που δεν γνωρίζω ακριβώς το όνομα της
το μόνο που γνωρίζω είναι ότι πριν φύγουν μπήκαν οι Τούρκοι και σφάξανε τους 2 γονείς Σοφία και Αντώνη Ιωαννίδη, βιάσανε και τις 4 αδελφές Σοφία,Καλλιόπη,Ευθυμία,Αγγελική και την Αγγελική την σκοτώσανε και αυτήν.Ηρθανε στην Ελλάδα μόνο οι 3 αδελφές που γλιτώσανε.
Μαρία Γιακουμή
Μιχαήλ
10
1922
Ελευσίνα Αττικής
Γ' Γενιάς
Αναστασιάδης
Γεώργιος
Παπα Ηλίας Αναστασιάδης, μετα Υιον Άγγελος Αναστασιαδις και αδέρφια Ζωη κτλ.
1931
Χαλκιδική
Γερμανία
A' Γενιάς
Καλαιτζή θεοδώρα
Κωνσταντίνος
9
Καλαιτζής Γεώργιος . ------- Ιωάννης, Στυλιανή, Χρυσάνθη, Αντωνία, Σωτήρης, Αλέκος, Όλγα.
1922
Για λίγο στη Θήβα και μετά Ακροπόταμος Καβάλας.
Εύοσμος θεσσαλονίκης
Γ' Γενιάς
Γενί κιοι Αιδινίου
Ο παππούς μου Ιωάννης την φαντάρος στον τουρκικο στρατό όταν έφυγε η οικογενειά του.Στην αρχή τους πήγαν Κρήτη,και μετά θήβα.Εκει τους βρήκε ο παππούς μου όταν λιποτάκτησε.
Μαγδαληνή Αργυράκη
Φιλοκτήτης
8
Γαλάτεια, Φιλοκτήτης, Μίνως, Γιάνκος, Καλιρρόη, Δημήτριος Σοφία, Κώστας, Κωνσταντίνος, Άννα, Κλεοπάτρα, Γιώργος, Δημήτριος, Ιφιγένεια, Πάνος, Μαγδαληνή
1922
Βύρωνας-Βόλος
Άνω Πατήσια
Β' Γενιάς
ΑΙΔΙΝΙ Μ.ΑΣΙΑΣ ο πατέρας μου Φιλοκτήτης θυμόταν από τα παιδικά του χρόνια το παραμυθένιο σπίτι του τριγυρισμένο από τους μπαξέδες όπου ζούσαν αγαπημένα η οικογένειά του ,την ζεστασιά και θαλπωρή που ένιωθε όταν τον έσφιγγε στην αγκαιά του ο αγαπημένος του πατέρας και ...αλοίμονο ένα σάκο που παρέδωσαν στην μάνα του και σαυτόν με τον κοματιασμένο αγωνιστή πατέρα του.
Η μητέρα μου Ιφιγένεια το γένος Κουνά Σμυρνιά έμενε στην συνοικία των Λεβαντίνων το Κοκάριαλι προερχόμενη από Νάξο όπου ένα τάγμα Ιησουιτών αφού ίδρυσαν εκεί χωριά έφυγαν και εγκαταστάθηκαν στην Σμύρνη Μ.Ασίας.
Έζησαν και οι δύο σε πολύ μικρή ηλικία την καταστροφή της Σμύρνης και τον αποτρόπαιο διωγμό των προσφύγων .
Ποιητής ο πατέρας μου και ζωγράφος η μητέρα μου(δάσκαλοι στο επάγγελμα)ξεκινώντας από το μηδέν αγωνίστηκαν σκληρά για να διατηρήσουν τις αρχές και παράδοση των γονιών τους και να υλοποιήσουν τα χαμένα όνειρα των παιδικών τους χρόνων.Γέννησαν δύο παιδιά την Γαλάτεια και την Μαγδαληνή που πάντα θα τους θυμούνται σαν δυο αξιολάτρευτους γονείς που θυσίαζαν τα πάντα μπροστά στον βωμό της οικογένειας.
Μαρία Αργυράκη
Μίνως
3
Γαλάτεια Αργυράκη, Μίνως Αργυράκης, Φιλοκτήτης Αργυράκης
1919 από Αϊδίνι, 1922 από Σμύρνη
Βύρωνας, Αθήνα
Ουρανός;
Γ' Γενιάς
Ο παππούς μου Φιλοκτήτητης Αργυράκης γιος του Δημητρίου και της Σοφίας Αργυράκη σφαγιάστηκε στις 18 Ιουνίου 1919 από τον Μεντερές στο Αϊδίνι. Ήταν αρχηγός της Α' προσκοπικής ομάδας Αϊδινίου. Ο προπάππος μου Δημήτρης Αργυράκης ήταν μπέης στο Αϊδίνι, έμενε στο ψηλότερο σημείο του Αϊδινίου στην ελληνική συνοικία και είχε την τράπεζα του Αϊδινίου.
Η γιαγιά μου Γαλάτεια με την μητέρα της Καλλιρόη Ιωαννίδου,τον άντρα της Γιάγκο Ιωαννίδη και τα δύο ορφανά παιδιά της Μίνω και Φιλοκτήτη Αργυράκη (που πήρε το όνομα του σφαγιασθέντος πατέρα του ενώ ο πατέρας μου το όνομα του σφαγιασθέντος Μίνου Βεϊνόγλου) φυγαδεύτηκαν από τη Σμύρνη το 1922 με πλοίο και έφτασαν στον Πειραιά. Έμειναν στον Βύρωνα και μετά στην οδό Ερμού 14.
Νικόλαος Λύχος
Γεώργιος
1
Άννα Σαμιωτάκη
Τρίκαλα
Καλαμπακα
A' Γενιάς
Η μόνη πληροφορία που έχω είναι το ονοματεπώνυμο της γιαγιάς μου Άννα Σαμιωτάκη και ότι ζούσε στο Αιδίνιο
ΠΟΛΥΞΕΝΗ ΜΠΟΓΙΑΤΖΗ (ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ)
Χρήστος Βογιατζόγλου του Αθανασίου και της Ασπασίας
7
Κωνσταντίνος, Αθανάσιος, Χαράλαμπος, Θεόκλητος, Χρήστος, Κυριάκος, Πολυξένη
1922
Ζάκυνθος, Πειραιά, Αμερική
Δεν είναι κανένας εν ζωή, μόνο εγώ η κόρη ζω στην Ζάκυνθο
A' Γενιάς
Ο πατέρας μου δεν ξέχασε ποτέ το σπίτι που τον φιλοξένησε στην Ζάκυνθο με πολλήν αγάπη..
Τροχίδου Πηνελόπη Χρυσούλα
Παναγιώτης
10
Απόστολος Κιμαντίνα Κλειώ Πηνελόπη Μαρίνα Μαρίκα Ηρακλής Δημήτρης Γιώργος
1922
Πειραιά Θεσ/νίκη
Νέα Φιλαδέλφεια και Νέα Πέλλα Αράβησσος Θεσσαλονίκης
Γ' Γενιάς
Από Ικόνιο, Σμύρνη, Κων/πολη και Καππαδοκία
Δεν λέονται, ούτε γράφονται με δυο λόγια
Κουμιωτη Γεωργια
Αντωνιος
Ιωαννης Κουμιωτης
1922
Καλλιθεα
Ιλιον
Γ' Γενιάς
Προκειται για τον παππου μου απο το Αιβαλι, Κουμιωτη Ιωαννη δεν γνωριζω τιποτε αλλο.
Με τον διωγμο του 1922 κατεληξαν στην Καλλιθεα, θα ηθελα να μαθω περισσοτερα εαν ειναι δυνατον. Ευχαριστω
Κουμιωτη Γεωργια
Αντωνιος
6
Σοφια,Αννα
1922
Καλλιθεα
Ιλιον
Γ' Γενιάς
Η γιαγια μου Σοφια Ξηρου ηταν απο τα Βουρλα, μαζι με τους
γονεις της, την αδελφη της και δυο αδελφους της διωχθηκαν το 1922. Ο ενας αδελφος αργοτερα πηγε στην Αυστραλια και ο αλλος στο Ηρακλειο Κρητης (πορτα Χανιων)
Μπικουβαρακης Στυλιανος
Δημητριος
2
Λεμοντζη Δεσποινα , Λεμοντζης Αθανασιος
1922
χανια κρητη
χανια κρητη
Γ' Γενιάς
ο πατερας της οικογενειας, Λεμοντζης Δημητριος , ηταν αιχμαλωτος των Τουρκων για λιγο καιρο εωσ οτου αφεθηκε ελευθερος!
Ορφανού Χάιδω
Δημήτριος
6
Σαββας Ψαλτάκης (προπάππους) Ελένη Ψαλτάκη (προγιαγιά) και τα παιδιά τους Λάμπρος, Σοφοκλής, Δημητρία και Μαρία Ψαλτάκη (η γιαγιά μου)
1922
Ηράκλειο Κρήτης
Ηράκλειο Κρήτης
Γ' Γενιάς
Κιρκαγάτσι ξέρω οτι το παλιό αρχοντικό τους αργότερα έγινε ξενοδοχείο
μεταφέρθηκαν απο το Κιρκαγάτσι στην προκυμαία απο τους Έλληνες στρατιώτες. Τη γιαγιά μου (τοτε 8 ετών) την κρατούσα ο στρατιώτης στην αγκαλιά του πάνω στο άλογο και η μητέρα της περπατώντας διπλα και κρατώντας την ουρά του αλόγου για να μη τους χάσει. Τα υπόλοιπα παιδιά ήταν μεγαλύτερα, το αμέσως μεγαλύτερο ήταν 22 χρονών (θεία Δημητρία) και απλά ακολουθούσαν
Κατερίνα Κυριακοπούλου
Παναγιώτης
3
Γεώργιος Βογιατζής, Κωνσταντίνος Βογιατζής, (η συζυγος του δεύτερου, δεν γνωρίζουμε όνομα
1922
Σάμος
Αθήνα
Γ' Γενιάς
Γνώρισα απο κοντά τον τόπο καταγωγής του ένος εκ των προγόνων μου πρόκειται για τα Δίδυμα της Μιλήτου όπου το Ιερό του θεού Απόλλωνα σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση ακόμα και σήμερα. Τα Δίδυμα είναι χτισμένα (κατα το ίδιον των Ελληνων)σε μια ευφορη πεδιάδα κοντά στην θάλασσα και διαρρέται απο τον Μαίανδρο ποταμό στην διαδρομή απο το Αυδίνι μέχρι τα Σώκια και τα Δίδυμα σώζωνται ακροπόλεις χτισμένες σε κάποια μικρή οροσειρά. Οι Έλληνες κάτοικοι όμως παραφράζοντας το Didim με το
τουρκικό Dede(γέρων) ονόμαζαν το χωριό τους Γέροντα. Μετά την καταστροφή εγκαταστάθηκαν στην Καβάλα και το χωριό τους το ονόμασαν Νέο Γέροντα. (Αν γνωρίζεται κάτι περισσότερο θα ήθελα διακαώς να το μάθω)!
Τα πράγματα, είναι λίγο περιπλεγμένα, πρόκειται για την μητέρα μου (Β' γενιάς πρόσφυγας) η οποία γεννήθηκε απο οικογένεια προσφύγων που ήρθαν απο το Ντενιζλί, όμως στην συνέχεια υιοθετήθηκε απο ζευγάρι προσφύγων που προέρχονταν απο τα Δίδυμα της Μιλήτου ( θα ήθελα να μάθω τις ρίζες μου) η βιολογική οικογένεια της μητέρας μου ονομαζόταν Λουκίδη ( Ηρακλής και Ευδοξία) και η θετή Βογιατζή (Γεώργιος και Αικατερίνη )
Καβουνίδου Ροδάμια
Καβουνίδης Κωνσταντίνος
5
Ροδάμια, Κωνσταντίνος, Γεώργιος, Ιωάννης, Ξακουστή Κάμαρη
1922
Πάτρα, Γαστούνη
Αθήνα
Β' Γενιάς
Μύλασα, με συγγενείς πρώτου βαθμού στο Ναζλί, στο Αϊδίνι και στην Ισπάρτα. Το επίθετο εκεί Καβουνιά. Το έτερο επίθετο (μητρωνυμικό) Πιλαφτζή. Σε σύναψη γάμων με οικ. Αράπογλου και Κάμαρη.
Η πρώτη εγκατάσταση στον Πειραιά με μέλη της οικογένειας να παραμένουν εκεί. Στην Πάτρα εγκαθίστανται τουλάχιστον 2 χρόνια μετά, όπου και αγοράζουν κεραμοποιείο και καμίνια. Αποκατάσταση δίνεται τελικά στην Ροδάμια χήρα Νικολάου (Καβουνια) Καβουνίδη στην Γαστούνη Ηλείας
Νέα Έφεσος
Θεοδοσία Βουδούρογλου- Υφαντιδου
Ευάγγελος
7
Μαρία χήρα του Δημητρίου Βουδούρογλου και τα 6 παιδιά της Αρετή, Πάνος, Νίκος, Ευάγγελος, Δέσποινα και Βασίλειος
1923
Καβάλα, χωριό Ξεριάς και κατόπιν Παράδεισος του Νομού Καβάλας. Ο Πάνος παντρεύτηκε και έζησε στην Αθήνα τροποποιώντας το επίθετο σε Βουδούρης. Στην Αθήνα έζησε με την οικογένειά του και ο Βασίλης, ο Νίκος έζησε με την οικογένειά του στην Καβάλα και τα άλλα αδέλφια με τις οικογένειές τους στο Παράδεισο Καβάλας
Έχουν αποβιώσει όλοι
Β' Γενιάς
Νέα Έφεσος
Κανελλοπούλου Ρούλα
ΓΙΩΡΓΟΣ
10
ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ Η ΚΑΝΕΛΛΟΓΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΟΠΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΓΙΩΡΓΟΣ / ΜΑΝΙΑΤΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΤΟΥ ΕΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΜΑΡΙΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΟΤΑΝΟΓΛΟΥ Ξ ΚΟΤΑΝΗΣ ΣΠΥΡΟΣΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΜΑΡΙΑ
1922
ΚΑΒΑΛΑ ΚΟΖΑΝΗ
ΝΙΚΑΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ
Γ' Γενιάς
ΖΟΥΣΑΝ ΣΤΟ ΚΙΡΚΙΝΤΖΕ-ΟΡΕΙΝΗ ΕΦΕΣΣΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΙΡΙΝΤΖΕ - ΕΦΥΓΑΝ ΤΟ 22.
Τουρπαλί
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
2
ΣΟΦΙΑ ΙΩΑΝΝΟΥ - ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ
1922
Πειραιά
Νικαια
Δ' Γενιάς
Ξεριζωμένοι όπως χιλιάδες άλλοι προσφυγές έφυγαν από την Μικρά Ασία και κατάφεραν να ριζώσουν εδώ στον Πειραιά-Νίκαια.
ΣΟΦΙΑ ΙΩΑΝΝΟΥ(ΑΓΓΕΛΙΔΗ) - ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ γονείς της γιαγιάς μου Μαρίας Παντελόγλου Αγγελίδη.
5 3 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
1 Comment / Σχόλιο
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Αποστολής Παπαδοπουλος
4 years ago

Το 1922 μετανάστευσε η οικογένεια Αναστασίου Παπαδόπουλου στα συνοικισμό προσφύγων των Λεχαινών Ηλείας από την Νικομειδεια χωρίς τον Αναστάσιο παπάς στην ιδιότητα διότι έμεινε πίσω στον ναό της Παναγίας της γλυκοφιλουσας διότι δεν μπορούσε να την αφήσει πίσω τα μέλη της οικογένειας ήταν Μαλαμο Παπαδόπουλου μητέρα Θεμιστοκλής Παπαδοπουλος γιος Νικόλαος Παπαδόπουλος γιος Απόστολος Παπαδοπουλος γιος και Ζαχαρούλα Παπαδόπουλου κόρη Ο μεγαλύτερος γιος ο Αποστόλης που ήταν και ο παππούς ήταν έμπορος μεταξοσκώληκα και στην ελεύθερη Ελλάδα εργάστηκε ως τεχνίτης ξύλινων καρεκλων

1
0
Θέλουμε τη γνώμη σας. Παρακαλούμε σχολιάστε.x
()
x