Αλησμόνητες Πατρίδες

Category Archives: Βόρεια Ήπειρος

Άγιοι Σαράντα – 1915

Άγιοι Σαράντα Η πόλη είναι χτισμένη πάνω στα ερείπια της αρχαίας πόλης του Ογχησμού, που άκμασε στους ρωμαϊκούς χρόνους καθώς ήταν εμπορικός σταθμός για το εμπόριο μεταξύ Ηπείρου και Ιταλίας. Καταστράφηκε το 552 μ.Χ. μετά από αλλεπάλληλες επιδρομές των Γότθων.

Λίμνες Πρεσπών 1916

“Οι Πρέσπες είναι δύο λίμνες στο βορειοδυτικό άκρο της Ελλάδας. Η Μεγάλη Πρέσπα χωρίζεται ανάμεσα στην Ελλάδα, την Π.Γ.Δ.Μ, και την Αλβανία. Η Μικρή Πρέσπα βρίσκεται κυρίως στη Ελλάδα, ενώ ένα μικρό τμήμα στα δυτικά της ανήκει στην Αλβανία.”

οδοιπορικο στην Αλβανια

Στο παρόν σημείωμα θα παραθέσω κάποιες εντυπώσεις από μια σύντομη επίσκεψή μου στην Αλβανία. Επισκέφτηκα το φίλο μου Γιώργο Ζάγκαλη, από τη Μελβούρνη, που το καλοκαίρι διέμεινε στο χωριό του, τις Δρυμάδες Ιωαννίνων. Το χωριό βρίσκεται δίπλα στα Ελληνοαλβανικά σύνορα. Αποφασίσαμε με το Γιώργο να κάνουμε μια σύντομη επίσκεψη στην Αλβανία. Η επίσκεψη έγινε από την Κυριακή 19 Αυγούστου μέχρι την Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012 με τρεις διανυκτερεύσεις στην Αλβανία. Το ταξίδι άρχισε από την Κακαβιά, το Αργυρόκαστρο και περάσαμε στους Αγίους Σαράντα…

Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Αμερικής

Με πρωτοβουλία των Ηπειρωτικών οργανώσεων της Νέας Υόρκης,Φιλαδελφείας και Γούστερ και κατόπιν πολλών συσκέψεων, αποφασίστηκε η πρώτη σύγκληση Πανηπειρωτικού Συνεδρίου σε μιά έπαυλη στο Northboro, μιά μικρή πόληκοντά στο Γούστερ. Το Συνέδριο ορίστικε γιά την 19-21 Ιουλίου 1942. Ιστορική θα μείνη στα χρονικά του Ηπειρωτισμού της Αμερικής αυτή η Πανηπειρωτική συγκέντρωση. Η αθρόα προσέλευση των Ηπειρωτών από κάθε γωνιά τηςΑμερικής, ο ενθουσιασμός, η αγάπη, η ευθυμία και οι παντός είδους εκδηλώσεις εκείνωντων τριών ημερών θα μείνουν αξέχαστες

Οι Ηπειρώτες στην Αυστραλία

Ο τίτλος του βιβλίου “Οι Ηπειρώτες στην Αυστραλία” οδηγεί στη σκέψη, ότι πρόκειται για ιστορικό σύγγραμμα, που μιλά για τη μετανάστευση, τη ζωή και τη δράση των Ηπειρωτών στην Αυστραλία, και, σαν τέτοιο προστίθεται στα ιστορικά συγγράμματα για τους Έλληνες της Αυστραλίας, που από καιρό έχουν δει το φως της δημοσιότητας.