Posted in Ασία Γενοκτονία Ιστορία Μικρά Ασία Χάρτες

Γνωστές τοποθεσίες γενοκτονίας Ελλήνων

Ο Ελληνισμός υπέφερε τα πάνδεινα στη Μικρά Ασία. Το λένε οι πρόσφυγες, το λένε τα βιβλία, το λένε οι ερευνητές, το λένε οι ΜΝΗΜΕΣ. Κι αυτές οι Μνήμες δεν μπορούν να σβήσουν από τους χάρτες, από την ιστορία μας, από την εξέλιξη των λαών στη Μικρά Ασία.

Διαβαστε περισσοτερα... Γνωστές τοποθεσίες γενοκτονίας Ελλήνων
Posted in Μικρά Ασία Πόντος Πόντος Προσφυγιά Φωτογραφίες Χάρτες Χωριό

Τραπεζουντα (Μερος 3)

Αποικία της Σινώπης από τον 7ο αι. π.Χ., σταυροδρόμι εμπορικών χερσαίων και θαλάσσιων δρόμων, ορμητήριο των βυζαντινών στρατευμάτων, κέντρο διοικητικής περιφέρειας, πυρήνας αυτονομιστικών κινημάτων, πρωτεύουσα μιας αυτοκρατορίας, η πόλη της Τραπεζούντας, “εν τη εώα πασών αρίστη” (η καλύτερη της Ανατολής), διαγράφει μια αδιάκοπη και επίπονη ιστορική πορεία.

Διαβαστε περισσοτερα... Τραπεζουντα (Μερος 3)
Posted in Ασία Καύκασος Μικρά Ασία Πόλις Πόντος Πόντος Προποντίδα Προσφυγιά Σαμψούντα Χάρτες

Ένας χάρτης μύριες λέξεις

Συμπεριλαμβάνουν χάρτες, κατά ένα μεγάλο αριθμό, του Πόντου στην Αρχαιότητα, τη διασπορά των Ποντίων μετά το διωγμό και τη γενοκτονία, το Ρωμαϊκό κράτος, της Βυζαντινό Αυτοκρατορίας και τις εποχές του Θεοδοσίου, Ιουστινιανού, των Κομνηνών, των Οθωμανών στις περιοχές γύρω από τη Μεσόγειο, το Αιγαίο, τη Μαύρη Θάλασσα, τον Καύκασο.

Διαβαστε περισσοτερα... Ένας χάρτης μύριες λέξεις
Το Βυζαντινό χωριό Ρουσαίο στο Διαβολόκαμπο
Posted in Ιστορία Μακεδονία Μετανάστευση Προσφυγιά Τρίγλια Χάρτες

Ρουσαίου – Όξυνο

Το Ρουσαίου χαρακτηρίζεται ως γη αυτοκρατορική (1047) η οποία περιήλθε αργότερα στην οικογένεια Μπουρτζή[1] ( πριν το 1104). Τέλος έγινε μοναστηριακή ιδιοκτησία ( 1117) μέρος της οποίας κατασχέθηκε πολλές φορές τον 14ο αιώνα.
Το 1301: σε οροθεσία της περιοχής της Αγίας Τριάδας αναφέρεται ότι το μοναστήρι του Λινοβροχίου κατέχει κάποιο κτήμα στην περιοχή του Όξυνου.

Διαβαστε περισσοτερα... Ρουσαίου – Όξυνο
Posted in Ανατολική Θράκη Αρχείο Βιβλία Θράκη Ντοκουμέντο Χάρτες

“Άθυρα και Αθυριώτες”

Το χωριό, τα Άθυρα, είναι ένα από τα εφτά χωριά που συναποτελούν σήμερα (από 1ης Ιανουαρίου 1999) το Δήμο Πέλλας. Βρίσκεται στο ανατολικότερο τμήμα του Νομού Πέλλας, σε υψόμετρο 30 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας… Πριν από το 1926, το χωριό μας ονομαζόταν «Μπόζετς». Το λέγανε και «Μπόζιτς», ενώ τους κατοίκους του «Μπζιτσιανούς» ή «Μποζιτσιώτες». Το «Μπόζετς» ελευθερώθηκε από τους Τούρκους στις 22 Οκτωβρίου 1912…

Διαβαστε περισσοτερα... “Άθυρα και Αθυριώτες”
Posted in Λαογραφία Μουσική Πόντος Χάρτες

Μνήμες από τον Πόντο

Χάρτης του Πόντου στην ελληνική γλώσσα, καθώς και παραδοσιακά βίντεο μουσικής και χορού του τόπου. Περισσότερες πληροφορίες στις ιστοσελίδες Ποντιακών Σωματείων…

Διαβαστε περισσοτερα... Μνήμες από τον Πόντο
Η Μικρά Ασία με τα μεσαιωνικά και αρχαία ονόματα της
Posted in Μικρά Ασία Πατρίδες Ελλήνων Χάρτες

Χάρτες Μικράς Ασίας

Βιλαέτια-Σαντζάκια, έρευνα της Διασπορικής Λογοτεχνικής Στοάς – Σταύρος Ανθόπουλος

Διαβαστε περισσοτερα... Χάρτες Μικράς Ασίας
Σμύρνη
Posted in Μικρά Ασία Πατρίδες Ελλήνων Σμύρνη Φωτογραφίες Χάρτες

“Καλλίστη των πασών”

Η «καλλίστη των πασών» κατά τον Στράβωνα, μια από τις επτά εκκλησίες των πρώτων χριστιανικών χρόνων, ιδρύθηκε σύμφωνα με τον μύθο από Φρύγες με τον βασιλιά τους Τάνταλο που της έδωσε το όνομα Ναύλοχος …Στη συνέχεια την κατέλαβαν οι Λέλεγες, λίγο αργότερα ο Αιολείς και τέλος οι Ίωνες… Στο διάβα το χρόνου απετέλεσε σπουδαίο οικονομικό και πνευματικό κέντρο. ‘Ήταν γνωστή για τη Εραστράτειο Ιατρική Σχολή, την Ευαγγελική Σχολή, την Εμπορική Σχολή Αρώνη, το Ιατρικό μουσείο, το νοσοκομείο, το ορφανοτροφείο, τα πάμπολλα τυπογραφεία της στα ποία τυπώνοντας επτά εφημερίδες και μια πληθώρα περιδικών…

Διαβαστε περισσοτερα... “Καλλίστη των πασών”