Αλησμόνητες Πατρίδες

Category Archives: Αλβανία

Το νησί Σάσων

Μπροστά στήν εἴσοδο τοῦ κόλπου Αὐλώνας σέ ἀπόσταση περίπου τριῶν μιλίων βρίσκεται ἕνα γραφικό νησί. Τό ὄνομά του Σάσων ἤ Σασώ εἶναι πανάρχαιο. Ἀπό τό δεύτερο πρό Χριστοῦ αἰώνα τό ἀναφέρει ὁ ἱστορικός Πολύβιος καί ὁ ἀρχαῖος γεωγράφος Σκύλακας ὁ Καρυανδέας. Μνημονεύεται ἐπίσης καί ἀπό τούς γεωγράφους Στράβωνα, Κλαύδιος Πτολεμαῖο, καθώς καί ἀπό τό Ρωμαῖο Ναύαρχο καί ἱστορικό Πλίνιο, ὡς ὁρμητήριο πειρατῶν.

Βόρεια Ήπειρος

Όλα ξεκίνησαν με το Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας που υπογράφηκε στις 13 Φεβρουαρίου του 1914 στην ιταλική πόλη από τις Μεγάλες Δυνάμεις και με το οποίο χαράζονταν τα αλβανικά σύνορα. Η περιοχή της Βόρειας Ηπείρου παραχωρούνταν στην Αλβανία, η οποία είχε αναγνωριστεί επίσημα ως ανεξάρτητο κράτος με τη Συνθήκη του Λονδίνου.

Λίμνες Πρεσπών 1916

“Οι Πρέσπες είναι δύο λίμνες στο βορειοδυτικό άκρο της Ελλάδας. Η Μεγάλη Πρέσπα χωρίζεται ανάμεσα στην Ελλάδα, την Π.Γ.Δ.Μ, και την Αλβανία. Η Μικρή Πρέσπα βρίσκεται κυρίως στη Ελλάδα, ενώ ένα μικρό τμήμα στα δυτικά της ανήκει στην Αλβανία.”

οδοιπορικο στην Αλβανια

Στο παρόν σημείωμα θα παραθέσω κάποιες εντυπώσεις από μια σύντομη επίσκεψή μου στην Αλβανία. Επισκέφτηκα το φίλο μου Γιώργο Ζάγκαλη, από τη Μελβούρνη, που το καλοκαίρι διέμεινε στο χωριό του, τις Δρυμάδες Ιωαννίνων. Το χωριό βρίσκεται δίπλα στα Ελληνοαλβανικά σύνορα. Αποφασίσαμε με το Γιώργο να κάνουμε μια σύντομη επίσκεψη στην Αλβανία. Η επίσκεψη έγινε από την Κυριακή 19 Αυγούστου μέχρι την Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012 με τρεις διανυκτερεύσεις στην Αλβανία. Το ταξίδι άρχισε από την Κακαβιά, το Αργυρόκαστρο και περάσαμε στους Αγίους Σαράντα…

Αποστολίδης Βασίλειος 1918-

Ο Βασίλειος Αποστολίδης είναι γεννημένος στα Λιμνά- Γκολτζούκ της Καππαδοκίας το 1918. Σήμερα (Αύγουστος 2011) ζει, σε ηλικία 93 ετών, στο Καλαμπάκι Δράμας με την σύζυγο του Δέσποινα..

Η Ελληνική Διοίκηση στην Αλβανία 1940-1941 (Κεφ. Γ)

Ο μελετητής της ιστορίας του ελληνοϊταλικού πολέμου (1940-1941), θα μπορούσε να αντλήσει αρκετά στοιχεία από το αρχείο της Ανώτερης Στρατιωτικής Διοίκησης Κορυτσάς (Α.Σ.Δ.Κ.). Ειδικότερα εξετάζοντας τους υπάρχοντες ταξινομημένους φακέλλους (1 ως 17) του συγκεκριμένου αρχείου, μπορεί να αξιοποιήσει πολλές πληροφορίες που αφορούν κυρίως σε ζητήματα οικονομικά και κοινωνικά στα γεωγραφικά όρια ευθύνης των διοικήσεων Κορυτσάς και Αργυροκάστρου

Η Ελληνική Διοίκηση στην Αλβανία 1940-1941 (Κεφ. Β)

ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ, ΟΡΓΑΝΩΣΗ, ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ, ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΕΔΑΦΗ – ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΟΡΙΑ ΕΥΘΥΝΗΣ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Στις παραμονές του ελληνοϊταλικού πολέμου (1940-1941), στο προσκήνιο της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας βρίσκονταν ο Ιω. Μεταξάς, Πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Βασιλιάς Γεώργιος ο Β’. Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού (Γ.Ε.Σ.) της Ελλάδας ήταν ο αντιστράτηγος Αλέξανδρος Παπάγος.

Η Ελληνική Διοίκηση στην Αλβανία 1940-1941 (Κεφ. Α)

Ο κύριος όγκος των εγγράφων της εν λόγω αρχειακής συλλογής, χρονικά, καλύπτει το εξάμηνο περίπου Νοεμβρίου 1940 – Απριλίου 1941, δηλαδή την χρονική περίοδο κατάληψης των αλβανικών εδαφών από τον ελληνικό στρατό στρατό. Το έργο της αρχειοθέτησης δεν υπήρξε ιδιαίτερα εύκολο, λόγω κυρίως της κατάστασης στην οποία βρέθηκε το αρχειακό υλικό. Η αρχειακή συλλογή, όπως ήδη έχει αναφερθεί παραπάνω, δεν παραδόθηκε στο Ι.Α.Μ. από την υπηρεσία στην οποία αρχικά ανήκε, αλλά εισήχθη στο Ι.Α.Μ. μετά από αγορά από παλαιοπώλη της πόλης μας.