Αλησμόνητες Πατρίδες

Category Archives: Βόρεια Θράκη

Θρακιώτικα Έθιμα – “Κλήδονας”

Το βράδυ της παραμονής της 24ης Ιουνίου οι γυναίκες ανάβουν φωτιές στους δρόμους, πηδώντας τρεις φορές τις φωτιές για το καλό της χρονιάς. Όταν σβήσουν οι φωτιές οι ανύπαντρες κοπέλες μαζεύονται σε ένα από τα σπίτια του χωριού, όπου αναθέτουν σε κάποια κοπέλα να φέρει το “αμίλητο νερό” σε ένα μπακιράκι, μέσα στο οποίο η κάθε κοπέλα ρίχνει ένα αντικείμενο, συχνά μάλιστα πολύτιμο.

100 Χρόνια Ελεύθερης Θράκης

Με επιστολή του προς την Υπουργό Παιδείας κ. Ν. Κεραμέως και την Υπουργό Πολιτισμού κ.Λ.Μενδώνη, ο βουλευτής κι Επίτιμος Αρχηγός της Ε.Α. Α. Δημοσχάκης προτείνει την συνεργασία της Επιστημονικής Κοινότητας αλλά και όλων των αρμοδίων φορέων σχετικά με την διερεύνηση και στοιχειοθέτητη των ιστορικών γεγονότων που προηγήθηκαν της Απελευθέρωσης.

Καβακλή

Το Καβακλή υπήρξε δυναμική εστία του Ελληνισμού και για το λόγο αυτό, οι κάτοικοί του υπέστησαν πολλούς διωγμούς και από τους Οθωμανούς δυνάστες και από τους Βουλγάρους όταν άρχισε να αναρριπίζεται ο εθνικισμός τους. Δεν είναι τυχαίο, ότι στις καθημερινές κουβέντες τους οι Καβακλιώτες αποκαλούσαν μεταξύ τους την πατρίδα τους «Μικρή Ελλάδα». Οι Καβακλιώτες ειδικότερα στις αρχές του 20ου αιώνα, υπέστησαν ανελέητους διωγμούς από τους Νεότουρκους και διασκορπίστηκαν σε όλη την Ελλάδα