Απο στομα σε στομα

healthy-foods

Στη σελίδα αυτή παρουσιάζουμε συνταγές του λαού, των βοτανολόγων (ενδιαφέρουσα σελίδα εδώ), των γαστρονόμων (τεχνητών εκλεκτής τροφής), που κατά καιρούς λαβαίνουμε και θέλουμε να μοιραζόμαστε με σκοπό να γνωρίζουμε τις αλήθειες που μόνον ο λαός γνωρίζει. Οι Μνήμες προσφέρουν αυτή την σελίδα με γνώμονα την ενημέρωση και όχι πάντα την επιστημονική έρευνα και συγκατάθεση.

Είναι όμως οδηγίες που έσωσαν κόσμο και συνήθως δεν έχουν παρενέργειες γιατί χρησιμοποιούνται προϊόντα αγνά, βγαλμένα από το φυσικό, φυτικό και ζωϊκό μας περιβάλλον. Δεν χάνετε τίποτα με το να τα δοκιμάσετε όταν βρείτε ευκαιρία και να μας γράψετε τις εντυπώσεις σας, τις οποίες και θα προσθέσουμε στη σελίδα.

Ιπποκράτης - φωτο: Βικιπαιδεία
Ιπποκράτης – φωτο: Βικιπαιδεία

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι οδηγίες αυτές προξενούν εθισμό, ανεπανάλειπτες γεύσεις της φύσης, που πολλές φορές συμπληρώνουν αυτές που έχουν λείψει από το τραπέζι μας όπως το ξινό, το πικρό και το στυφό που πέρασαν σε δεύτερη μοίρα αφού όλα παρουσιάζονται είτε γλυκά είτε αλμυρά. Δεν ξεχνάμε ποτέ τον Ιπποκράτη (τον πατέρα της σύγχρονης ιατρικής) που θεωρούσε την τροφή ως φάρμακο του ανθρώπου κι όχι το χημικό φάρμακο που χρειαζόμαστε σήμερα πολλές φορές για να σωθούμε από την κακή διατροφή μας.

Άραγε συμβαδίζει το τερπνό μετά του ωφελήμου; Εσείς θα κρίνετε…

Σεμέντερε – Βότανα

Αμύγδαλα … θρεπτικά, αλλά και σε διάφορες μορφές βοηθούν στο καθάρισμα του στήθους, δίνουν καλό ύπνο, ωφελούν στο συκώτι, στη σπλήνα, στο λαιμό, στον ανδρισμό.

Posted in Βιβλία Καππαδοκίας, Βοτανολογία, Γιατροσόφια, Έθιμα, Καππαδοκία, Τροφή, Χωριά Καππαδοκίας, Χωριό | Tagged | Comments Off on Σεμέντερε – Βότανα

Κλήδονας Γ’

Όπως προαναφέραμε κατά τους μελετητές του εθίμου τα αντικείμενα ή οι κλήροι (κληρομαντεία), που έριχναν τα κορίτσια τα οποία επιθυμούσαν τη σχετική πρόβλεψη, ήταν πολλά μα και πολλές φορές παράξενα. Θα λέγαμε μάλιστα και ίσως με κάποιον απόκρυφο συμβολισμό. Σε κάθε περίπτωση πάντως επιδιωκόμενος σκοπός: η γνώση του μέλλοντος και της προσωπικής πορείας της καθεμιάς που συμμετείχε σε τούτο το παιχνίδι της χαράς.

Posted in Γιατροσόφια, Έθιμα, Καππαδοκία, Λαογραφία | Comments Off on Κλήδονας Γ’

Το θαυματουργο λεμονι

Tα λεμόνια είναι όξινα στη γεύση, αλλά δημιουργούν αλκαλικές βάσεις στον οργανισμό μας. Στην πραγματικότητα, είναι από τα τρόφιμα με τη μεγαλύτερη αλκαλική επίδραση, που βοηθούν πολύ στη δημιουργία ισορροπίας σε καταστάσεις αύξησης της ποσότητας οξέων στο σώμα.

Posted in Γιατροσόφια | Tagged , | Comments Off on Το θαυματουργο λεμονι

Οι ξυνές τροφες

Όλες οι αμαγείρευτες τροφές που περιέχουν όξυνα άλατα (λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια, γκρέιπφρουτ, ανανάς, πράσινα μήλα/granny smith, ροδάκινα, πετροκέρασα, βερίκοκα, αγριοστάφυλα και πολλά αλλά), καθαρίζουν το αίμα όταν χωνεύονται και αποβάλουν το οξέα τους σε 3-4 ώρες…

Posted in Βοτανολογία, Γιατροσόφια | Tagged , | Comments Off on Οι ξυνές τροφες

Κρεμμυδια Μαγιονεζα και Πατατες

Ιδιότητες του Κρεμμυδιού, της Μαγιονέζας και της Πατάτας σε σαλάτες. Εμπειρίες ανθρώπων που ίσως να μην έχουν αποδειχτεί επιστημονικά, αλλά ας θυμηθούμε την εποχή που γιατροί παντού στον κόσμο ήταν οι βοτανολόγοι, οι γαστρονόμοι και οι εμπειρίες του λαού που κυκλοφορούσαν από στόμα σε στόμα.

Posted in Γιατροσόφια, Μαρτυρίες, Φάρμακα | Tagged , , , | Comments Off on Κρεμμυδια Μαγιονεζα και Πατατες
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments / Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments