Posted in Λεύκωμα Μικρά Ασία Πατρίδες Ελλήνων Προύσσα

Προύσα ή Προύσσα-Bursa

Πρωτεύουσα της ομώνυμης Περιφέρειας Προύσης στη Βορειοδυτική Τουρκία, η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας με πληθυσμό περίπου 2.500.000 κατοίκων.

Παλαιά πόλη, κτισμένη αρχικά στην Κίο, δόθηκε από τον Φίλιππο τον Ε΄ της Μακεδονίας στον Βασιλέα Προύσιο της Βιθυνίας ως δώρο για την προσφερθείσα βοήθειά του εναντίον της Περγάμου και της Ηρακλείας, ο οποίος με τη σειρά του τη μετονόμασε σε Προύσα.

Διαβαστε περισσοτερα... Προύσα ή Προύσσα-Bursa
Η πυρκαγιά του 1917
Posted in Αρχείο Θεσσαλονίκη Ιστορικά γεγονότα Κατάσταση Λεύκωμα Ντοκουμέντο

Θεσσαλονίκη… Η πυρκαγιά του 1917

Ένα από τα κορυφαία γεγονότα της πόλης, στο διάβα του χρόνου, είναι η πυρκαγιά η οποία εκδηλώθηκε το απόγευμα της 5ης (18ης) Αυγούστου του 1917.
Μα φωτιά που ξεκίνησε στο βορειοδυτικό άκρο της και πιο συγκεκριμένα έξω από τη σημερνή παλαιά λαχαναγορά, στην πλατεία Χορ-χορ… και η οποία σε διάστημα μόλις 30 ωρών κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της…

Διαβαστε περισσοτερα... Θεσσαλονίκη… Η πυρκαγιά του 1917
Posted in Βιβλία Βιβλία Βιβλία Γενικά Ελλάδα Λεύκωμα Φωτογραφίες

Η Μυτιλήνη τότε… Λεύκωμα

Η Μυτιλήνη ή Λέσβος πήρε το όνομά της από τον γιο του Λαπίθου, Λέσβο, που παντρεύτηκε την κόρη του βασιλιά Μάκαρα, Μήθυμνα. Κατοικήθηκε αρχικά από τους Πελασγούς, τους Λέλεγες και από τους Αχαιούς με αρχηγό τον γιο του Ορέστη, Πενθίλο.

Οι πιο σπουδαίες πόλεις ήταν η Μυτιλήνη, η Μήθυμνα, η Αντίσσα, η Ερεσός και η Πύρρα και σήμερα σχεδόν όλες τους διατηρούν την ίδια ονομασία.

Διαβαστε περισσοτερα... Η Μυτιλήνη τότε… Λεύκωμα
Posted in Αρχείο Βιβλία Βιβλία Καππαδοκίας Γκιόρεμε Καππαδοκία Λεύκωμα Μικρά Ασία Ντοκουμέντο

Les Eglises Rupestres de Kappadoge-β’ μέρος

Καππαδοκία της τότε εποχής και ιδιαίτερα των λαξευτών της εκκλησιών, φωτογραφημένων στις αρχές του 20ου αιώνα.

Ασπρόμαυρες φωτογραφίες παρμένες με πρωτόγνωρες φωτογραφικές μηχανές, σε συνθήκες δύσκολες… αλλά με μεράκι και πάθος που αποτυπώνεται με παιχνίδισμα του φωτός και περίεργες γωνίες λήψης…

Διαβαστε περισσοτερα... Les Eglises Rupestres de Kappadoge-β’ μέρος
Ορφανοτροφείο στην Καππαδοκία
Posted in Αρχείο Ιδρύματα Καππαδοκία Λεύκωμα Ντοκουμέντο Ορφανοτροφεία Πατρίδες Ελλήνων

Το «Καππαδοκικόν Ορφανοτροφείον»

Το «Καππαδοκικόν Ορφανοτροφείον».Το 1885 με πρωτοβουλία του μητροπολίτη Ιωάννη και των εύπορων προκρίτων της επαρχίας ιδρύθηκε επαρχιακό ανώτερο Κεντρικό Παρθεναγωγείο. Το κτήριο χτίστηκε απέναντι από τη μονή του Τιμίου Προδρόμου, σε κτήμα που ήταν ιδιοκτησία της μονής. O μητροπολίτης Ιωάννης όμως έκρινε απαραίτητη και την ίδρυση ορφανοτροφείου για την περίθαλψη των ορφανών και άπορων παιδιών της επαρχίας του. Έτσι στις 2 Αυγούστου 1891 έγιναν τα εγκαίνια του Καππαδοκικού Ορφανοτροφείου Αρρένων.

Διαβαστε περισσοτερα... Το «Καππαδοκικόν Ορφανοτροφείον»
Φλογητά Καππαδοκίας
Posted in Καππαδοκία Λεύκωμα Πατρίδες Ελλήνων Φωτογραφίες

Τα Φλογητά Καππαδοκίας σε Φωτογραφίες

Τα Φλογητά βρίσκονται εντός της περιοχής του Μπουτάκ Οβασί του Βαγδαονικού οροπεδίου, δυτικά της Μαλακοπής, ανάμεσα στα χωριά Ανακού (Ενεγί), Σύλλατα (Ζίλε), Λίμνα(Γκιολτζούκ), Τροχός(Τριχίν), Ποταμιά(Ορτάκιοϊ), Δήλα(Τηλ), Νάξος (Χασάνκιοϊ)…

Διαβαστε περισσοτερα... Τα Φλογητά Καππαδοκίας σε Φωτογραφίες
Θεσσαλονίκη
Posted in Θεσσαλονίκη Καρτ-ποστάλ Λεύκωμα

Η Θεσσαλονίκη τότε…Λεύκωμα

Όπως στα τότε…Ρωμιούς και Τούρκους μαζί…
Όπως στα χθες… Αρμένιους μα και Εβραίους κοντά της…
Όλους ένα πράγμα, σιμά της…Γιατί λάτρεψε και λατρεύτηκε παθιασμένα. Πολυάνθρωπη, περιμάζεψε στη θερμή αγκαλιά της τους ανθρώπους κάθε φάρας, φυλής, πατρίδας. Χωνευτήρι ψυχών… Άγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλοι, ολίγοι Ιταλοί, μα και μπόλικοι Εβραίοι και κάπου στη μέση, ανάμεσα, οι Ρωμιοί. Κι όλοι αδελφωμένοι κάτω από το αραχνοΰφαντο πέπλο του κορμιού της, πιστοί με όρκους υποταγής στην ύπαρξή της…

Διαβαστε περισσοτερα... Η Θεσσαλονίκη τότε…Λεύκωμα
Posted in Ευχές Καρτ-ποστάλ Λεύκωμα

Εύχομαι… από το 1905

Οι Μνήμες Αλησμόνητες Πατρίδες παραθέτουν ένα λεύκωμα από το αρχείο του Κωνσταντίνου Νίγδελη με ευχητήρια-εορταστικά κάρτ-ποστάλ από το 1905.

Ευχές του 1905, 1914, 1915, 1924 έως και το 1964.

Ευχές…με νόημα…

Διαβαστε περισσοτερα... Εύχομαι… από το 1905